За лекалами Путіна: Трамп шокує, Клінтон протестує

02.08.2016
За лекалами Путіна: Трамп шокує, Клінтон протестує

Дональд Трамп і Хілларі Клінтон.

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп в інтерв’ю на телеканалі ABC News спробував пояснити свої погляди на анексію Криму Росією та її дії на Донбасі, що викликало обурення в Україні та нерозуміння в США. «Якщо ми можемо мати хороші відносини з Росією і якби Росія допомогла нам позбутися «Ісламської держави», то, відверто кажучи, як на мене, йдеться про неймовірні суми грошей та життя та все інше, це було би позитивним моментом, а не негативним моментом», — розповів Трамп.
 
Відповідаючи на питання, чому Республіканська партія послабила свою позицію щодо України, він зауважив, що особисто не причетний до цього, хоча і визнав, що його люди брали в цьому участь. «Просто, щоб ви зрозуміли: він (Путін. — Ред.) не піде в Україну, гаразд?» — зазначив Трамп. Коли ж журналіст зауважив, що «він уже там», мільярдер сказав: «Гаразд, певним чином він там, але там нема мене. Там Обама».
 
Обурення в Україні і подив у США викликав наступний пасаж інтерв’ю. У відповідь на слова журналіста «Ви казали, що можете визнати це (анексію. — Ред.)» Трамп зазначив: «Я збираюся розглянути це (питання. — Ред). Проте, ви знаєте, люди в Криму, з того, що я чув, хотіли би більше бути з Росією, а не там, де вони були».
 
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков переконаний, що заява Трампа про можливе визнання Криму російським свідчить про «діагноз небезпечного маргінала». «І небезпечний він як для України, так і для США такою ж мірою. Не може маргінал, який потурає диктатурі Путіна, бути гарантом демократичних свобод у США і світі», — написав Аваков на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».
 
За словами екс-прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, останні коментарі Трампа виходять за рамки будь-яких форм внутрішньої політичної кампанії. «Офіційний кандидат на президентських виборах США кинув виклик цінностям вільного світу, цивілізованого світового порядку і міжнародного права.
 
Це навряд чи можна назвати невіглаством. Це є порушенням моральних і цивілізованих принципів», — написав він на своїй сторінці в «Фейсбуці». Те, що Дональд Трамп одного дня заявив про Крим, наступного дня може стосуватися уже будь-якої іншої частини світу — в Європі, Азії та Америці, вважає Яценюк.
 
У свою чергу, радник суперниці мільярдера на президентських перегонах Хілларі Клінтон iз питань політики Джейк Салліван назвав заяву Трампа такою, що «лякає». «Про що він говорить? Чого ще він не знає? — цитує слова Саллівана агенція «Франс пресс». — Тодi як Трамп не опанував базові факти про світ, він освоїв тези Путіна про Крим».
 
Натяки Трампа розходяться з політикою ниніш­ньої американської влади, яка через анексування Росією Криму ввела проти неї економічні санкції. Агенція «Ассошiейтед Пресс» нагадує, що також серед членiв Республіканської партії є політики, які виступають різко проти російської агресії.
 
На початку минулого тижня Дональд Трамп сказав: якщо він стане президентом США, розгляне питання, чи Росія мала право 2014 року зайняти Крим, який був складовою частиною України. На прес-конференції політик, відповідаючи на запитання, чи визнає анексію Криму Росією і чи розгляне скасування запроваджених тоді проти Росії санкцій, сказав: «Ми будемо до цього придивлятися».
 
Недільна заява кандидата в президенти США викликає страх у країн Балтії, пише британська газета «Файненшл Таймс». Спочатку Трамп заявив, що відмовляється гарантувати Естонії, Латвії та Литві захист США у випадку російської агресії. Потім iще один високопосадовий республіканець назвав Естонію «передмістям Санкт-Петербурга» та висловив сумніви, чи варто США ризикувати ядерною війною через  такий клаптик території. І, нарешті,
 
Трамп сказав, що може визнати Крим російським та відмінити санкції. Для багатьох у Таллінні, Ризі та Вільнюсі це виглядає так, ніби наяву реалізуються найгірші нічні примари. Особа, яка перебуває за крок від президентського крісла країни, що є найбільшим союзником країн Балтії, тепер сигналізує підтримку їхньому найбільшому ворогу, зазначає «Файненшл Таймс». «Для нас це кошмар. Для нас, Європи, для будь-якої країни, яка має відносини зi США, все це може обернутися кошмаром», — ви­словив загальну думку прибалтів глава комітету з зовніш­ньої політики латвійського парламенту Оярс Калніньш.
 
Заяви Трампа підбадьорюють «європейських друзів Путіна». Депутат Тьєрі Маріані, який очолив делегацію французького парламенту у Крим, закликав європейців визнати анексію півострова Росією 2014 року. Аргументував, що «люди в Криму виглядають радісно». За його словами: «Крим вирішив знову стати російським.
 
Крим є російським, а ми займімося чимось іншим і спробуймо знову укласти нормальні взаємини між європейськими країнами та Росією». Тьєрі Маріані оцінив, що ситуація кримських татар на окупованому півострові поліпшилася. «Я думаю, краще бути татарином в Криму, ніж росіянином у Латвії», — заявив політик на прес-конференції в Севастополі, яку транслювало телебачення.
 
МЗС України гостро засудило візит французьких депутатів на Кримський півострів як «порушення українського законодавства і міжнародного права». Торік за подібний візит у Крим українська сторона заборонила Маріані і всім десятьом членам делегації в’їзд в Україну на три роки.