У Дергачі на Харківщині відремонтували гуртожиток для родин-переселенців з Донбасу

17.06.2020
У місті Дергачі Харківської області відремонтували гуртожиток для родин, які були змушені виїхати з окупованого Донбасу.
 
Двоповерхова будівля, куди зараз переїжджають власники квартирних ордерів, простояла порожньою добрих десять років.
 
Від неї залишилися фактично тільки стіни, тому будівельникам довелося повністю перекривати дах, робити внутрішній капітальний ремонт і встановлювати автономну модульну котельню. Завдяки останній мешканці гуртожитку зможуть сплачувати більш демократичну ціну за комунальні послуги.
 
Робота тривала близько трьох років. Проєкт вартістю 13 мільйонів гривень був реалізований Українським фондом соціальних інвестицій на кошти німецького уряду.
 
«Житло перебуває у комунальній власності, й приватизувати його ніхто не може. Воно позиціонується як тимчасове помешкання для переселенців з окупованих територій, — повідомив консультант iз питань взаємодії з органами влади УФСІ Сергій Кадигроб. — Однак терміну, допоки люди тут перебуватимуть, немає. Якщо після закінчення бойових дій мешканці захочуть залишитися, їх не виганятимуть». 
Наразі в будинку проживає 14 родин і ще 17 кімнат чекають на нових господарів. Ордер можуть отримати всі, хто має офіційний статус переселенців. Таких у Харкові наразі зареєстровано близько 130 тисяч осіб. Житло для них облаштовують уже кілька років поспіль у різних куточках регіону. 
 
«Ми приходимо в ті міста і в ті громади, де дійсно є потреба в інвестуванні у соціальну сферу. Шість міст виграли конкурс і стали місцями імплементації нашого проєкту, — каже Сергій Кадигроб. — Від початку ставилося завдання створити якомога більшу кількість місць для поселення, аби якнайшвидше надати переселенцям дах над головою. Саме тому орієнтувалися перш за все на гуртожитки. Однак певна частина відновлених помешкань має й повноцінні квартири». 
 
Окрім Дергачів, колишні жителі Донбасу відсвяткували новосілля в Краснограді, Ізюмі, Лозовій, Богодухові та Золочеві. Нове житло розраховане на 272 переселенців, хоча потреба в ньому набагато більша. Лише у Дергачівському районі наразі мешкає більше 2 тисяч колишніх жителів Донбасу.
 
Серед них є багатодітні сім’ї, чорнобильці та люди з інвалідністю. Оновлений гуртожиток для них — реальна альтернатива житлу, яке вони змушені орендувати у приватних власників.
 
«До переваг цього об’єкта я б зарахував також близькість до Харкова (всього 10 кілометрів), — каже керівник ГО «Всеукраїнська асоціація переселенців України» Руслан Калінін. — Тут постійно ходять «маршрутки». За два кроки розташований центр професійно-технічної освіти, де можна оволодіти новою професією. Загалом у Харкові зараз виник дефіцит кадрів робочих спеціальностей, тому хто захоче знайти роботу, завжди її знайде».