«Ехо планети»: маски, захисні костюми і ходулі у фізик-виставі театру «Воскресіння»

26.06.2020
«Ехо планети»: маски, захисні костюми і ходулі у фізик-виставі театру «Воскресіння»

«Ехо планети». (Фото з сайта md-eksperiment.org.)

«Ехо планети» — таку назву має нова вистава, яку готує у Львові Академічний духовний театр «Воскресіння».
 
 
Ідея дійства та засоби її втілення продиктовані, можна вважати, епідемічним періодом. 
 
 
Це буде постановка пластичної вистави в жанрі фізик-театру.
 
 
А елементами сценічних образів стануть маски і навіть захисні костюми — ті засоби індивідуального противірусного обладунку, які за три місяці життя в карантинних умовах загрози коронавірусу стали звичними та необхідними.
 
Так досягатимуть, урешті-решт, безпечного спілкування глядачів та акторів. Хоча показ офлайн прем’єри стане можливим лише після закінчення карантину.
 
Вистава відбуватиметься незвичайно: у двох залах. Зорганізований таким чином театральний простір створюватиме додатковий емоційний контакт між глядачами та акторами. 
 
Загалом фізичний театр — це жанр театральної вистави, характерною особливістю якого є рухи виконавців, які можуть бути самодостатніми або поєднуватися з текстом. Такий спосіб є більш універсальним, бо змушує глядача додумувати реальність, розвиває його фантазію.
 
У дійстві будуть використані також засоби вуличного театру. Глядача ще при вході до театру — в арці — зустрічатимуть актори на ходулях. «Ехо планети» ставить заслужена артистка України Алла Федоришина.
 
Постановка виходитиме далеко за межі COVID-19. Вистава про те, що в душі кожної людини є свої світлі й темні сторони, рай і пекло, і від того, до чого схиляється кожен індивідум, залежать його вчинки.
 
Постановники спонукатимуть глядачів задуматися над хибністю самовпевненого переконання, що люди є найголовнішими істотами у Всесвіті і що їм підкоряється все довкола.
 
Природа мститься за такі егоїзм i гіперактивну техногенну діяльність стихійними лихами та природними катаклізмами. Щоб увійти в злагоду з довкіллям, людям треба приборкати свою гординю, дослухатися до всього живого і ставитися до нього з пошаною і бережливо. 
 
Після репетиційного періоду буде здійснено візуалізацію прем’єри для показу на Youtube-каналі театру «Воскресіння» та в соцмережах — для ознайомлення глядачів iз новою постановкою.
 
Виставу колеги присвячують світлій пам’яті Ярослава Федоришина, який пішов у засвіти цьогоріч 20 березня, — засновника і незмінного впродовж тридцяти років директора Театру «Воскресіння», засновника культового найстарішого в Україні Міжнародного фестивалю «Золотий лев», що був головною театральною подією Львова й усієї країни.