Хілларі Клінтон офіційно висунули кандидаткою у президенти США від демократів

28.07.2016
Хілларі Клінтон офіційно висунули кандидаткою у президенти США від демократів

Берні Сандерс та Хілларі Клінтон.

Колишня очільниця Держдепартаменту США Хілларі Клінтон офіційно стала кандидаткою у президенти від Демократичної партії. Її кандидатуру затвердили на з’їзді демократів у Філадельфії.
 
Згідно з традицією, у залі «Веллс Фарго», де з понеділка по четвер відбувається з’їзд, делегати від окремих штатів по черзі оголошували результати місцевих голосувань на праймеріз.
 
Клінтон мала гарантовану номінацію на правиборах, але подією дня став заклик сенатора від штату Вермонт Берні Сандерса, її головного суперника на правиборах, щоб перервати церемоніальне зачитування результатів місцевих ви­борів і сумування голосів, а натомість номінувати пані Клінтон шляхом акламації, тобто затвердити номінацію як одностайне рішення всіх делегатів з’їзду.
 
Заклик сенатора був підтриманий бурхливими довготривалими оплесками. Так і вчинили, дещо скоротивши процедуру в часі і продемонструвавши таким чином єдність у лавах Демократичної партії. 
 
Але для сухої статистики все ж варто зазначити, що переважна більшість із 4700 делегатів, що беруть участь у з’їзді, проголосувала за Клінтон. Вона отримала 2842 голоси делегатів за необхідних для висунення 2382, повідомляє агенція «Франс пресс».
 
За Берні Сандерса віддали голоси 1865 делегатів. Колишня перша леді та екс-держ­секретарка стала таким чином першою жінкою, яку висунула кандидаткою на пост глави держави одна з двох найбільших партій Сполучених Штатів. Жінки в США отримали ви­борче право лише в 1920 році. 
 
Нагадаємо, у перший день з’їзду підтримати кандидатуру Хілларі Клінтон закликали її колишній суперник Берні Сандерс та Мішель Обама — дружина президента США Барака Обами. Вже через кілька годин після номінації колишній президент США Білл Клінтон розповів, чому його дружина і «найкращий друг» Хілларі Клінтон має стати лідером нації.
 
Виступаючи на з’їзді Демократичної партії у Філадельфії, він сказав, що вона — «найкращий в біса ініціатор змін, якi я будь-коли знав». У вкрай особистій промові він розповів душевну історію про їхню зустріч і про те, як віддано вона ставиться до служіння суспільству.
 
Про те, чому Хілларі застосовує до нього домашнє насильство і Білл мусить з’являтися на публіці з розбитим обличчям і синцями під очима, потенційний «перший джентльмен» вирішив промовчати. 
 
Варто все ж зазначити, що з’їзд Демократичної партії відбувся не без скандалів. Ще минулої п’ятниці сайт «Вікілікс» опублікував близько 20 тисяч електронних листів Національного демократичного комітету, з яких видно, що його голова Деббі Вассерман-Шульц та інші співробітники працювали над тим, щоб послабити популярність колишнього опонента Клінтон Берні Сандерса.
 
За повідомленням телеканалу Сі-Ен-Ен, ФБР розслідує обставини зламу комп’ютерної мережі демократів. За результатами національних опитувань, офіційний кандидат від республіканців Дональд Трамп на три відсотки випереджає Хілларі Клінтон. І черговий скандал з імейлами демократам зовсім не на руку. Голова Національного демократичного комітету Деббі Вассерман-Шульц заявила про намір піти у відставку після закінчення з’їзду.
 
Національний демократичний комітет дізнався, що їхні комп’ютери стали мішенню хакерів ще минулого місяця. Представники партії говорять, їхні експерти з кібербезпеки встановили, що слід веде у Росію.
 
В електронному листуванні Національного комітету Демократичної партії Україна також згадується близько 50 разів, переважно у брифінгах та статтях в американській пресі, якими обмінюються працівники Демпартії. У першу чергу їх цікавлять висловлювання Дональда Трампа на тему Росії та його компліменти на адресу Путіна.
 
Найбільший інтерес серед демо­кратів викликала стаття під заголовком «Що сталося з найкращими людьми Трампа», якою вони жваво обмінювалися та коментували. Зокрема, в ній припускається, що керівник ви­борчого штабу Трампа, Пол Манафорт, який упродовж значної частини своєї кар’єри працював iз проросійськими силами в Україні та співпрацював iз близьким до Путіна олігархом, може отримати високу посаду в адміністрації Трампа.
 
Що це буде — державний секретар? Радник з національної безпеки? — замислюється автор статті, а разом із нею — і працівники штабу демократів. В одному з електронних листів директор із залучення етнічних меншин комітету скаржиться на тиск, який вона відчула після того, як розпочала розслідувати діяльність Пола Манафорта та його зв’язки з Росією.
 
Звернутись до Москви із запитанням, чи підтримує Путін Дональда Трампа, порадив речник Білого дому Ерік Шульц, відповідаючи на запитання, чи вважають в адміністрації Барака Обами, що республіканця підтримує Росія. Про це у «Твіттері» повідомив Марк Ноллер, офіційний кореспондент каналу CBS у Білому домі.
 
«Запитайте Москву. Я переконаний, що вони вам негайно дадуть відповідь», — відповів Шульц журналісту. Низка американських ЗМІ та оглядачів цього тижня пишуть про зв’язки Трампа з Росією.
 
Популярними є вимоги до Трампа оприлюднити податкові декларації та відповісти, чи має він позики від російських банків. Президент Барак Обама вважає за можливе, що Росія активно втручається у перебіг виборів у США. В інтерв’ю телеканалу Ен-Бі-Сі Обама не виключив, що Москва стоїть за зламом хакерами серверів Національного комітету Демократичної партії.
 
Версію про «руку Кремля» побічно підтверджує і те, що угорський прем’єр Віктор Орбан, найбільший «друг Путіна» серед керівників країн ЄС, відверто втрутився у виборчий процес у США, підтримавши Трампа.