Прагматизм киримли

01.04.2014
Прагматизм киримли

Молитва під час з'їзду. Курултай дав добро на входження представників Меджлісу в нову владу і проголосував постанову про реалізацію права кримськотатарського народу на самовизначення. (Рейтер.)

Ймовірно, сьогодні на своєму черговому засіданні 33 члени Меджлісу на чолі зi згорьованим Рефатом Чубаровим (учора він поховав батька) визначать, кому з них доведеться представляти інтереси народу в уряді й парламенті самопроголошеної Республіки Крим. Ці нові призначення вже завтра може ухвалити на сесії колишня Верховна, а нині — Державна рада Криму. Йдеться про крісла віце–прем’єра, віце–спікера, голови республіканського комітету з питань національностей, а також аналогічної парламентської комісії. Згоду на таке вимушене входження кримських татар у владу «нового Криму» дала більшість делегатів надзвичайної сесії VI курултаю, що минулої суботи проходив у Бахчисараї.

Такого курултаю, на який не прибули гості й делегати (за винятком «агітаційної» офіційної делегації Татарстану) з ближнього і дальнього зарубіжжя, а також материкової України, ніколи ще не було. 218 делегатів обговорювали й ухвалювали без перебільшення доленосні рішення на найближчу і до кінця не усвідомлену перспективу майже для всього 300–тисячного народу.

Справжню бурю емоцій, вигуки «Аллаху вгодно» викликало ухвалення головного документа курултаю — постанови «Про реалізацію кримськотатарським народом права на самовизначення на своїй історичній території — у Криму». Виходячи з того, що зміна статусу республіки була здійснена без згоди кримських татар і грунтуючись на низці поважних міжнародних документів (як–то Статут ООН, низка декларацій ООН, зокрема і «Про права корінних народів»), курултай постановив: оголосити про початок політичних і правових процедур щодо створення (відновлення) національно–територіальної автономії кримськотатарського народу на його історичній території, а також доручив Меджлісу «увійти у відносини з міжнародними організаціями — ООН, Радою Європи, ЄС, ОБСЄ, ОІВ, парламентом і урядом держав з усіх питань забезпечення права кримськотатарського народу на самовизначення (...)». «За дужками» цього документа делегати свідомо залишили державну приналежність своєї майбутньої автономії. Деякі оратори хотіли бачити її подальше існування тільки в складі України, деякі — Росії, дехто висловлювався взагалі за самостійний Крим. Були також пропозиції щодо відтермінування остаточних рішень, точніше — від їхнього ухвалення після узгодження з Мустафою Джемілєвим, який учора пізно ввечері мав виступати на засіданні Ради Безпеки ООН.

«Не сумніваюся, що одним iз перших, хто повинен відгукнутися на наш документ, має бути парламент України, — прокоментував голова Меджлісу Рефат Чубаров. — Чи буде відгукуватися парламент Росії або інших суміжних держав, не знаю». Він також підтвердив журналістам, що має намір зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним: «Оскільки, відповідно до міжнародних договорів, та країна, яка повела себе так, як повела нині Росія (...), відповідає за всі процеси, від яких залежать і життя людей, і те, що буде завтра у Криму. З ким це обговорювати, як не з президентом тієї країни, яка тут встановила своє правове поле?!» Додам, що саме Чубаров, посилаючись на обґрунтування меджлісiвських юристів, порадив своїм співвітчизникам не відмовлятися від прийняття російського громадянства, зберігаючи при цьому й українське.

Велику підтримку аудиторії знайшов також виступ відомого бізнесмена, який через антитатарську істерію у Москві змушений був із родиною переїхати до Сімферополя, власника популярного і єдиного кримськотатарського телеканалу АТR Ленура Іслямова. «Дисидентом може бути одна людина, дві, п’ять... Але не весь народ, — наголосив він. — Ми просто опинимося поза законом... Якщо ми зараз не будемо працювати з владою, як ми житимемо далі в Криму? Як будемо вирішувати елементарні наші проблеми?»

А ТИМ ЧАСОМ...

Рішення курултаю обговорювали вчора під час візиту до Сімферополя прем’єр–міністра РФ Дмитра Медведєва. Анонсуючи його візит, агенція РІА «Новості» зазначила, що Медведєв «проведе нараду щодо соціально–економічного розвитку Криму і Севастополя, в якій візьмуть участь віце–прем’єри, федеральні міністри і керівники профільних відомств».

МЗС України обурило те, що російські високопосадовці їздять до Криму, наче «до себе додому», і висловило протест щодо візиту Медведєва. Учора речник дипломатичного відомства Євген Перебийніс відзначив, що РФ своє «нехтування нормами міжнародного права доповнила ще й відвертим ігноруванням міждержавного протоколу», адже російський прем’єр прилетів до Криму, не узгодивши свій візит з українською стороною.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>