Перерваний полiт

10.07.2014

Чи не єдина жінка-льотчиця Збройних сил України Надія Савченко, яку захопили луганські бойовики, нині перебуває у слідчому ізоляторі Воронежа. Російська влада намагається звинуватити українку в причетності до загибелі російських журналістів Ігоря Корнелюка й Антона Волошина.

«Ми бачимо спробу легалізувати за допомогою суду практику викрадення людей на території іншої держави. Для путінської Феміди, яка в методах фабрикації кримінальних справ пішла далеко вперед навіть від продажних слідчих Януковича, визнати її винною — раз плюнути. Оскільки і суди російські, як і вся система, давно втратили цивілізований вигляд, від них можна чекати тільки обвинувального вироку», — пише у мережі «Фейсбук» український журналіст Євген Якунов.

Російський адвокат Савченко Микола Шульженко у коментарі «ТСН» заявив, що Надія перебуває у Росії ще з 23 червня. За його словами, льотчиця почувається добре, умови її утримання задовільні. «Вона жива-здорова. Подивимося, як далі розвиватимуться події. Наразі йде слідство, хоча його можуть і продовжити», — переконував адвокат затриманої.

Сестра українки Віра Савченко в інтерв’ю «Комсомольській правді в Україні» розповіла, що Надію таємно переправили до Росії через «дірку на кордоні». За словами жінки, вона 4 липня була в Луганську і домовилася з прибічником ЛНР Володимиром Громовим, що той відведе її до сестри. «Але по приїзді мене закрили в підвалі на добу. Потім Громов прийшов і нiби звільнив. Навіть підвів до одного з підвалів і сказав, що вона там. Хоча Надя вже два тижні була в Росії. Це був блеф, в який я повірила і поїхала з Луганська, бо вважала, що Надя в Україні», — розповіла пані Віра. Родичі Надії планують знайти приватного правозахисника, який буде зацікавлений у її звільненні.

У свою чергу, слідчий комітет Росії заявляє, що українська льотчиця потрапила на їхню територію під виглядом біженки: «При перевірці документів в одному з населених пунктів її (Надію Савченко. — Ред.) було затримано для встановлення особи. Після чого з’ясувалося, що Савченко проходить як підозрювана у кримінальній справі про вбивство російських журналістів», — заявив керівник управління з розслідування злочинів, пов’язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни Володимир Маркін.

Тим часом МЗС України вимагає від Російської Федерації пояснень щодо незаконного вивезення української льотчиці на територію сусідньої держави та об’єктивного розслідування цієї справи. «Відкрито викрадаючи громадян України на території нашої держави, російська влада не лише порушує всі можливі норми міжнародного права, а й уже переступає елементарні норми пристойності і моралі», — йдеться у заяві відомства. У міністерстві зазначають, що такі дії підтверджують співпрацю терористів на території України зі спецслужбами Росії. МЗС наголошує на негайному звільненні українки з-під варти та її поверненні на Батьківщину, а також закликає міжнародну спільноту засудити протиправні дії російської влади, які порушують права та свободи громадян України.

Київ поки не знає, як льотчиця опинилася в СІЗО російського міста. «Українські правоохоронці не мають даних про те, як вивезли Надію Савченко», — повідомляє Генеральний прокурор України Віталій Ярема. Водночас він запевнив, що українська сторона вживатиме всіх заходів для її звільнення.

До обговорення ситуації долучилася і світова спільнота. Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус вважає інцидент iз викраденням льотчиці доказом участі Росії у війні проти України. «Ще одне свідчення того, що Росія «не бере участi», — пише він у своєму «Твіттері». А російська активістка Катерина Мальдо закликає небайдужих громадських активістів допомогти ув’язненій. «Поки суд та діло, потрібно знайти адвоката й організувати передачі українській героїні», — зазначає вона на своїй сторінці у мережі.

Нагадаємо, Надія Савченко була добровольцем батальйону «Айдар». Терористи ЛНР захопили її в ніч проти 18 червня в районі селища Металіст, коли вона намагалася витягти поранених iз підбитого БТРа. Російська влада вважає, що український офіцер була коригувальником військової операції під Луганськом, під час якої загинули російські журналісти.

Поки верстався номер стало відомо, що російський суд призначив Надії запобіжний захід у вигляді двох місяців тримання під вартою. Вона пробуде у воронезькому СІЗО до 9 вересня. Термін може бути подовжено.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>