Пік захворюваності на коронавірус в Україні очікується на початку травня

24.04.2020
У Кабінеті Міністрів проголосували за продовження карантину ще на 18 днів. Попередньо обмеження мали закінчитися 24 квітня, проте Кабміні ухвалив продовжити перебування українців в ізоляції.
 
«Це рішення було прийнято саме задля здоров’я і безпеки наших громадян», — заявив під час засідання міністр охорони здоров’я Максим Степанов. 
 
«Мені було дуже прикро, що ще понад 2 тижні доведеться жити в таких умовах. Проте кожного дня ми маємо приріст кількості хворих. Тому, зважаючи на статистику, ми не могли ухвалити інше рішення», — зазначив очільник МОЗ. 
 
Анонсованих послаблень — таких, як  відвідини парків, музеїв і бібліотек — не буде. Головною причиною продовження карантину в уряді назвали відсутність піку захворювання на Ковід-19, а також масові відвідини храмів на Великдень у деяких регіонах України.
 
«Моделювання аналітиків Національної академії наук України та дані МОЗ свідчать про те, що ми ще не пройшли пік захворюваності, і він може настати на початку травня. За розрахунками Академії наук, піку ми очікуємо між 3-м і 8 травня», — повідомив Денис Шмигаль.
 
Також в уряді запевнили, якщо у нас надалі дотримуватимуться протипандемічних обмежень, то Україні вдасться вийти з карантину з одними з найнижчих показників захворювання на коронавірус у світі. 
 
«Якщо  все буде добре і епідеміологічна ситуація сприятиме, то ми зможемо говорити про відкриття парків, скверів, закладів торгівлі, почнемо впроваджувати інші пом’якшувальні заходи, які також будуть анонсовані залежно від розвитку ситуації в перших числах травня. Такі дії дозволять повернути частину людей на роботу, покращать, звісно, емоційне здоров’я українців і дадуть старт розігріву економіки», — додав прем’єр. 
 
За словами Дениса Шмигаля, умови для завершення карантину — це  стабільна кількість нових інфікованих і заповненість лікарень пацієнтами з коронавірусом менш як на половину. Поки ж серед пом’якшень — у міському транспорті дозволять перевозити донорів крові.  
 
А ще, замість обов’язкової обсервації, яка часто діяла лише на папері, людям із ризиком захворювання офіційно дозволили посилену ізоляцію. Проте для цього вони мають встановити додаток «дія», завдяки якому можна буде контролювати їх пересування. 
 
А от відкриття кордону України буде можливе лише за умови спокійної ситуації всередині країні і коли це зроблять сусідні країни. В уряді зазначили, що у цьому питанні влада орієнтуватиметься на країни Європи. Зокрема на Німеччину, Іспанію та Італію, які набагато раніше пішли на карантин.