МЗС не реєструватиме спостерігачів із Росії на президентські вибори-2019

30.01.2019
Міністр закордонних справ Павло Клімкін офіційно заявив, що міністерство не реєструватиме спостерігачів із Росії на президентські вибори в Україні.
 
За словами міністра — це політична позиція відомства. Адже Росія є країною-агресором, тому міністерство навідріз відмовилося від будь-якої допомоги з Російської Федерації.
 
Реєструвати ж офіційних спостерігачів на вибори в Україні може два відомства — Міністерство закордонних справ і Центральна виборча комісія.
 
Тому Клімкін сподівається, що ЦВК підтримає їх ініціативу і також не оформлятиме російських спостерігачів.
 
«Я сподіваюся, що ЦВК також не реєструватиме російських офіційних спостерігачів. Це абсолютно неправильно ні з політичної, ні з юридичної, ні з моральної точки зору», — додав Клімкін.
 
І насправді недарма у МЗС переймаються. Адже в Комітеті виборців України заявили, що Росія вже намагалася втрутитися у виборчий процес в Україні через інформаційні провокації.
 
За словами голови КВУ Олексія Кошеля, інформаційне втручання найбільше проявляється в поширеннi російського аналогового телебачення в прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей.
 
«Окрім того, значний відсоток громадян України має доступ до російського телепродукту через супутникове мовлення. Зараз російська пропагандистська машина намагається максимально використовувати таку залежність та значно нарощує відсоток тематики, пов’язаної з українськими виборами», — зазначив голова КВУ.
 
Загалом під час президентських виборів в Україні приїдуть близько 850 спостерігачів ОБСЄ.
 
У свою чергу, в поліції вже почали фіксувати порушення під час передвиборчої кампанії. За  даними голови відомства Сергія Князєва, від початку президентської кампанії зафіксували понад дві сотні таких правопорушень.  
 
«За 26 днів кампанії поліція зареєструвала 266 заяв і повідомлень про злочини, пов’язані з ви­борчим процесом. Найбільше таких правопорушень зафіксовано в Києві, у Закарпатській, Дніпропетровській і Миколаївській областях», — зазначив очільник Національної поліції.
 
Офіційно ж у ЦВК уже зареєстрували 22 кандидати, до списку претендентів на пост глави держави приєдналися самовисуванець Олександр Данилюк та колишній віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський.
 
Таким чином, у ЦВК надiйшло вже 39 заяв від кандидатів, 9 особам офіційно відмовили. Зазвичай причиною відмов є те, що кандидати відмовляються вносити заставу в розмірі 2,5 мільйона гривень.
 
Цікаво, що вже на сьогодні загальна сума коштів, яку кандидати у президенти внесли, щоб балотуватися, становить 75 мільйонів гривень. Кошти застави повернуть лише тим кандидатам, які вийдуть до другого туру.