Тарифами по голові

14.05.2015
Тарифами по голові

Адвокат Анатолій Башловка переконаний, що за свою гідність треба боротися. І не лише коктейлями Молотова, а й знанням законів та флеш-мобами.

Доки розмови про кількаразове зростання тарифів і можливості їх компенсувати за рахунок субсидій були на рівні розмов, українці, звиклі до всього, схоже, не надто переймалися майбутнім, зосереджуючись на хлібі щоденному. Однак нові платіжки з астрономічними цифрами, які вже почали надходити, у багатьох викликали шок і змусили серйозно замислитися, як жити далі. А оскільки підвищення тарифів — це була ініціатива уряду, то саме до нього з цим питанням вирішили звернутися лідери кількох громадських організацій, що об’єдналися в ініціативу «Ціна життя» і сьогодні закликали небайдужих зібратися біля Кабміну — вимагати скасування драконівських тарифів.

Щоб привернути увагу до проблеми, днями в столиці активісти провели флеш-моб «Мене вбили тарифи», встановивши на Хрещатику шибеницю у вигляді газової труби і пропонуючи всім охочим сфотографуватися з відповідною табличкою. А вчора свої аргументи вони озвучили журналістам, що зібралися в Майдан-пресцентрі.

На думку організаторів акції, мотивація уряду у встановленні саме таких тарифів, крім вирішення проблем бюджету за рахунок повного зубожіння громадян, не зрозуміла. «Влада доводить людей до злиднів, на сьогодні ми перебуваємо на нижчому рівні, ніж деякі африканські країни. Незрозуміло, як відбувається тарифне ціноутворення. Кабмін скасував усі постанови, де більш-менш ішлося про процес формування тарифної сітки», — повідомив напередодні акції координатор ГО «Автомайдан Київ» та один з ініціаторів проекту «Ціна життя» Дмитро Карп.

Кабальні тарифи фактично знищать малий та середній бізнес, а відтак — і волонтерський рух, на якому зараз тримається армія та добровольчі батальйони. «Монополії, підконтрольні олігархам, «вбивають» бізнес і обкрадають кожного громадянина. Необґрунтованим підняттям тарифів олігархат фактично «ставить хрест» на розвитку підприємництва і спрямовує Україну до економічного краху та повного зубожіння населення», — переконаний голова ВГО «Союз захисту підприємців» Сергій Доротич.

Що ж до розрекламованих субсидій, то, на думку координаторів проекту «Ціна життя», новий механізм надання субсидій з оплати послуг ЖКГ, який вступає в силу з 1 травня, є вкрай недосконалим. Та містить норми, які можуть призвести до численних зловживань iз боку чиновників. А жертвами чиновницького свавілля можуть стати десятки та сотні тисяч українців. Не дивно, що багато хто просто боїться оформляти документи — за даними Мінсоцполітики, на початок травня пропозицією звернутися по підтримку до держави скористалися лише 1,5 мільйона родин із заанонсованих 4 мільйонів.

Активісти ініціативи «Ціна життя» мають намір іти до кінця, адже серед них багато авторитетних юристів. Вони вже підготували перелік вимог до уряду: скасування неправомірного підвищення тарифів, створення міжвідомчої робочої групи з питань тарифів, обмеження тарифів відсотковою ставкою від розміру зарплати і пенсії, проведення публічного прозорого аудиту вартості комунальних послуг та контролю громадськості й органів місцевого самоврядування за формуванням і затвердженням тарифів. А в перспективі — і відставки уряду Арсенія Яценюка. «Ми хочемо, щоб Арсеній Петрович визнав свої помилки і подав у відставку разом з урядом, що довів країну до такого стану», — наголосив Дмитро Карп.

 

СПОДІВАННЯ

Схоже, свою помилку з тарифами визнали і народні депутати. «Підвищення сталося за рахунок введення ренти на видобуток газу. Той випадок, коли хотіли, типу, боротися з олігархами. Насправді ж 70% ренти припало на кінцевого споживача — населення. Зараз у дуже активному режимі працює робоча група ВР. Я є запрошеним членом цієї групи. Загальний настрій депутатів — ренту треба скасовувати. Розраховую, що цей законопроект буде прийнято уже найближчим часом, а слідом за цим тарифи на газ і тепло значно знизяться», — повідомив у «Фейсбуці» депутат Київради Анатолій Велімовський. Утім люди чекають не лише зниження тарифів, а й розуміння, що взагалі відбувається в державі. Зрештою, мають на це право.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>