Вибух на ЧАЕС: як зміниалсь зона відчуження 33 роки потому

23.04.2019

Витік радіації внаслідок вибуху на четвертому енергоблоці ЧАЕС прирівнюють до вибуху 500 атомних бомб, скинутих США у 1945 році на Хіросіму.

А поширення її атмосферою було настільки масштабним, що радіоактивні дощі випали навіть в Ірландії. 

Чорна хустка Чорнобиля

За різними даними, від 600 до 800 тисяч осіб зі всього тодішнього Радянського Союзу брали участь у ліквідації наслідків на ЧАЕС. Від 4 до 10 тисяч осіб загинуло. Понад 70 тисяч стали інвалідами.
 
Під радіоактивне випромінювання потрапило 1,9 мільйона людей тільки в Україні, а загалом — 8,4 мільйона в Білорусі, Росії, інших країнах Європи.
 
Після аварії евакуювали 47,5 тисячі жителів Прип’яті. Зараз постійно проживають у зоні відчуження трохи більше сотні самопоселенців. Близько 7 мільйонам постраждалих унаслідок трагедії людей в Україні, Росії та Білорусі виплачують грошову компенсацію. А велика частина сільгоспугідь та лісів довкола Чорнобиля визнана не­придатною для землеробства. 

Три десятиліття тиші

Дороги, що ведуть нині зоною відчуження, — ідеальні. Рівне асфальтне покриття покладено, аби випадково не розсипалися радіоактивні відходи, які перевозять  вантажівки на дослідження або зберігання. Тим часом природа, позбавлена впливу людини, почала активно реанімуватися. Сьогоднішній Чорнобиль кишить дикими тваринами.
 
Популяція та різноманіття видів у зоні відчуження можуть конкурувати з найвідомішими заповідниками та національними парками світу: вовки, олені, орли, бобри, лисиці, рисі і навіть унікальні для України бурі ведмеді.
 
Науковці фіксують великі популяції диких кабанів, лосів, зайців, річкових видр, козуль, сов, журавлів... Виявили також кілька видів кажанів, занесених до міжнародної Червоної книги.
 
Почали більше цікавитися колись забороненою зоною і люди. Так, короткометражний фільм-постсимфонія «Арка», повністю знятий у Чорнобильській зоні, зібрав престижні нагороди по всьому світу.
 
А в 2014 році культовий гурт Pink Floyd презентував кліп на композицію Marooned, знятий у місті-привиді Прип’яті. Його на каналі гурту переглянули 19 мільйонів разів. Також історія про Чорнобиль увійшла до короткометражного фільму-мандрівки шотландського поп-рок співака Паоло Нутіні. Кліп переглянуло 2 мільйони осіб.
 
А масштабне будівництво нових сонячних електростанцій натомість зруйнованої вибухом атомної в донедавна відчуженій зоні підтверджує: ми здатні регенерувати навіть зі, здавалося б, безнадійних, станів. Лишається тільки пам’ятати трагічні уроки власної історії...