Йшли по права, порадували недругів

23.03.2016

На вихідних у Львові мав відбутися фестиваль-квест представників ЛГБТ-спільноти. Заплановані заходи передбачалися у мирний спосіб. Проте варто пригадати, що в Україні ще не відбувалося жодного заходу, організованого ЛГБТ-представниками, який би закінчився мирно.

Львів не став винятком. Напередодні фестивалю у Львівській міській раді назвали недоцільним проведення в місті фестивалю рівності і ЛГБТ-квесту. «У зв’язку з великим суспільним збуренням, яке викликала інформація про таку подію, розміщена в соціальних мережах та деяких ЗМІ, мерія вважає недоцільним проведення подібного заходу у Львові, з метою гарантування безпеки всім мешканцям та гостям нашого міста», — зазначила виконуюча обов’язки заступника міського голови Львова з гуманітарних питань Марта Литвинюк.

Проте, незважаючи на застереження мерії, учасники фестивалю таки намагались провести свій захід. Першим дзвіночком для них стало те, що їх не хотіли поселяти в готель. Ще 16 березня у готелi 14 відвідувачів фестивалю забронювали номери, але за два дні адміністраторка без пояснень скасувала бронювання. Коли ж організатори спробували з’ясувати причину відмови, прибувши в готель, то управителька готелю «Львів» назвала відвідувачів «збоченцями, які псують репутацію міста».

Незважаючи на відмову в наданні місця у готелі «Львів», учасникам вдалося поселитися в іншому готелі. Проте другим і вирішальним попередженням став дзвінок про «замінування» готелю. Правоохоронці вивели людей з готелю та посадили їх в автобуси. У цей час невідомі в масках, які перебували біля готелю, почали кидати в автобуси петарди. Коли автобуси від’їхали від готелю, на вулицю Листопадового Чину, інша група невідомих осіб закидала їх камінням. Таким чином провести заплановані заходи і сам фестиваль учасникам не вдалося.

«Для тих, хто вважає нас провокаторами. Ще раз: ми будемо продовжувати боротися за свої права, що б не відбувалося. Я дуже сподіваюся, що мислячі люди розуміють, що це боротьба за свободу і рівність для всіх людей. Тому що сьогодні вони полюють на нас, а завтра будуть полювати на інших», — прокоментувала ситуацію орагнізаторка ЛГБТ-фестивалю Олена Шевченко. Таким чином ЛГБТ-фестиваль було зірвано. На щастя, на відміну від Києва, у місті Лева обійшлося без поранених і постраждалих.

У свою чергу, мер Львова Андрій Садовий після заходу зазначив, що події, які відбулися у Львові, — наслідок добре спланованої операції. Учасники з обох сторін виступили свідомими чи несвідомими учасниками «картинки».

«Я засуджую насильство, але, як керівник органу місцевого самоврядування, маю обмежений вплив на силові структури та спеціальні органи. Судове рішення про заборону проведення масових заходів обома сторонами біля Опери було правильним. Прямі зіткнення і кров на вулицях Львова — це те, чого хотіли наші недруги», — прокоментував ситуацію Андрій Садовий.

Події, які відбулися днями у Львові, засудили і західні партнери України. «Погана новина, що «Фестиваль рівності» у Львові не зміг відбутися через насильницькі протести. Прояви нетерпимості протирічать європейському майбутньому, заради якого українці так багато пожертвували», — зазначив, зокрема, посол США в Україні Джеффрі Пайєт.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>