Вибіркова етика: як і за що із фракції «Слуга народу» виключили двох депутатів

19.11.2019
Вибіркова етика: як і за що із фракції «Слуга народу» виключили двох депутатів

Анна Скороход та Антон Поляков. (Фото з сайта 24tv.ua.)

Ще вчора були «слугами народу», а вже сьогодні позафракційні. У парламенті стало на двох «слуг народу» менше.
 
 
Після палких баталій за трибуною та в кулуарах Верховної Ради Анну Скороход та Антона Полякова виключили з партії «Слуга народу».
 
 
Аргументи, чому так трапилось, у керівництва партії та депутатів відрізняються.
 
У «Слузі народу» пояснили: депутати порушили партійну дисципліну та голосували врозріз із партією. «Особисто я з ними проводив діалоги та бесіди стосовно чутливих законопроєктів. Вони не почули позицію партії. Тому якщо ці депутати голосують не так, як партія, виникає питання: навіщо нам бути разом?» — прокоментував ситуацію голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко. 
 
Чому ж, коли у вересні два депутати від «Слуги народу» кнопкодавили і порушували законодавство — на фракції їх не виключили, у керівництві пояснити не змогли. На думку «вигнанців», справа зовсім не в етиці, а в інакодумстві. За словами Анни Скороход, їй неодноразово погрожували і попереджали про те, що можуть виключити з фракції. «Мені не раз телефонували й попереджали, що якщо я не голосуватиму, як каже партія, для мене це матиме поганий результат», — заявила Анна Скороход. 
 
Про депутатку Анну Скороход стало відомо після того, як вона розплакалася у парламенті через те, що її правки не включили до законопроєкту.
 
Але кульмінацією стала історія із затриманням її цивільного чоловіка — російського бізнесмена Олексія Алякіна. Саме зi своєю політичною діяльністю і пов’язує дії правоохоронців пані Скороход.
 
«Через мою політичну позицію, яка розходиться з лiнiєю партії, затримали мого чоловіка. Саме через те, що я не погодилася голосувати так, як кажуть це робити у керівництві партії та в офісі президента», — додала Скороход. 
 
У свою чергу, у партії спростували такі слова депутатки і заявили, що паном Алякіним правоохоронці мали б давно зайнятися. Цікаво, що в п’ятницю суд його відправив під домашній арешт, підтримати на судове засідання Скороход прийшли колеги-депутати, але не від «Слуги народу», а від партій «Опозиційна платформа — За життя» та «Батьківщина».
 
Також у партії «Слуга народу» заявили: у них є докази того, що Скороход пропонувала депутатам гроші, а її чоловік лобіював власні інтереси у профільному комітеті Верховної Ради. Тому виключення з фракції не є безпідставним. 
 
Антон Поляков, який теж став «вигнанцем» у партії, був шокований тим, що відбувалося у парламенті. Заявив, що про виключення дізнався лише напередодні ввечері. Але своє вигнання пов’язує з позицією, яка відрізняється від позиції партії стосовно генерального прокурора Руслана Рябошапки. 
 
Але й це не все. Сенсаційною заявою стали слова представника Кабінету Міністрів у Верховній Раді Ірини Верещук. Вона заявила, що складає свої повноваження у зв’язку з тим, що її позиція розходиться з позицією прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Тому відмовляється виконувати обов’язки представника Кабміну в парламенті. 
 
Як каратимуть інших депутатів? У «Слузі народу» вже пообіцяли створити етичний кодекс фракції. Саме за ним і прийматимуть рішення стосовно порушень депутатів.