Торкаючись, бачу

27.10.2015

Студенти Львівської національної академії мистецтв закінчують створювати дванадцять скульптур видатних українців: Івана Франка, Лесі Українки, Сергія Нігояна, Андрея Шептицького, Георгія Гонгадзе та інших — для інтерактивного соціально-мистецького проекту «Торкаючись, бачу: великі українці». «Це унікальний проект, який зруйнує стереотип, що візуальне мистецтво є доступним лише для тих, хто бачить. Уперше створено можливість показати незрячим, як виглядали найвидатніші особистості української культури та науки», — каже директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Христина Береговська.

Біля кожного бюсту у львівському Палаці мистецтв, де 1 листопада презентуватимуть проект, долучать таблички з відповідною інформацією шрифтом Брайля про кожну відому особистість та аудіозапис. Про відомих українців розповідатимуть, зокрема, Джамала, Павло Табаков, Святослав Вакарчук. Діти з вадами слуху та мови розмалюють скульптури кольоровими фарбами.

Згодом проект «Торкаючись, бачу: великі українці» представлять у двох десятках народних домів і будинків культури райцентрів Львівської області, а також в інших містах України.