Харківська школярка здобула "золото" на Європейській олімпіаді з математики

20.04.2017
Харківська школярка здобула "золото" на Європейській олімпіаді з математики

Старшокласниця харківської гімназії №45 Оля Шевченко зайняла перше місце на європейській математичній олімпіаді, що проходила у Цюріху.
 
Із 42 можливих балів дівчина набрала максимальну кількість, розділивши перше місце зі своєю американською суперницею.
 
Взагалі у науковому конкурсі брали участь 168 дівчат iз 44 країн Європи.
 
Цікаво, що на цій же олімпіаді в п’ятірку кращих увійшла ще одна харків’янка — Аліна Гарбузова, набравши у підсумку 37 балів. 
 
Оля розповіла, що минулого року вже пробувала свої сили в аналогічному науковому змаганні, проте виборола тільки «бронзу».
 
Втім третє місце посприяло тому, що дівчина з іще більшим ентузіазмом узялася за підготовку й таки реалізувала свою давню мрію.
 
Допомогли їй у цьому не лише педагоги рідної гімназії, а й викладачі Малого університету, що діє при Національному університеті імені В. Н. Каразіна. 
 
До речі, студенти цього вишу теж повернулися днями до Харкова з перемогою, виборовши першість на Міжнародному студентському турнірі фізиків, що проходив у шведському Технічному університеті Чалмерса в Гетеборзі.
 
Там чотири дні поспіль змагалися 18 команд юних фізиків, проте у фіналі перемогли саме харків’яни, впевнено обійшовши студентів Політехнічної школи Парижа і вже згаданого університету Чалмерса.
 
Харківська фізико-математична школа, що має давні наукові традиції, вкотре виявилася на висоті.