ВiдоКРИМленi

18.04.2014
За місяць після проведення референдуму у Криму Верховна Рада нарешті прийняла закон, який пояснює, що ж робити українцям, які залишилися на території Криму і не полишатимуть своїх домівок на півострові. Одними з найважливіших положень цього документа є питання щодо режиму поїздок до Криму, майнові права та кримінальна відповідальність за порушення законодавства.

Тимчасово окупована територія

Автор закону, народний депутат України і голова фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв наголосив, що українська влада не визнає і не визнаватиме окупації Криму Російською Федерацією і вважає територію Криму окупованою лише тимчасово: «Проте з метою забезпечення прав і свобод українців, які вимушені бути у стані окупації, ми і вирішили прийнятий цей закон, який на сьогодні вирішить багато важливих питань для кримчан».

Зокрема, в документ внесено поправку, згідно з якою Україна не визнає примусового вступу у громадянство Росії. Як пояснив заступник голови АП Андрій Сенченко, «примусове громадянство застосовується Росією як фактор психологічного тиску на громадян України». Відповідаючи на запитання, чи вважатиметься громадянином України людина, яка отримала російський паспорт через професійну необхідність або інші обставини, Сенченко відповів: «Якщо в людини є український паспорт, вона — громадянин України».

Міжнародні правозахисники та політтехнологи запевняють, що ухвалення цього закону є однозначно позитивним рішенням, оскільки проблеми Криму потрібно вирішувати на законодавчому полі. «Цей Закон спирається на аналогічну законодавчу базу, яка існує в Грузії, проте важко все це буде реалізувати без міжнародної підтримки. Оскільки Росія не зважає ні на які закони України», — коментує ситуацію кримчанин, політтехнолог, директор компанії BertaCommunications Тарас Березовець.

У Крим? Лише з дозволом

Хоч і прописується у Законі, що це тимчасово окупована територія, проте потрапити тепер у Крим буде непросто. Для того щоб перетнути кордон iз півостровом, потрібно буде отримувати спеціальний дозвіл у центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції. Проїзд на територію півострова здійснюватиметься через спеціальні пункти пропуску з проходженням митного та прикордонного контролю. Схема схожа на перетинання будь-якого кордону, коли ви їдете за кордон. Щоправда, для поїздки в Крим візу називатимуть спеціальним дозволом.

Проте існуватиме спрощений проїзд на територію тимчасово окупованого Криму для громадян України, які постійно проживають на півострові або проживали там до 1 березня 2014 року й мають про це відмітку в паспорті. До речі, покарання за невиконання цих умов також недитяче — у вигляді 3 років ув’язнення з конфіскацією транспортного засобу.

Без даху над головою, зате під кримським сонцем

Україна визнає за всіма особами та організаціями право власності на майно та земельні ділянки, розташованi на тимчасово окупованій території, якщо вони набутi відповідно до законів України, зазначається в законі. Таким чином, усе майно, яке українці мають у Криму, належить саме їм. Проте про такі заяви можна було б говорити з ким завгодно, але не з Російською Федерацією. Як прокоментував «УМ» цю ситуацію Тарас Березовець: «Питання житла, продаж і успадкування майна повинно вирішуватись винятково у Києві, і якщо цього найближчим часом не зробити, то з російської сторони почнуться самозахоплення. Скажу більше, що такі дії вже відбуваються, щоправда, це поки лише готелі, невеликi будинки та маєтки. Але потрібно терміново вирішувати це питання, оскільки кримчани, які не захотіли прийняти російське громадянство, з часом можуть залишитися взагалі без житла, і російське керівництво працюватиме в такому напрямi». Люди, які звертатимуться до міжнародних судів, однозначно виграватимуть ці справи, тому що ніхто з демократичних європейських держав не визнає цієї окупації, проте на такі суди потрібно буде багато часу.

Закон заборонив укладання будь-яких правочинів щодо нерухомого майна фізичних осіб, які тимчасово вибули з окупованої території. Тобто, держава не визнає відчуження майна у громадян України, яке відбудеться без їхньої волі.

Держава Україна буде визнавати тільки ті угоди купівлі-продажу майна в Криму, які були здійснені відповідно до українського законодавства. Уряд буде зобов’язаний визначити спеціальний орган, який буде реєструвати такі угоди в Україні. Набуття права власності на нерухоме майно, в тому числі на земельні ділянки, допускається у разі успадкування. Також держава визнає за собою право власності на всі природні ресурси тимчасово окупованої території.

Соціальні виплати — лише для українців

Законом прописано, що соціальні виплати отримуватимуть лише ті кримчани, які залишили територію Криму і переїхали на материкову Україну, або ж ті, хто лишився там i не отримуватиме відповідної російської допомоги. Порядок таких виплат має визначити Кабмін. Українську ж пенсію також отримуватимуть лише ті громадяни, яким не виплачуватиме кошти Росія.

Вибори в Україні без Криму

Вибори ж до будь-яких органів державної влади України у Криму не проводитимуться. Лише ті громадяни України, які проживають у Криму і хочуть проголосувати, матимуть змогу це зробити, приїхавши на материк на спеціально визначену дільницю у близьких до Криму регіонах.

На сьогодні, за словами мешканців Криму, ситуація на півострові спокійна, проте існують певні проблеми з продуктами та виплатами: «Для більшості кримчан нічого страшного не відбулося. Проте на сьогодні є купа побутових проблем: затримки з виплатами пенсій, заблоковані гроші на рахунках, невизначеність iз власністю. Великі проблеми спіткали кримських юристів та випускників українських університетів. Усім юристам, нотаріусам тепер потрібно проходити перенавчання. А для деяких випускників кримських вишів — вступати заново, оскільки Росія не визнає низку українських спеціальностей і такий диплом нічого не вартий. І вихід iз цієї ситуації для цих молодих людей один: або ж перебувати в Криму і бути без вищої освіти, або ж переїжджати на материкову Україну».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>