Верховна Рада провалила голосування за президентськi правки у виборче законодавство

24.05.2019
Щоб розпочати позачергове засідання Верховної Ради, Андрію Парубію не вистачало депутатів у залі.  Він кілька разів намагався зібрати парламентаріїв до сесійної зали, щоб відкрити засідання. Засідання розпочалося із заяви спiкера про те, що рішення Зеленського розпустити Верховну Раду є неконституційним. Проте, незважаючи на такі заяви, депутати таки почали розглядати правки до виборчого законодавства. Напередодні під час консультацій із Президентом голови фракцій говорили про те, що Зеленський пропонує зменшити прохідний бар’єр, відмовитися від «мажоритарки», проте залишити закриті списки. 
Під час свого виступу за трибуною лідер фракції БПП Артур Герасимов заявив, що проти президентського законопроекту із закритими списками, тому фракція не голосуватиме за президентські пропозиції. «Яку б систему ми не обрали, списки мають бути відкритими. А те, що пропонує Зеленський, — це ширма. Ніяка відмова від «мажоритарки» не допоможе, якщо у списках можна буде ховати своїх бізнес-партнерів», — заявив Герсимов. Підтримали позицію БПП і в «Народному фронті». Аргументували тим, що також проти закритих списків, і якщо і реформувати виборче законодавство, то не лише у двох аспектах. «Нам сьогодні подають закриту виборчу систему, політичну корупцію і рабство депутатів у фракціях. За це фракція «Народний фронт» точно голосувати не буде», — заявив голова фракції Максим Бурбак. 
В опозицію до «Народного фронту» та «БПП» стали депутати «Самопомочі», «Батьківщини» та «Опозиційного блоку». Заявивши, що підтримують президентський законопроект і готові віддати за нього голоси. На думку «Самопомочі», на даному етапі головне — позбутися «мажоритарки». «Різниця між «мажоритаркою» та «пропорційкою» є. Знаєте яка? «Мажоритарка» коштує українцям сотні мільйонів гривень, які платять мажоритарникам у парламенті, щоб вони потім голосували за корупційні бюджети у Верховній Раді», — заявив голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк. 
Урешті, голосування провалили, і голова закрив засідання. Представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявив, що депутати зірвали всі домовленості з Президентом: «Ми за всі прогресивні речі — відкриті списки, зниження прохідного бар’єру, гендерні квоти та інше. Але треба зважати на короткий проміжок часу, який ми маємо до виборів. Тому в цей період, який є, ми хотіли хоча б трішки очиститися. Рада не підтримала ці ініціативи, хоча обіцяла Президенту протилежне», — заявив Руслан Стефанчук. Сам Зеленський після голосування в Раді на своїй сторінці у «Фейсбуцi» знову написав у своєму стилi: «Верховна Рада провалила законопроект про зміну виборчого законодавства. Старі політики обрали стару систему, бо лише вона дає їм шанс подовжити політичне життя. Вони розраховують за гроші та гречку знову пролізти до парламенту. Але я переконаний, що вони помиляються. І навіть у мажоритарних округах ви оберете нових політиків, здатних змінити країну не на словах, а на ділі. То що? Зробимо їх разом? 21 липня».
Наступне чергове засідання Верховної Ради відбудеться вже 28 травня. 
 

ДО РЕЧІ

Cьогодні  набув чинності указ Президента України Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових виборів на 21 липня.