«Відродження» по-харківському

27.10.2015

Другого туру в Харкові, найвірогідніше, не буде. За даними двох екзит-полів, що проводилися Інститутом Горшеніна та Комітетом виборців України, Геннадій Кернес iз великим відривом переміг десятьох своїх конкурентів. У першому випадку за нього нарахували 58,6 % голосів, у другому — 59,3. Представник «Об’єднання Самопоміч», бізнесмен Тарас Сітенко, що у рейтингу йде слідом за діючим мером, набрав усього лише 16%.

Таким чином, демократи, які напередодні виборів робили спробу висунути одну кандидатуру, але так і не дійшли згоди, вкотре програли наскрізь прагматичному пану Кернесу. Їхній розрахунок на те, що виборці у першому турі самі визначать серед патріотів кращого, а вже він переможе «непереможного» міського голову, зазнав повного краху.

Щоправда, на певний ризик пішов і сам лідер «гонки», оскільки цього разу балотувався не від послiдовникiв Партії регіонів — «Опозиційного блоку», а вiд новоявленого «Відродження». Причому ця партія у Харкові позиціонувала себе як винятково патріотичний проект. Принаймні з усіх її майданчиків, де проводилася напередодні виборів агітація, лунали винятково українські пісні. Могло навіть скластися враження, що у такий спосіб рекламують себе партійці з когорти правих радикалів. Але яким же було здивування харків’ян, коли, підійшовши ближче до агітаційних наметів, вони бачили портрет діючого мера і довгий список політиків, що багато років поспіль служили топовими персонами у списках «регіоналів»! Та й сам Геннадій Кернес iще не забувся з георгіївською стрічкою на грудях.

Але як би там не було, факт залишається фактом: партія «Відродження» впевнено зайняла на Харківщині політичну нішу «регіоналів», виборовши першість iще й на виборах до міської та обласної рад. Тут ця політична сила набрала за даними екзит-полів, відповідно, 48,8 і майже 40 відсотків голосів. Водночас «Опозиційний блок» пройшов лише до обласної ради (10,8%), що змусило лідера парламентської фракції Юрія Бойка зробити гучну заяву про намір оскаржити результати харківських виборів у суді. У свою чергу, Геннадій Кернес сказав, що харків’яни в його особі «вибрали розвиток, стабільність, майбутнє і відродження величі свого міста».

П’ятивідсотковий бар’єр до обох депутатських корпусів подолали також «Об’єднання Самопоміч», Блок Петра Порошенка і «Наш край». Досить неочікувано провалила вибори в регіоні, за даними екзит-полів, «Батьківщина».

Усього ж на Харківщині прийшло на дільниці для голосування 44,43 відсотка виборців. Причому жителі обласного центру були активнішими за мешканців сільських районів.

Як повідомив начальник Головного управління МВС у Харківській області Ігор Назаренко, у день виборів правоохоронці зафіксували 75 повідомлень про порушення законодавства, у тому числі 5 з ознаками кримінального злочину. Йдеться про втрату печатки, побиття одного з кандидатів у депутати, підкуп виборців тощо. «Усі факти задокументовані, — сказав він. — Ведеться перевірка».