Черкащани впорядкували занедбану могилу загиблих 102 роки тому героїчних поліцейських

28.10.2016
Про справжніх героїв із плином часу не забувають.
 
Цю істину ще раз підтвердили небайдужі черкащани, котрі через заклик у соцмережах зібралися і впорядкували могилу трьох загиблих у 1914 році поліцейських.
 
Про те, що місце поховання — у занедбаному стані, першим повідомив черкаський краєзнавець Борис Юхно.
 
Опісля своє детальне дослідження у ЗМІ опублікував кандидат історичних наук Максим Степанов.
 
«Загибель двох поліцейських від рук бандита в Дніпрі цього року сколихнула всю державу й досі залишається серед тем, які найбільше хвилюють українців. А в травні 1914 року однією з найбільш обговорюваних подій було вбивство бандитами трьох поліцейських у Черкасах. Ховати героїв вийшло все місто. Нині їхні імена забуто, а могила на Троїцькому цвинтарі заросла бур’яном», — написав Максим Степанов.
 
Він детально розповів моторошну історію про двох молодих професійних злодіїв Григорія Погрібного з Городища та Матвія Зайвенка з Черкас, котрі вчинили розбійний напад на Лебединський монастир та вигребли звідти церковні коштовності.
 
Вже в Черкасах вони скоїли наліт на будинок лісопромисловця Гінзбурга, їм спробував завадити 29-річний поліцейський Харитон Тацько.
 
Але бандити з великої дороги смертельно поранили його, і він помер на місці. 
 
Після цього вбивства два бузувіри зустріли на дорозі 26-річного Боруха Березнякова і просто застрелили його.
 
На звуки пострілів прибіг 49-річний поліцейський Омелян Байчик, але його теж убили.
 
Уже з пістолетом поліцейського вбивці зайшли ще в один будинок, де спочатку поранили жінку і вбили 18-річного Арона Базилянського, а потім — поліцейського Никанора Тимошенка, який прибіг, почувши стрілянину.
 
Убивць шукала вся черкаська поліція. І знайшла. Одного з них було вбито на місці, а іншого затримали.
 
Коли ховали трьох загиблих поліцейських, проводжати їх вийшло все місто. З тих часів минуло 102 роки, могила поліцейських на старому цвинтарі була не впорядкована, пам’ятник на ній похилився. 
 
Після публікації історика, котра зачепила людей за душу, черкаський журналіст Валерій Ворітник закликав небайдужих громадян влаштувати суботник і навести лад на цвинтарі. Що й було зроблено.
 
До активістів долучилися і правоохоронці. Вони пообіцяли й надалі підтримувати там порядок.
 
На могилах загиблих поліцейських священики провели поминальну службу.