Харків’яни вимагають не включати у список обміну причетних до смерті 15-річного Дані Дідика

27.12.2019
Активісти у Харкові облили зеленкою журналіста агенції «Пресінформ» Андрія Бородавку, який виявив цікавість до мітингу, що проводили патріотичні організації міста.
 
Спочатку його попросили піти геть, а потім кілька хлопців догнали біля станції метро й бризнули в обличчя рідиною. У місті чоловік відомий як учасник Антимайдану, що у квітні 2014 року активно підтримував «руську весну», а після провалу в Харкові кремлівського проєкту встиг виїхати до Москви.
 
Досить тривалий час перебував у білокам’яній, утім чимось не догодив колишнім кураторам i був відправлений назад додому. Від в’язниці його врятувала лише згода співпрацювати з СБУ, після чого отримав умовний термін i залишився на волі. 
 
Мітинг, на який завітав Андрій Бородавка, — свого роду відлуння тієї ж «руської весни», що забрала життя чотирьох людей біля Палацу спорту.
 
Як «УМ» повідомляла, у лютому 2015 року найманці російської ФСБ здійснили теракт, заклавши дистанційну ви­бухівку на шляху слідування патріотичної ходи. Через два тижні правоохоронці заарештували трьох підозрюваних, суд над якими триває й досі. 
 
Приводом для нинішнього мітингу послужила новина про те, що ці обвинувачені можуть потрапити до списку на обмін, який почали складати після нормандської зустрічі глав чотирьох держав. Сотня активістів зібралися біля будівлі ХОДА, тримаючи у руках плакати з написами «Убивць дітей не міняємо», «Ми проти обміну», «Непокаране зло повертається».
 
Про дітей згадали тому, що від вибухівки, окрім двох дорослих, загинули 15-річний школяр Даня Дідик і 17-річний студент Микола Мельничук.