Біле — то торт, червоне — котлети

21.01.2015
Біле — то торт, червоне — котлети

Торт iз квасолі. (з сайта namunay.co.)

Хтось скаже, що це святотатство, але можна зготувати з квасолі... котлети по-київськи. Спочатку треба трохи заздалегідь приготувати начинку: зі 100 г розм’якшеного вершкового масла, 2-4 розчавлених зубчиків часнику і столової ложки свіжої подрібненої петрушки чи половини чайної ложки сухої (можна взяти кріп). Усе ретельно перемішати з допомогою ложки чи руками, сформувати «ковбаску», яку потім розділятимемо на чотири частини, і сховати у холодильник, замотавши у фольгу чи целофан.

Для приготування фаршу для майбутніх котлет краще брати червону квасолю — власноруч відварену чи магазинну консервовану — 600 г. Ще треба буде 150 г свіжозмелених чи натертих хлібних крихт, 25 г вершкового масла, невелика ріпчаста цибулина, четвертина невеликого кореня селери, столова ложка подрібненої зелені петрушки, яйце. Квасолю пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо в блендері. Додаємо половину хлібних крихт. Далі треба потушкувати до м’якості, помішуючи, на вершковому маслі у сковорідці дрібно порізану цибулю та натерту селеру (3-5 хвилин). Зняти. Додати квасоляну масу, притрусити подрібненою петрушкою, посолити, поперчити, усе швидко і ретельно перемішати. Охолоджену масу розділити на чотири частини і з кожної сформувати овальні котлетки. У середину кожної покласти часниково-масляну начинку, гарно «замаскувати» її — щоб при смаженні не витікала. Наостанок кожну котлету спочатку занурюємо у збите яйце, потім обкачуємо у крихтах і смажимо у розігрітій олії до утворення золотавої скоринки.

Із квасоляного пюре можна навіть пекти торт. Знадобиться лише склянка бобів білої квасолі — вона слугуватиме практично замість борошна, склянка цукру, 5 яєць і півсклянки білих панірувальних сухарів — вони вбиратимуть зайву вологу і скріплюватимуть структуру незвичайного тіста, яке нагадує бісквітне.

Як завжди, квасолю треба помити і замочити, щоб вона розбухла — наситилася водою. Змивши боби зранку, ставимо їх на малий вогонь, заливши новою порцією води, в яку кидаємо дещицю солі. Обов’язково періодично знімаємо зверху піну, якщо потрібно — доливаємо трохи води. Коли квасоля стане м’якою — не страшно, що трохи може полопатися,відкидаємо її на друшляк, щоб максимально позбавитися вологи. Коли охолоне — перекручуємо на м’ясорубці (у кого є гарний блендер — може гомогенізовану масу приготувати там). Окремо в білу стійку піну з половиною цукру збиваємо білки, окремо — жовтки. Потім акуратно вмішуємо другу масу в першу. Далі акуратно додаємо квасоляне пюре і сухарі — ретельно збиваємо. Якщо вважаєте, що суміш рідкувата — ще трохи додайте сухарів. Насамкінець тісто викладаємо у змащену вершковим маслом чи олією і присипану сухарями форму. Випікаємо у розігрітій до 180 градусів духовці 30-40 хвилин. Коли охолоне, розрізаємо на два коржі. Перемастити можна яблучним джемом, вареним згущеним молоком або сметанним кремом (200 мл густої сметани збити з половиною склянки цукру чи цукрової пудри). Якщо заллєте сметанним кремом зверху, можна красиво присипати панірувальними сухарями (подрібненими волоськими горіхами) і кокосовою стружкою — як на фото.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>