Корабель для пісні

06.05.2014
Корабель для пісні

Марія Яремчук у Копенгагені заявила, що горда бути українкою. (із сайта teleprostir.com.)

У столиці Данії Копенгагені для 59-го міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення» виділили цілий острів Амагер. Уже першого травня сюди з’їхалися представники 37 країн-учасниць для проведення репетицій і вечірок-презентацій. У колишньому суднобудівному комплексі B&W Hallerne, побудованому у 1960 році компанією Burmeister&Wain, облаштували головну сцену для артистів зі всієї Європи. До 1996 року арена, де сьогодні пройде перший півфінал «Євробачення», використовувалася тільки для будівництва суден. Звідси й концепція сцени конкурсу — її спорудили у формі корабля 35 метрів завширшки і 20 метрів у висоту, який реагуватиме на будь-які рухи музикантів і танцівників.

Чи не заважатимуть технічні експерименти учасникам «Євробачення» на собі випробувала і українка Марія Яремчук, яка з власною піснею Tick-Tock сьогодні виступить під номером 9.

Шанувальники пісенного конкурсу під час репетицій змогли оцінити постановку виступу Марії, якою займалася керівник відомого українського шоу-балету Freedom Олена Коляденко. За її задумом, співачка виходить на сцену разом із танцюристом Романом Блажком.

Українська представниця відразу в декількох букмекерських конторах входить у п’ятірку кращих, на перемогу яких ставлять фанати конкурсу. У даний час найбільші шанси на перемогу в «Євробаченні-2014» має вірменин Aram Mp3 із піснею Not Alone. Марія Яремчук погоджується з думками букмекерів: «Я слухала пісню Вірменії, як і всіх інших конкурсантів. Звичайно, що мені подобаються балади в цьому році. Це якийсь драматично-баладний рік. І Вірменія в тому числі. Ще з часів «Нової хвилі» я пам’ятаю, що вірмени — завжди співоча нація». Другу сходинку, на думку букмекерів, у підсумковій таблиці результатів посяде шведка Санна Нільсен із піснею Undo, третю — представник Данії Basim із композицією Cliche Love Song. Ще місяць тому пісню Tick-Tock букмекери ставили на 10-ту позицію. Але на сьогодні найвідоміша букмекерська контора William Hill прогнозує їй 4-ту сходинку. Експерти пояснюють це тим, що сьогодні Україна у всіх на вустах через політичний конфлікт із Росією і має світову підтримку. Тож у Марії є шанс на перемогу.

Співачка щодня наголошує, що вона з України. На днях вона провела своєрідний флеш-моб. На спеціальному інтерактивному екрані під назвою «Щаслива стіна», який розташований у центрі Копенгагена, Марія та її команда дерев’яними дощечками виклали фразу «Гордий бути українцем».

«Ми зараз дуже далеко від Батьківщини, але думками постійно в Україні. У кожну вільну хвилину ми читаємо українські новини й обговорюємо їх. Я дуже хочу та вірю, що незабаром у нас все налагодиться», — зазначила Марія.

А на червоній доріжці з нагоди відкриття конкурсу представниця України з’явилась із чорною стрічкою. Таким чином артистка проявила солідарність з усім українським народом і вшанувала пам’ять загиблих співвітчизників під час заворушень в Одесі.

Нагадаємо, що глядачі не мають права голосувати за виконавця власної країни. Через останні події виникло питання, як зараховуватимуться голоси мешканців Криму. Організатори «Євробачення» прийняли рішення, що Крим голосуватиме як Україна, адже півострів досі обслуговується українськими мобільними операторами. Вони стверджують, що конкурс є аполітичним, хоча досвід свідчить про протилежне: глядачі голосують за представника тієї чи іншої країни переважно саме з геополітичних та історичних міркувань.

ВАРТО ЗНАТИ

Учасники першого півфіналу вийдуть на сцену в такому порядку: Швеція, Албанія, Ісландія, Росія, Латвія, Азербайджан, Вірменія, Естонія, Бельгія, Угорщина, Молдова, Чорногорія, Сан-Марино, Португалія, Україна, Нідерланди. У другому півфіналі спочатку виступить представник Норвегії, потім — Ізраїлю, Грузії, Австрії, Литви, Польщі, Мальти, Македонії, Фінляндії, Ірландії, Румунії, Словенії, Білорусі, Греції, Швейцарії. У фінал автоматично потрапляють країни «Великої п’ятірки» (Франція, Великобританія, Німеччина, Іспанія та Італія) і Данія — як країна-переможниця минулого року.

Півфінали конкурсу пройдуть 6 і 8 травня, фінал — 10 травня.