«І залишилися лиш тими, ким були»

30.04.2014
«І залишилися лиш тими, ким були»

«Бумбокс» чекає в гості наприкінці травня у Києві і сподівається, що в Україні та Росії «усе прийде в норму». (із сайта boombox.su)

У 2004 році народилась їхня музика, а сьогодні відомий український хіп-хоп і фанкі-ґрув гурт «Бумбокс» святкує своє 10-річчя. На честь дня народження колектив дасть концерт 31 травня у київському клубі Stereo Plaza на вулиці Кiквідзе, 17. «Бумбокс» обіцяє відіграти 30 пісень, які вже стали улюбленими для кількох тисяч меломанів. За словами фронтмена гурту Андрія Хливнюка, після виступу музиканти продовжать святкування в домашній обстановці у когось на хаті. «Та зважаючи на те, що 30 травня ми виступаємо в Латвії, то, швидше за все, після київського концерту завалимося спати», — міркують колеги Андрія.

Хлопці планували ювілейний тур містами України. Після концерту в Києві «Бумбокс» мав виступати у Харкові, Дніпропетровську, Донецьку, Одесі, Львові, однак події останніх місяців завадили їхнім планам. Музиканти також мали намір завітати з ювілейним концертом до Росії, та віднедавна всі їхні виступи були скасовані. Це було рішення винятково з боку сусідів. Проте «Бумбокс» не опускає руки і не забуває про своїх шанувальників у Росії, особливо в Санкт-Петербурзі, де в них є чимало друзів. Продюсер гурту Олексій Согомонов зізнався, що «Бумбокс» має домовленості зі старими друзями в Пітері, які хочуть організувати для української банди концерт у жовтні чи листопаді. А поки що хлопці задумали після київського концерту зіграти онлайн для тих фанатів, які не можуть приїхати до України, особливо для росіян.

Труднощі з концертами виникли через низку причин. Як розповів Олексій Согомонов, музиканти зараз не можуть дозволити собі гастролі, бо не можуть гарантувати безпеку, не можуть встигнути за зростанням курсу долара, не можуть заробити ту кількість грошей, яка дозволить окупити все це. «Тому ми частково скасували концерти. Залишився тільки Київ», — із ноткою суму в голосі зізнався Согомонов.

Андрій Хливнюк, навпаки, бачить тільки позитив у даній ситуації: «Це пік нашої творчості. Ніколи ще ми не були такими сильними, ніколи не збирали такої кількості слухачів на своїх концертах, ніколи не робили те, що ми робимо сьогодні». Вокаліст і автор пісень пригадує, як у 2004-му разом із гітаристом Андрієм «Мухою» Самойлом починав проект «Бумбокс». Із часом до них приєдналися Валентин «Валік» Матіюк (DJ), Денис Левченко (бас-гітара) і Олександр Люлякін (ударні). Історію гурту Андрій написав у пісні «Ким ми були»: «І кожен раз, мов перший раз. Декілька тисяч накрутили, набігали. Та залишилися лиш тими, ким були». За 10 років існування гурту «Бумбокс» випустив шість альбомів: «Меломанія» (2005), Family Бізнес (2006), «III» (2008), «Всё включено» (2010), «Середній Вік» (2011) і «Термінал Б» (2013).

За словами Хливнюка, під впливом часів дещо змінилися тексти пісень. Однак «Бумбокс» залишається неполітичним гуртом і не братиме участі у жодних політичних агітаціях, незважаючи на пропозиції. «Деякі тексти з розряду ліричних перейшли у дещо іншу площину. Але ми як були неполітичною групою, так нею і залишилися. Ситуація у країні перейшла, як мені здається, у таке русло вже нормального розвитку, і ми хотіли б усунутися від громадянських штук і зайнятися просто музикою. Так, не було можливості, сил і бажання залишатися осторонь того, що відбувається, але зараз хотілося б займатися своєю справою», — наголосив Андрій.

«Ми відкриті для концертів і творчої співпраці в будь-якій країні світу, якщо ця країна світу відкрита для того, щоб працювати з нами. І якщо не потрібно буде налаштовувати своє бачення реальності під ту чи іншу ситуацію, чи під бачення якоїсь третьої сторони… Якщо цього не стається, залишається лише чекати, що все прийде в норму і все буде добре», — додав Хливнюк.

Раніше гурт не раз співав російською. На запитання, як Андрій обирає мову написання текстів, автор пісень сказав: «Ми цінуємо, любимо і поважаємо наших слухачів у всьому світі, незалежно від того, якою мовою вони говорять. Тож якою мовою краще лунатиме та чи інша композиція, такою вона і буде записана і виконана. Безумовно, ми патріоти, і на кожному концерті кажемо, що ми — українська команда, місто-герой Київ, це стало вже нашою візиткою. Я хотів би, щоб ми всі знали якомога більше мов. І я дуже жалкую, що не знаю ще якісь мови, якими можна було б писати».

ЯК УСЕ БУЛО

«Я такий же екстреміст, як і вони»

На початку лютого лідер гурту досить жорстко заявив про свою громадянську позицію у відеозверненні до «перевертнів у погонах», «бандитів з мандатами» і «журналістів-брехунів».

«Протягом останніх двох місяців систематично порушувались конституційні права мене як громадянина цієї країни. І люди, які вийшли чесно, відкрито сказати «ні» цьому свавіллю, цьому беззаконню і неправді, були названі врешті-решт екстремістами. Їх викрадають, їх катують якісь покидьки, якісь... у мене немає слів на те, щоб назвати і дати якусь оцінку тим людям, які виконують і дають накази катувати моїх знайомих, друзів, просто співвітчизників», — заявив Андрій.

Тоді на камеру він звернувся до правоохоронців та депутатів: «Всі ви — перевертні в погонах, всі ви — бандити з мандатами і брехуни, відверті пропагандисти. Ті, хто роблять з чорного біле на радіо і телебаченні, називаючи нас екстремістами. Знаєте, якщо ви десь почуєте мою музику, знайте, що людина, що її записала, вас зневажає. Я такий же екстреміст, як і вони, якщо ви так нас називаєте. До побачення».

Сьогодні Андрій неохоче говорить про політику і Росію зокрема. Він свідомо оминає ці теми і підкреслює, що поважає усіх людей в усьому світі, незалежно від національності. «Хочеться якнайшвидше повернутися до мирного життя, коли музиканти в інтерв’ю не говорять про ситуацію між країнами та про стрілянину», — зізнався Хливнюк.