ЦВК опрацювала понад 96% електронних протоколів: «Батьківщина» обігнала «Європейську Солідарність»

24.07.2019
ЦВК опрацювала понад 96% електронних протоколів: «Батьківщина» обігнала «Європейську Солідарність»

ЦВК опрацьовує останні бюлетені. (Фото з сайта ua.news.)

Партія «Батьківщина» дещо збільшила відрив від партії Петра Порошенка «Європейська Солідарність», за результатами підрахунку Центральною виборчою комісією 96% протоколів голосування на дострокових виборах депутатів Верховної Ради.
 
 
За партію «Слуга народу» проголосували 43,13% ви­борців, «Опозиційну платформу — За життя» — 13,06%, «Батьківщину» — 8,17%, «Європейську Солідарність» — 8,11% і «Голос» — 5,83%.
 
 
Найбільш близькими до подолання прохідного бар’єра в п’ять відстоків є Радикальна партія Олега Ляшка — 4,01% i «Сила і честь», яка набирає 3,8% голосів. «Опозиційний блок» набрав 3,06% голосів, «Українська стратегія Гройсмана» — 2,36%, Партія Шарія — 2,24%, ВО «Свобода» — 2,16%, «Громадянська позиція» — 1,05%.
 
Нагадаємо, отримати державне фінансування можуть 11 політичних партій, серед яких і політсили, які не потраплять до Верховної Ради, але подолають на виборах двовідсотковий бар’єр. Загальна сума державного фінансування партій залежить від розміру прожиткового мінімуму та явки на виборах.
 
Згідно з даними ЦВК, явка на цих виборах становила 14,7 мільйона виборців. Кожен виборець приносить до загального кошика державного фінансування 2% прожиткового мінімуму, або 38 гривень і 42 копійки. Саме від кількості голосів за конкретну партію залежить, скільки держ­коштів вона одержить.
 
Отже, загальний бюджет держфінансування партій у 2020 році сягатиме 565,5 мільйона гривень. За даними руху «Чесно», 90% цієї суми, або 509 мільйонів, розподілять пропорційно до результатів на виборах між усіма партіями, що подолають бар’єр у два вiдсотки. Тобто переможець отримає найбільше, а партія, яка ледь долає два вiдсотки, — найменше.
 
Найменше отримають «Українська стратегія Гройсмана», ВО «Свобода» та «Партія Шарія». Усі вони можуть мати фінансування в розмірі приблизно 11,5—12,2 мільйона гривень. Найбільше держкоштів  дістанеться партії «Слуга народу».
 
Вона отримає приблизно 225,3 мільйона гривень. Додаткове фінансування за гендерною квотою майже подвоює розмір держфінансування «Голосу».
 
До базової суми близько 34 мільйонів додадуться ще понад 28 мільйонів. Істотну надбавку одержить і «Європейська Солідарність» — до базових майже 46 мільйонів партія отримає ще більш ніж 28 мільйонів за гендерною квотою.