США у 2020 році виділить Україні на оборону 300 млн. доларів

13.12.2019
США у 2020 році виділить Україні на оборону 300 млн. доларів

Палата представників Конгресу США у середу, 11 грудня, схвалила оборонний бюджет країни на 2020 рік, який передбачає виділення на військові потреби та реалізацію програм з нацбезпеки 738 мільярдів доларів США.
 
 
При цьому 300 мільйонів із них мають бути спрямовані на військову допомогу США Україні. Це на 50 млн доларів більше, ніж на поточний 2019 рік. 
 
 
У рамках програми допомоги Україні прописано, зокрема, й передачу українській стороні летальних видів оборонних озброєнь.
 
Ідеться про поставки крилатих ракет для систем берегових ракетних комплексів і протикорабельних ракет, повідомляє «Радіо Свобода».
 
Схвалений у Палаті представників законопроєкт передбачає також запровадження санкцій щодо російських газопроводів «Північний потік-2» та «Турецький потік» заради забезпечення «європейської енергетичної безпеки».
 
Зокрема «Північний потік-2», який ще будується, названий у законопроєкті «інструментом примусу та політичного тиску», що послабить зв’язок США з Німеччиною та Європою в цілому. Законопроєкт передбачає накладання санкцій на судна, що займаються прокладкою труб для цих газогонів, а також на іноземних громадян, які причетні до роботи цих суден. 
 
Президент США Дональд Трамп уже повідомив, що має намір підписати законопроєкт про санкції, розраховані на п’ять років, у разі його проходження через Конгрес.
 
«Усі наші пріоритети враховано в остаточному варіанті оборонного бюджету: збільшення зарплати нашим військовим, відбудова зброй­них сил, оплачувана відпустка з догляду за дітьми, безпека кордонів та космічні сили! Конгресе, не зволікай! Я підпишу цей історичний законодавчий акт негайно!» — написав президент у «Твіттері».
 
Водночас президент США зможе зупинити його дію, якщо доведе Конгресу, що США вдалося «мінімізувати» використання Росією газопроводів у політичних цілях.
 
Після схвалення законопроєкту Палатою представників його повинен розглянути Сенат. Очікується, що у верхній палаті Конгресу голосування за документ відбудеться до 20 грудня, після чого його спрямують на підпис президенту. 
 
Кремль наразі офіційно не прокоментував можливі санкції проти «Північного потоку-2», але російські ЗМІ вже розпочали роздмухувати істерію довкола цього питання, використовуючи заяви німецьких «друзів Путіна».
 
Офіційний представник фракції екстремістської проросійської партії в Бундестазі «Альтернативі для Німеччини» Штеффен Котре заявив, що влада ФРН капітулювала та «прогнулася» перед США в питанні газогону «Північний потік-2». Як наслідок, Вашингтону «вдалося пов’язати» газопровід з Україною та запровадити проти нього санкції в законопроєкті про оборонний бюджет.
 
«Під тиском США федеральний уряд підкорився цій економічній атаці та капітулював», — заявив в інтерв’ю російській інформ­агенції «РІА «Новості» Штеффен Котре, який відповідає в Бундестазі ФРН за енергетичні питання. 
 
«Якщо санкції будуть запрова­джені, то це буде пряма атака на суверенітет ЄС та фатальний сигнал для зусиль з врегулювання (ситуації на сході України. — Ред.) у Парижі», — заявив глава Східного комітету німецької економіки Олівер Хермес. Оприлюднення в російських ЗМІ цих коментарів німецьких проросійських політиків фактично є опосередкованою реакцією Кремля на американські санкції проти «Північного потоку-2».