Між терористами і війною

25.04.2014
Між терористами і війною

Блок-пост терористів на півночі Слов’янська уранці знищили українські військові. Та пообіді туди знову прийшли сепаратисти. (Фото з сайта tsn.ua.)

Активну фазу антитерористичної операції, яку сили МВС почали вчора вранці у Слов’янську, досить швидко довелося згорнути. До обіду українські сили МВС знищили три з п’яти блокпостів і зайшли на околиці Слов’янська. Утім невдовзі повідомлення з «лінії фронту» вщухли. Станом на 16.00, коли це число «УМ» готувалося до друку, інформації про подальше проведення АТО не надходило.
АТО почалася на тлі вкрай несприятливих заяв Москви. Так, учора антитерористичну операцію назвав «злочином проти населення усередині країни» президент Росії Володимир Путін. Відтак Росія почала біля наших кордонів військові навчання. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу відверто заявив, що причина — «ситуація на південному сході України». «Відмашку на застосування зброї проти мирних жителів своєї країни вже дано. Якщо сьогодні цю військову машину не зупинити, то це призведе до великого числа загиблих і поранених, — цитує Шойгу «Інтерфакс-Україна». — Сили явно нерівні».
Вочевидь, між цих двох ворогів, зовнішнього і внутрішнього, та між «крапельками» не зрозумілих нам обставин і взяла паузу антитерористична операція. Видання Kyiv Post із посиланням на своє джерело серед силовиків підтвердило такі припущення. «За даними української розвідки, ризик вторгнення російських військ значно зріс, — зазначив співрозмовник газети. — Уряд переглядає план проведення АТО, беручи до уваги останні дані розвідки зі східних кордонів».

Спершу, приблизно о 10.30, з’явилося повідомлення про те, що неподалік одного зі своїх блокпостів сепаратисти «виявили в лісосмузі групу озброєних людей», які відтак обстріляли блокпост. Про це та про двох загиблих на місці й одного важко пораненого, якого доставили в лікарню, написала речник сепаратистів Стелла Хорошева у соцмережах. За кілька годин з’ясується, що «невідомі» — то український спецназ. Можливо, їх завчасно викрили, але маємо факт: відразу потому сили МВС під прикриттям бронетехніки зусібіч рушили на Слов’янськ. Найінтенсивніше — з північно-східного боку. Там, за повідомленням прес-служби МВС, було ліквідовано три блокпости і вбито загалом сімох сепаратистів. «Сепаратисти в паніці», — повідомило Kyiv Post поінформоване джерело в силових органах.

Українська бронетехніка, як передавав сайт Slavgorod.com.ua, рухалася повільно, за нею, в диму з запалених сепаратистами шин, рухалися бійці спецназу. У небі над Слов’янськом шугали гелікоптери, з яких час від часу викидали листівки із закликом до містян не сприяти терористам, не виконувати їхніх злочинних наказів, не виходити з домівок і не випускати дітей. У місті зник мобільний зв’язок (що є однією з ознак проведення спецоперації).

Терористи ще від ранку чекали на штурм. Принаймні так заявляв один з їхніх «упізнаваних облич» — самопроголошений мер В’ячеслав Пономарьов. У телефонній розмові з журналістами видання Slavgorod.com.ua він блефував: мовляв, хай українці приходять, «ми їх тут чекаємо», є кулемети, автомати, гранатомети і навіть артилерійська установка «Нона». «І є ще дещо, хай це буде маленьким сюрпризом», — додав Пономарьов. Може, погрози Кремля вторгнутися в Україну і були тим «сюрпризом»?

У будь-якому разі, приблизно о 14-й годині кореспондент Бі-Бі-Сі повідомив, що української бронетехніки в Слов’янську не видно, на потрощених блокпостах куріють підпалені раніше сепаратистами шини. «Таке враження, що тут щось відбувалося, але щонайменше кілька годин тому», — свідчив журналіст iз місця подій.

ДО РЕЧІ

Випадкова жертва?

Уночі невідомі чоловіки увірвалися в оселю мирних слов’янців та смертельно поранили жінку, яка намагалася від них сховатися. Жінка отримала проникаюче поранення грудної клітки — куля влучила в молочну залозу і застрягла в щелепі. Як повідомив «Інтерфаксу» в.о. заступника начальника ГУ МВСУ в Донецькій області Андрій Аносов, поранену перевезли до Донецька, де її оперують найкращі лицеві хірурги. За його ж словами, зловмисники начебто назвалися «Правим сектором». Прикметно, що перші повідомлення про цю НП, які з’явилися на сайті Slavgorod.com.ua учора вранці, не містили згадок про те, що нападники назвали себе причетними до ПС.

А ТИМ ЧАСОМ...

Місце перемог — Артемівськ і Маріуполь

У ніч проти четверга українські військові відбили атаку терористів на військові зброєві склади в Артемівську. Нападники (за різними даними, від 70 до 100 осіб) спершу зажадали від вояків видати зброю зі складів і здатися, а отримавши відмову, почали штурм — стріляли з автоматів та гранатометів, застосовували й осколочні гранати, повідомила прес-служба Міноборони України. За даними військового комісара Донецького обласного військкомату Сергія Камеша, на якого посилаються «Новості Донбасса», інтенсивна перестрілка тривала близько 45 хвилин, на підмогу військовим прийшли десантники та спецназ, яким довелося висаджуватися на територію військової частини з гелікоптерів, адже територія зброярні була оточена по периметру. Результат — успішно відбита атака. Проте поранення в обличчя отримав 27-річний солдат-контрактник, його стан лікарі оцінюють як середньої важкості. Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею «Тероризм».

За даними міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, які він оприлюднив у вже традиційний спосіб — через «Фейсбук», нападниками керував російський військовик, «засвічений на багатьох фото з широкою бородою».

Ще одну подію міністр Аваков учора вранці у «Фейсбуці» зарахував до перемог операції з боротьби з тероризмом, проте подальші події підтвердили цю тезу тільки надвечір. Ідеться про нічну спробу маріупольських «ультрас» звільнити будівлю міськради від сепаратистів, котрі утримують її з 13 квітня.

Картина, як її можна відтворити з повідомлень місцевих сайтів «0629», «Новості Донбасса», виглядала так. Приблизно три десятки молодих хлопців після опівночі увійшли до міськради і почали гамселити та виганяти засілих там сепаратистів. Останні були настільки неготові до спротиву й ошелешені, що викликали міліцію, яка, у свою чергу, звернулася до внутрішніх військ. Відтак будівлю мерії «очистили» від усіх. У молодіжній битві поглядів (а брали участь у ній, за даними прес-служби МВС, хлопці 18—28 років) п’ятеро звернулися до лікарів iз забоями, але троє з них на ранок уже вийшли зі шпиталів. Тим часом у мерії коїлися дивні речі. Там відбулися переговори за участі керівників міліції та представників сепаратистів. Відтак по 10-й годині над будівлею знову вивісили повалений «ультрасами» прапор так званої Донецької народної республіки. Одного з проукраїнськи налаштованих хлопців сепаратисти вивели через «коридор ганьби». Солдатів ВВ, які стояли в очепленні, затюкувала юрба, що почала збиратися під будівлею.

Проте до обіду ситуація кардинально змінилася. За офіційним повідомленням МВС, мерію таки звільнили від протестувальників і поставили під охорону сотні Нацгвардії. Кілька співробітників мерії проводять огляд поверхів. У приміщенні міськради міліція виявила та вилучила близько 250 пляшок iз запальною сумішшю, бейсбольні битки, вогнепальну зброю, інформує МВС.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>