Голодні «канікули» Надії

25.12.2015
Голодні «канікули» Надії

Надія Савченко подарувала суддям власноручзроблену ялинку зі словами: «...На «сибірку», українську пропаганду і вибухівку перевірена». (з сайта twimg.com.)

У російському Донецьку відбулися останні в цьому році слухання у справі полоненої української льотчиці. Після тижня голодування, яке вона оголосила до кінця судових слухань, Савченко прибула на чергове засідання суду. Із часу голодного протесту — це перша її поява на людях. На початку слухання льотчиця подарувала російським суддям оригамі, зроблене своїми руками. «Я хочу привітати суд iз Новим роком, незважаючи на все, що буде попереду, і подарувати цю ялинку суду. На «сибірку», українську пропаганду і вибухівку перевірена. Можна?» — сказала українка.

Напередодні на засідання захист викликав експерта-астронома із Москви Ольгу Возякову, яка за висотою Сонця провела експертизу відео, знятого на місці бою у червні минулого року. За результатами дослідження, реальний час зйомки взяття Савченко в полон — 8:36 ранку за київським часом. Возякова зазначила, що середня оцінка часу помилки — плюс-мінус 15 хвилин.

«Суд принаймні погодився долучити до справи, — коментує адвокат Ілля Новіков. — І це вже щось, бо протягом останніх двох тижнів нам відмовлено в усіх клопотаннях. Що б ми не казали, суд нас уважно слухав, кілька хвилин радився і казав «ні». Цього разу суд допитав експерта, оскільки фахівець, який з’явився на засіданні суду, не може бути не допитаним. Експерт чітко розповіла, що випливає з тих відеофайлів, які знімають сепаратисти. Це докази, яких не було в руках СБУ. Про них ніхто не може сказати, мовляв, це сфальшовано. Цей відеозапис робив один iз сепаратистів, і тому це найкращий доказ, який може бути». На думку захисту, покази експерта якнайкраще доводять, що Савченко полонили до загибелі російських журналістів ВГТРК.

Під час засідання суд укотре відхилив клопотання про те, щоб Надію Савченко в суді захищав український адвокат Олександр Плахотнюк. Своє рішення судді не аргументували, натомість долучили до справи лист iз генпрокуратури Росії в Генпрокуратуру України. У документі зазначено, що російське відомство не просило документів в українських колег, а тому повертає їх. Йдеться про протоколи допитів свідків та проведених у Києві експертиз, про залучення яких клопотав захист, але отримав відмову.

До слова, цього тижня Надію відвідала її мама, яка була першою, хто отримав дозвіл на побачення після оголошення голодування. Мати спілкувалася з донькою через скло більше години, але вмовити Надію поїсти не змогла. Льотчиця відмовилася від маминої передачі — домашніх пирогів і горіхів. За словами Марії Савченко, її дочка налаштована вистояти без їжі до двох місяців і сподівається, що до цього часу рішення про її повернення в Україну нарешті ухвалять на найвищому політичному рівні.

Тим часом адвокати української льотчиці стурбовані тим, що не матимуть доступу до підзахисної до початку нових судових засідань, що відбуватимуться вже після новорічних канікул, не раніше 13 січня.

ДО РЕЧІ

Президент України Петро Порошенко підписав перший «закон Савченко», за який у кінці листопада проголосували 255 депутатів. Згідно з цим законопроектом, один день, проведений в СІЗО, у разі винесення обвинувального вироку, буде вважатися як два дні ув’язнення. Нагадаємо, парламент прийняв документ 26 листопада. Щоправда, деякі українські адвокати переконані, що засуджені можуть використовувати цей фактор, щоб максимально скоротити реальний термін покарання. «Так званий «закон Савченко» відкриє дорогу для зловживань працівникам СІЗО. Під усiлякими приводами, за гроші або з інших корисливих мотивів, вони будуть намагатися утримувати людей у слідчому ізоляторі після набуття вироку. Цей закон може породити корупцію і зловживання. Можна припустити, що українські суди можуть почати давати максимальні строки», — коментує адвокат Віктор Чевгуз. За його словами, зловживання можуть призвести до того, що українські СІЗО будуть iще більше переповненими.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>