Передчуття Майдану

19.11.2014

Напередодні річниці початку Євромайдану, що кардинально змінив історію України, соцмережі наповнилися фото, на яких міліція у славнозвісних шоломах «космонавтів» б’є і затримує простих громадян. Правда, епіцентром подій цього разу став не майдан Незалежності, а район Осокорки, але алюзії з тодішнім «Беркутом» були такі явні, що питання до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова: «А де ж обіцяні реформи правоохоронних органів?» виникало саме собою.

А все почалося з того, що в понеділок уранці на пустирі біля станції метро «Осокорки» з’явився черговий будівельний паркан. Як з’ясувалося, на цій ділянці проспекту Бажана планують побудувати новий торговельно-розважальний центр «Ле Бульвар». За чутками, будівельна фірма «СКАЙ-БУД ЛТД», якій належить будівництво, пов’язана з колишнім заступником мера Києва Валерієм Мироновим, хоча номінальними її власниками є такі собі Євген Вилгін, Сергій Котвіцький та Валерій Кравченко.

Місцеві мешканці виявилися не у захваті від перспективи появи чергового ТРЦ на території району. «Я живу в 100 метрах від цього місця і абсолютно впевнена, що це будівництво не потрібне місцевим мешканцям. Там дуже гарне місце для катання на санках! Туди вже традиційно десяток років сходяться діти і цілі родини з усього масиву Осокорки-Позняки. У нас усе в бетоні-асфальті. Ці схили навколо мостів були єдиними «живими» місцями. Перш ніж узаконювати такі горе-будівництва, запитали б у людей — чи потрібно це їм!» — зазначила на сторінці у «Фейсбуці» жителька Осокорків Вікторія Чі.

Увечері близько 200 активістів зібралися біля місця забудови, щоб повернути собі право на пустир і знести паркан. А далі, як стверджують очевидці, почалося «дежа вю»:на місці будівництва з’явилося чотири автобуси з «космонавтами». Між активістами та представниками правоохоронних органів почалася бійка. Міліція, використовуючи кийки, почала бити й розганяти людей, деяких iз них арештували — за попередніми даними, було затримано 7 осіб. Місцеві жителі спробували визволити затриманих — перегородили автобусам шлях та почали кидати каміння, однак співробітники міліції їх відтіснили. Під гарячу руку потрапили і журналісти LB.ua та «Нового каналу».

У МВС обіцяють об’єктивно розібратися у конфлікті. За словами радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, начальника Дарницького райвідділу міліції, який «замість того, щоб запобігти провокаційним діям, повністю виконав задумки осіб, які організували цей захід», відсторонено від виконання обов’язків і, можливо, вiн втратить посаду. Таке ж покарання чекатиме і на надто «активних» міліціонерів. Водночас Геращенко зазначив, що основним ініціатором знесення паркану стало Дарницьке відділення партії ВО «Свобода».

Активісти ж мають намір довести справу до кінця. За їхнiми словами, документи на будівництво ТРЦ видавалися ще за мера Черновецького. Нова ж комісія Київради документацію не перевіряла, не проводилося й громадське обговорення. «Забудовник вранці вивісив паспорт забудови. Згідно з документами — все гаразд. До забудовника немає жодних питань. Але в 2011 році припинили громадські слухання, тому з громадою питання будівництва ніхто не узгоджував», — констатує начальник Дарницької громадської варти Роман Горійчук.

До речі, це не перший інцидент у столиці. Минулого тижня відбулася сутичка між охоронцями ще однієї скандальної забудови на вулиці Малишка та місцевими жителями, під час якої пролунали постріли. Наразі відкрито кримінальну справу, а жителі мікрорайону ініціюють звернення до відповідних комісій Київмiськради про перевірку і призупинення будівництва.

Такого ж рішення жителі Осокорків чекають і щодо цього будівництва. Коли верстався номер, стало відомо, що на пустирі за парканом з’явилися екскаватори. У соцмережах дехто написав: наступного разу потрібно приходити з шинами і коктейлями.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>