Коктейль для голови

Коктейль для голови

На Черкащині у ніч на вівторок від коктейлів Молотова запалахкотіло біля будинку Ольги Діденко — голови сільради у селі Кримки Шполянського району. Невідомі нападники кинули під двері та на подвір’я пані Ольги п’ять пляшок із запалювальною сумішшю.

Вбивча сила

Вбивча сила

У ДТП пізно ввечері понеділка на одній iз центральних вулиць Миколаєва загинули дві дівчини, ще дев’ятнадцять осіб із травмами різних ступенiв тяжкості потрапили у лікарню швидкої медичної допомоги. Двоє з них учора перебували у відділенні реанімації, стан iще одного медики розцінювали як украй важкий.

Курорт для Періс Хілтон

Курорт для Періс Хілтон

Такого гламурного та водночас неприродного кольору — яскраво-рожевого — водойма на знаменитому курорті Куяльник набула протягом минулого тижня. Із висоти пташиного польоту лиман виглядає, як жувальна гумка. Вигляд із землі більш прозаїчний — не такий яскравий, але рожеві тони все одно чітко вирізняються на тлі звичного ландшафту.

Не наш Оскар

Не наш Оскар

Прийом заявок на «Оскар» у номінації «Кращий фільм іноземною мовою» завершився 1 жовтня. До цього часу новообраний вітчизняний Оскарівський комітет так і не зібрався для того, щоб визначити номінанта від України. У той же день продюсери фільмів «Брати.

Хай гроші ходять за дитиною

Хай гроші ходять за дитиною

Прем’єр-мiністр України Арсеній Яценюк запевнив, що, поки він очолює уряд, зовнішнє незалежне оцінювання буде єдиною системою вступу до вищих навчальних закладів, а закиди щодо зриву — неправда. «Моя позиція — взагалі навіть немає дискусії щодо ЗНО.

Останній прихисток

Останній прихисток

Валерія НАЛИВАЙКО
Аскольдова могила, яка стала останнім домом не лише для князя, а й для тисяч киян протягом століть, виявилося, приймала до себе не лише українців. Так, на території заповідника у Києві вже протягом двох місяців військові археологи розкопують залишки німецьких солдатiв, котрих поховали тут під час Другої світової війни.
«У нас є списки тих, хто тут похований за період 1941—1943 років, ці документи зберігалися в архівах Німеччини, — повідомив головний спеціаліст відділу перепоховань «Народного союзу Німеччини» Олександр Романенко. — До цих робіт залучені як українські, так і німецькі фахівці в рамках спільного співробітництва між Німеччиною та Україною. Але основну і найважчу роботу виконують археологи. Адже потрібно дбайливо відкопати останки, щоб нічого не пошкодити і всіх знайти». За словами спеціаліста, розкопки ведуться на Аскольдовій могилі, де територія довгий час була недоглянутою. Роботи проводять iз лівого боку від каплиці, на ділянці близько півкілометра. Щоденно на об’єкті працюють 8-12 військових археологів.
Уже знайшли останки 600 солдатiв. «Усі вони були поховані на відстані приблизно 70 см один від одного, де раніше була викопана траншея. Близько 90% знайдених явно померли в лікарні, оскільки на останках чітко видно рівні зрізи після розтину, — зазначив Романенко. — У кожного знаходимо номерні жетони, за якими можна буде ідентифікувати загиблого». Загалом, за даними німецьких документів, на території Аскольдової могили поховано близько 1500 німецьких, румунських та угорських солдатiв. Коли пошуки завершаться, їх перепоховають на німецькому військовому цвинтарі біля Віти-Поштової під окремими номерами в маленьких трунах, а всі знайдені жетони відправлять до Німеччини, і вже там фахівці встановлять особи солдатів і почнеться пошук родичів загиблих.
Загалом пошуки триватимуть до початку зими. Однак головна складність роботи полягає в тому, що необхідно зняти асфальтне покриття в парку, аби відкопати останки ще тисячі солдатiв. «Вирішується питання з приводу проведення робіт під асфальтними пішохідними доріжками в самому парку, адже під ними теж є поховання. Йдеться про територію в 200 кв.м, і якщо міська влада дозволить зняти дорожнє покриття, то після проведення робіт будуть залучатися кошти на їх відновлення», — заявив Олександр Романенко, додавши, що на проїжджій частині поховань немає. n

Допомагають брехати

Допомагають брехати

У російському Донецьку продовжуються слухання у справі полоненої української льотчиці. На закритому засіданнi суд відхилив клопотання адвокатів і продовження її арешту залишив без змін — до 16 січня наступного року. Українське МЗС висловило протест у зв’язку з продовженням демонстративного судилища, оскільки Росія не виконує взяті на себе зобов’язання про звільнення всіх заручників і осіб, яких незаконно утримують, за принципом «всіх на всіх».

Без права на амністію

Без права на амністію

Під час демонстративної і погодженої сторонами деескалації на фронті (відведення танків, гармат і мінометів) у політичних кабінетах зростає напруга через суперечливе питання місцевих виборів на окупованих територіях. За словами Президента Петра Порошенка, наступним кроком у мирному врегулюванні конфлікту є «повернення України на Донбас».

Всі статті рубрики