Триразова українська чемпіонка Юлія Руднєва ледь вирвалась з епіцентру пандемії у Китаї

11.02.2020
Лише з п’ятої спроби наша спортсменка змогла прорвати блокаду Піднебесної через спалах коронавірусу 2019 nCov та покинути місто Ханчжоу, що за 200 кілометрів від Шанхаю.
 
До цього 28-річна атлетка тривалий час проживала на території КНР, адже дівчині пощастило стати єдиною акробаткою, яку офіційно працевлаштували у знаменитий цирк — Cirque du Soleil.
 
Однак блискучій кар’єрі завадила загроза смертельної хвороби, що наводить жах на людей в усьому світі.
 
Всі масові заходи в Китаї потрапили під заборону через небезпеку зараження підступним вірусом. А повернутися на Батьківщину для Юлії Руднєвої виявилося практично неможливо: в’їзд та виїзд із міста блокували, а офіційні органи Китаю не поспішали віддавати паспорт і документи, які забрали нібито з метою продовження візи.
 
— Мені довелося вирішувати цю проблему через представників посольства України у Китаї, — розповіла мама спортсменки Ірина Руднєва. — Я довгий час отримувала відмову, попри те, що наша країна в ті дні активно евакуювала своїх громадян додому через запровадження надзвичайної ситуації все­світнього масштабу...
 
Лише через кілька днів представники Бюро безпеки українського посольства у Китаї офіційно повідомили Юлію Руднєву про переоформлення паспорта та візи й віддали документи на руки.
 
Дівчина також отримала контактні телефони офіцера, відповідального за видачу цих документів, оскільки імміграційні органи повідомили про продовження неробочих днів до 9 березня 2020 року.
 
Але навіть закордонний паспорт на руках не врятував Юлію від хвилювань та сліз: посадку на її рейс, який повинен був летіти до ОАЕ, скасували за 5 хвилин до зльоту! Тут уже розридалася не лише наша співвітчизниця, а й 150 пасажирів із різних країн світу, які так і не потрапили на борт: авіалайнер полетів порожнім.
 
На щастя, це було останнє випробування для українки, яка все-таки зуміла вилетіти з Китаю до Арабських Еміратів. Повернутися у свою країну вона зможе, зробивши ще як мінімум два авіаперельоти: рейс на Шанхай, потім до Тайського Бангкока, а вже звідти — до Києва.
 
Відзначимо, що для всіх пасажирів, які прилітають в Україну з Китаю, де бушує епідемія смертельного вірусу, встановлюють 14-денний карантин.
 
А в аеропортах нашої країни введено заходи підвищеної безпеки: всіх пасажирів перед польотом опитують про самопочуття та можливе підвищення температури.
 
Туристів з ознаками потенційно небезпечного для здоров’я оточуючих захворювання  відправляють до особливої кімнати-ізолятора, де їх оглядають медики.
 
Співробітників наземної служби аеропортів, а також прикордонників зо­бо­в’язали носити медичні маски й рукавички. А всі пасажири, які прилітають із далеких мандрів, при виході з літака  в обов’язковому порядку витирають ноги об спеціальний килимок, оброблений дезінфікуючим розчином.