Гра з вогнем

20.01.2015

Чергова диверсія сталася на залізничній станції «Шебелинка» в Балакліївському районі, де невідомі пошкодили цистерну з бензином, спровокувавши велику пожежу. За словами очевидців, висота полум’я сягала п’ятиповерхового будинку, тому на місце надзвичайної події прибуло одразу сім бригад рятувальників. «Вогонь міг поширитися на інші цистерни, що стояли поруч, тому всі сили були кинуті як на гасіння вогню, так і на охолодження решти. Завдяки цьому жодна інша цистерна (всі були наповнені бензином) не спалахнула», — повідомив помічник начальника обласного управління МінНС Ігор Лупандін.

Боротьба з вогняною стихією тривала більше двох годин. Ніхто з людей не постраждав, хоча така небезпека існувала — неподалік від станції розташовані житлові будинки, великий газопереробний завод і великі склади з військовим арсеналом. Про те, що пожежа в такому місці була не випадковою, свідчать незаперечні факти. «Під час огляду місця події експерти знайшли зовнішні пошкодження цистерни. Це стало приводом для порушення кримінального провадження за статтею — «диверсія». Є чітка умисність у цьому злочині», — каже прес-секретар обласної прокуратури Віта Дубовик.

Розслідуванням резонансної справи займається обласне управління СБУ. На сьогодні там називають дві основні причини пошкодження ешелону — підкладена вибухівка та постріл із гранатомета. Замовників і виконавців диверсії поки що не називають, але один із можливих злочинців засвітився в соціальних мережах сам. Як повідомив народний депутат Антон Геращенко, відомий харківський сепаратист Філіп Екозьянц (його вже підозрюють у кількох аналогічних справах) у той день сповістив про ймовірність теракту в Харкові, ставши за лічені хвили віртуальною зіркою. На нього вже зібрано чималий «компромат», тому, за словами пана Геращенка, як тільки він потрапить до рук правоохоронців, то надовго засяде за ґрати.

Мiшень — волонтери

Черговий вибух пролунав і в центрі Одеси — вибуховий пристрій спрацював біля відділення «Діамантбанку», під вікнами директора закладу. Хвиля пошкодила вікна двох прилеглих будинків та розбила вітрину магазину навпроти. Відомо, що потужність вибуху в еквiвалентi дорiвнювала 400 грамам тротилу. На щастя, обійшлося без жертв.

За версією міліції, вибухівку невідомі заклали на підвіконні. Нагадаємо, це вже шостий подібний випадок за останній час. Але цей вибух правоохоронці чомусь не кваліфікували як теракт, відкривши кримінальне провадження за статтею «умисне пошкодження майна». Цікаво, що, окрім банку, в будівлі розташований і центр збору допомоги бійцям АТО — «Ми з армією». Хто саме був головною мішенню зловмисників, слідство поки не з’ясувало. Утiм одесити схиляються до другого варіанта.

На підтримку волонтерів висловилися представники Військово-Морських сил України. «Хочемо звернутися до покидьків — не треба чіпати наших волонтерів, не потрібно намагатися «розхитати» ситуацію. Одеса — військово-морське місто, не буде тут «хутінського духу». І спасибі волонтерам за підтримку і витримку!» — зазначається у зверненні, що з’явилося на офіційній сторінці ВМС у «Фейсбуці».

Триває і «перевірка» одеситів на пильність. Цього разу увагу активістів привернула підозріла сумка, залишена біля одного з бутиків у центрі міста. Вибухотехніки, що прибули на виклик, знешкодили знахідку методом контрольованого підриву, однак, як з’ясувалося, вибухівки там не було. У сумці знайшли лише сміття і ганчір’я.

Міліція закликала всіх випадкових свідків підозрілих подій звертатися на «гарячу лінію» і повідомляти навіть незначні деталі, які можуть допомогти слідству. Усім свідкам гарантують анонімність.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>