З-за кадру — в кадр

16.03.2016

Після двох років окупації Криму український режисер Костянтин Кляцкін і команда об’єднання документального кіно «Вавилон 13» презентували українську стрічку «Крим, як це було». За словами режисера, вона про «тих кримських військових, які залишились вірними українському народу. Про їхню честь, гідність і доблесть»

«Усе почалося рік тому, — розповідає виконавчий продюсер Сергій Малярчук. — Ми вирішили зробити фільм про те, що таке справжня честь і гідність справжнього українського воїна. Це тільки частина того, що можна було показати. Я думаю, що ми на цьому не зупинимось».

Презентація картини відбулася у столичному кінотеатрі «Жовтень». Робота над фільмом тривала 10 місяців. За інформацією режисера стрічки Костянтина Кляцкіна, орієнтовна вартість проекту — 900 тисяч гривень. Цікаво, що частину з цих коштів виділили українським режисерам американські спонсори. Команда «Вавилон 13» отримала грант від НАТО, який становить більшу частину бюджету стрічки.

«Зйомки фільму починалися на режисерському та командному ентузіазмі. У нас не було нічого, окрім ідеї, українських військових та команди, тому те, що нам так допомогли з фінансами, для нас стало справжнім щастям», — коментує головний режисер стрічки.

Проте, за словами кіномитців, і українські установи сприяли роботі над стрічкою. «Вавилон 13» отримував допомогу від Міністерства оборони України, Генерального штабу. «Це були різні дозволи, дозволи на перебування на кораблях. Без цього сприяння ми не змогли б зняти цей матеріал», — розповів генеральний продюсер пан Малярчук.

Костянтин Кляцкін також зазначає, що основною метою для команди є показати українцям тих, про кого вони і по сьогодні фактично нічого не знають. Тих, хто не зрадив присязі і за один день відмовився від усього: домівки, Криму, служби, хто не спокусився на російські привілеї, про тих, для кого гідність цінніша за гроші, тих, для кого Україна і служба — понад усе. «Проблема у тому, що після такого Вчинку, Вчинку з великої літери, ці люди залишалися «поза кадром». На устах у всіх Юлій Мамчур і солдати-нахімовці, а про цих військових ніхто, на жаль, не чув. Цією стрічкою ми хочемо влаштувати знайомство з тими, кого треба знати. Ми хочемо, щоб ці герої стали народними героями» — додає режисер.

Один з акторів стрічки говорить кульмінаційні слова, які, по суті, дали назву фільму — «Крим, як усе починалось». «Якщо розібратися, розібратися по-справжньому, то це справжня зрада. І запам’ятайте: до зрадників ніде добре не ставляться», — говорить один з українських військових із Криму, який став героєм стрічки.

Також «Вавилон 13» сподівається популяризувати документальне кіно і надалі. «Наш фільм має дуже важливу соціальну складову, яка сьогодні необхідна українцям», — зазначила Олександра Братищенко, продюсер команди «Вавилон 13».

Відразу після столиці стрічку повезуть у Маріуполь, Миколаїв, Одесу та в зону АТО.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>