Луценко назвав свій родинний відпочинок на Сейшелах таким, що «собі дозволяє середній клас»

02.02.2018
Не встигли вгамуватися пристрасті навколо відпочинку родини Президента на суму щонайменше в півмільйона доларів, як програма журналістських розслідувань «Схеми» підкинула нову поживу для роздумів.
 
Цього разу центром їхньої уваги став новорічно-різдвяний відпочинок Генерального Прокурора Юрія Луценка та його родини.
 
Як з’ясували журналісти, Юрій Віталійович обрав не Мальдіви, а не менш популярний курорт в Індійському океані — Сейшельські острови.
 
І обійшовся йому цей відпочинок, порівняно з президентським, у «скромні» 52 тисячі євро.
 
Так, за інформацією журналістів «Схем», з 3 по 11 січня 2018 року родина Юрія Луценка (сам Генпрокурор, його дружина — народний депутат, представник Президента в парламенті Ірина Луценко, син Віталій і син Олександр із дружиною) орендувала на вісім ночей дві вілли готельного комплексу Four Seasons Resort на острові Мае (Сейшели).
 
На офіційному сайті комплексу значиться, що вілли такої категорії мають площу 186 квадратних метрів, з басейнами, «незабутнім панорамним виглядом на бірюзові й блакитні води затоки і навколишні гори».
 
Середня вартість добової оренди однієї такої вілли — 2648 євро, тобто лише проживання обійшлося родині Генпрокурора у суму 42 тисячі 368 євро.
 
А до цього, стверджують журналісти, родина сплатила готівкою 10 473 євро за додаткові послуги, найвитратніші з яких — оренда гелікоптера (1 440 євро) та витрати в магазині сувенірів (1 265 євро).
 
Таким чином, сукупно витрати на відпочинок усієї родини чиновника орієнтовно склали більше ніж 52 тисячi євро.
 
Сам Юрій Луценко нічого поганого у такому відпочинку не бачить. У коментарі журналістам «Радіо Свобода», яке вдалося взяти у Генерального прокурора в Брюсселі, він сказав, що частину коштів (10 тисяч євро) йому з Іриною подарував син Олександр, який займається бізнесом, а все решта він внесе в декларацію пізніше.
 
І взагалі, наявні у його родини кошти «дозволяють такі речі», а сам відпочинок «не мав жодної надмірності, він вкладається в те, що собі дозволяє середній клас».
 
Пізніше Юрій Луценко ще раз спробував пояснити своє право на відпочинок на «Фейсбуці» тим, що вони з дружиною таким чином вирішили відсвяткувати 30-річчя по­дружнього життя.
 
«Для тих, хто переживає за мої видатки на відпочинок. Наприкінці вересня старший син оженився і відклав традиційний «медовий місяць» на пізніше. У 2018 році у нас з Іриною — 30 річчя спільного життя. Вирішили, що всією сім’єю в січні проведемо відпочинок, щоб побути разом. Саша і Настя вибирали місце у теплих краях. Син оплатив переліт (і ми це вказали у своїх деклараціях). Проживання (приблизно 20 тис доларів на трьох) ми оплатили самі. У нас немає рахунків у офшорних зонах, ми не володіємо зарубіжною нерухомістю, яхтами чи гелікоптерами. Останнім часом я отримую зарплату від 130 до 220 тис. грн. щомісяця. Іра — понад 110 тис. доходу.  Це дозволило нам провести з дітьми 7 днів на відпочинку», — написав він.
 
При цьому Луценко не забув наголосити, що  «ці доходи дозволили мені в грудні оплатити матеріальну допомогу пораненим воїнам АТО на 450 тис. грн., а Ірині — допомагати іншим людям», а в згаданих коментарях «Радіо Свобода» підкреслив, що син Олександр є «волонтером своєї рідної 55-ї запорізької бригади». Хоча, яке відношення має допомога армії до відпочинку на дорогих курортах, зрозуміти важко.
 
Не змогли зрозуміти цього і прості українці, які вже який день обговорюють цю «новину» в соцмережах.
 
«Середній клас не зупиняється і не відпочиває в Four Seasons. Середній клас не витрачає 50 тисяч доларів на відпочинок. Тим більше — 50 тисяч євро. Тим більше, це не роблять чиновники, тим більше — генпрокурори, тим більше — політики, особливо, коли їхні дружини теж політики. А надто так не робиться за гроші родичів, бо підозри автоматично посилюються і переносяться на всю родину. А цього ніяк не можна допустити щодо особи, яка має слідкувати за законністю. Це зальот», — написав відомий дипломат,  голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко.
 
А тим часом Юрій Луценко вже приступив до роботи і на тому ж «Фейсбуці» повідомив про значне просування розслідування «відносно злочинної організації Януковича В.Ф.» справи про незаконні оборудки з газом, які в народі отримали назву «вишки Бойка».
 
Зокрема про те, що підозри в цій справі нарешті оголошені... Миколі Азарову, Сергію Арбузову і ще двом співробітникам «Нафтогазу», яких затримали із правом внести заставу в розмірі... 1 мільярд грн.
 
На запитання читачів, чому в списку підозрюваних не виявилося регіонала Юрія Бойка, Генеральний прокурор порадив «учити матеріальну частину». Питань немає.