Готуйте пальчики

12.12.2014
Готуйте пальчики

Такий самий, але з чипом. (з сайта tov.com.ua.)

Із 5 січня українці зможуть отримати біометричні закордонні паспорти. На вигляд документ практично не відрізнятиметься від старого зразка, однак усередині книжечки міститиметься спеціальний прихований чип, на який будуть записані всі дані про власника, включно з відбитками пальців. Для цього в паспортних столах iз нового року буде встановлено спеціальне обладнання для отримання біоданих.

Процедура оформлення паспорта нового зразка майже не зміниться. «Громадянинові лише необхідно буде поставити підпис на спеціальному електронному планшеті та прикласти пальці рук до сканера для внесення до чипу відбитків», — заявляють у відомстві. Як повідомляють журналісти, які випробували новинку, чип усередині не промацується — він тонкий, як фольга. Щоб пошкодити його, потрібно тільки порвати обкладинку. До речі, з 7 червня Міністерство закордонних справ України розпочало видавати біометричні закордонні паспорти громадянам України, які проживають за кордоном.

Стандартна процедура отримання біометричного паспорта займе до 30 днів, і коштуватиме він 518 грн. У разі, якщо документ оформлюватимуть у прискореному режимі, до 10 днів, за нього потрібно буде сплатити 775 грн. Як повідомила Державна міграційна служба України, вони готові друкувати по 8 тисяч примірників щодня.

Біометричний паспорт не стане обов’язковим. За бажання, можна буде оформити і звичайний паспорт. Документи, отримані до 1 січня 2015 року, зберігатимуть чинність до завершення терміну їх дії. Дітям теж видаватимуть закордонні паспорти, а не проїзні документи дитини, як було до цього часу. Діти до 16 років отримуватимуть паспорт строком на 4 роки, з 16 років — на 10 років.

Впровадження біометричних документів є однією з умов запровадження безвізового режиму мiж ЄС i Україною. Втім їздити до Європи без віз українці зможуть лише після того, як ЄС ухвалить відповідне рішення. За даними МЗС України, це може відбутися вже навесні 2015 року.

У Польщі біометричні паспорти були впроваджені ще 28 серпня 2006 року, але до 29 червня 2009 року вони містили лише опис овалу обличчя, а від цієї дати почали видавати паспорти серії ЕА ще й iз відбитками пальців, записаними на чипі RFID. «У нас зміна паспортів на біометричні відбулася логічно і безболісно. Додатково це нічого громадянам не коштувало, а вимоги безпеки вимагали такої заміни, тому поляки просто обміняли свої звичайні закордонні паспорти на біометричні. У цьому є і свої вигоди: чипи дають достовірнішу ідентифікацію особи, а в деяких випадках, як у стосунках iз Канадою, наявність біометричного паспорта позбавила необхідності мати візу, яка була обов’язковою для поляка зi звичайним закордонним паспортом», — розповів «УМ» директор представництва Польської туристичної організації в Україні Влодзімеж Щурек.

ДО РЕЧІ

Питання введення біометричних паспортів уперше порушила Америка після терористичної атаки 11 вересня 2001 року. У 2002 році під егідою ICAO (Міжнародної організації цивільної авіації, членами якої є майже всі держави планети) було підписано Новоорлеанську угоду, яка визнала біометрію особи основною технологією ідентифікації для паспортів та в’їзних віз наступного покоління, а з 2006 року в США видають винятково біометричні паспорти, чип яких містить особисті дані власника, термін дії паспорта, а також відбитки пальців, двомірну фотографію і оцифрований підпис. Починаючи з 2014 року відбитки пальців стали обов’язковою умовою для отримання шенгенської візи.

У разі широкого розповсюдження електронних паспортів із біометричними даними і оснащення прикордонних пропускних пунктів відповідним обладнанням для зчитування, процедура перетину кордону може перетворитися на просте проходження турнікетів, як у метро з проїзним. Але це поки тільки перспектива. 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>