Здатних служити ділитимуть на категорії за станом здоровʼя – Міноборони

12:49, 26.04.2024
Здатних служити ділитимуть на категорії за станом здоровʼя – Міноборони

Статус «обмежено придатний» справді зникає, і формуються чіткі правила — «придатний/непридатний».

Набуде чинності 4 травня закон, що скасовує статус «обмежено придатний». Від 18 травня, коли набуде чинності новий закон про мобілізацію, почнуть повторно викликати на медкомісію до ТЦК тих, кого раніше визнали обмежено придатними до служби.

 

У військовозобов’язаних буде дев’ять місяців, аби пройти повторну військово-лікарську комісію (ВЛК) й отримати новий висновок — придатний чи непридатний до військової служби.

 

Як інформує УМ, роз’яснення зробила директорка департаменту охорони здоровʼя Міністерства оборони Оксана Сухорукова в інтервʼю ZN.UA.

 

Статус «обмежено придатний» дійсно зникає, водночас формуються чіткі правила — «придатний» чи «непридатний».

 

Загалом, за її словами, буде чотири категорії, які визначатимуть, на які завдання придатні військовозобовʼязані:

 

придатні (повністю);

придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), в ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;

 

придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ);

придатні для виконання специфічних завдань.

 

Як повідомила Сухорукова, відповідні зміни запустили два тижні тому Міноборони спільно з Командуванням медичних сил. Зміни стосуватимуться наказу МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України». Над редакцією змін працювали зокрема МОУ, КМС, МОЗ, експерти у галузі охорони здоров’я та громадськість.

 

«Ми прописуємо умови наказу №402 детальніше. Захворювання прив’язані до МКХ-10 і описані критерії, коли людина є непридатною або придатною, тобто коли стан є важким, середнім і легким за цією групою захворювань», — зазначила Сухорукова.

 

За її словами, оновлені критерії містять кілька тисяч діагнозів. У кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій.

 

«Наприклад, якщо в людини виразка була в анамнезі й залишився тільки рубець — придатний. А якщо виразка була ускладнена, проводили оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку, то людина є непридатною. Йдеться про відповідність критеріям військовослужбовця або військовозобов’язаного їхній можливості виконувати ті чи ті функції», — зазначила директорка департаменту охорони здоровʼя Міноборони.

 

Як повідомляла УМ, Мобілізація: чотири болючих питання.