Сергій Жадан і Святослав Вакарчук концертами у Харкові підтримують волонтерський намет

28.05.2019
Сергій Жадан і Святослав Вакарчук концертами у Харкові підтримують волонтерський намет

Сергій Жадан (фото: pravda.com.ua)

Харківський волонтерський намет, що став особливим символом спротиву відродженню старої системи, активісти вже відновили після умисного підпалу в ніч на 20 травня, тому там продовжують проходити акції на його підтримку.
 
У четвер 30 травня відбудеться концерт, організований письменником Сергієм Жаданом і кількома рок-групами міста. 
 
«Відомий харківський художник Микита Тітов зробив оригінальну афішу, на яку відреагувало чимало людей, які бажають прийти на концерт, — повідомила засновниця проекту «Мистецькі вівторки» Марко Терен. — Розраховуємо зібрати на півтори години понад півтисячі глядачів. Для цього є два приводи: суд відмовив представникам Харківської міськ­ради в обмеженні протесту на майдані Свободи. Тобто намет стоятиме, і це треба відзначити. До того ж музика — кращий засіб для об’єднання, яке сьогодні дуже потрібне, щоб відстоювати свої права та боротися з сепаратизмом».
 
У ході акції активісти і далі збиратимуть кошти на підтримку інформаційного центру, розташованого у наметі, а також підписи харків’ян, які не згодні з демонтажем знакової конструкції і виступають проти повернення проспекту Григоренка імені маршала Жукова. У концерті візьмуть участь рок-групи «Папа Карло», Аlcоhol ukulеle і «Жадан та Собаки». 
 
До речі, днями волонтерський намет у Харкові підтримав і лідер новоутвореної партії «Голос» Святослав Вакарчук, який разом з оркестром «Віртуози Києва» провів у Харкові два концерти — один плановий, інший — на прохання глядачів. Співак переконаний: хоч би  хто стояв за намаганням знищити намет — громадськість разом. «І саме у єднанні наша сила!» — сказав Святослав Вакарчук. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Сергій Жадан очолив список 25 найкращих літераторів України, який був озвучений на щорічному ІХ «Книжковому арсеналі» у Києві. Цей рейтинг уклала редакція журналу «Фокус», керуючись такими факторами, як продаж книг минулого року, кількість згадок у ЗМІ, число підписантів у соцмережах, отримання літературних премій. 
 
Активний діями Сергій Жадан зайняв перше місце цілком прогнозовано. У 2018-му він порадував одразу трьома подіями: виходом поетичної збірки «Антена», екранізацією роману «Ворошиловград» (назва картини «Дике поле») і отриманням звання «краща книга десятиліття» від ВВС. 
 
Друге місце у рейтингу посів український історик зі світовим ім’ям Сергій Плохий, оскільки його книга «Брама Європи» цього року була відзначена кількома престижними преміями. Третє місце експерти віддали Оксані Забужко, чия збірка публікацій «І знову я влізаю в танк» і далі залишається у топі продажів.