Нескорений

26.03.2014
Нескорений

Команда морського тральщика «Черкаси». (з сайта «Українська правда».)

Морський тральщик «Черкаси» станом на вчорашній вечір залишався останнім маленьким бастіоном української оборони в Криму, єдиною військовою одиницею, над якою майорить синьо–жовтий прапор. Напередодні, близько сьомої години вечора понеділка, росіяни захопили штурмом ще одне судно ВМСУ — великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський». «Черкаси» залишилися на озері Донузлав у гордій самотності.

Перед тим екіпаж «Ольшанського» добряче порідів — частина моряків, які не захотіли служити на боці України, зійшла на берег, тож на момент штурму на борту залишалося зо два десятки вояків. Вони не змогли протистояти двом сотням російських спецназівців, які висадилися з катерів на борт корабля. Під час штурму було чути автоматні черги, розривалися гранати, пише «Українська правда».

«Українських офіцерів вивели на корму. Вони виконали Гімн України, під звуки Гімну прапор України на кораблі було спущено. На березі зібралися люди, які кричали: «Слава Україні!», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуку» керівник медіа–центру Міноборони Владислав Селезньов.

Як потім виявилося, усвідомлюючи, що корабель дістанеться окупантам «на шару», екіпаж вирішив потрощити його навігаційне обладнання та прилади, а у двигуни засипали чи то пісок, чи то, за іншою версією джерел у ВМСУ, цементний розчин. У підсумку росіянам довелося тягнути захоплений «Ольшанський» на базу на буксирі. Ремонт обійдеться Чорноморському флоту в круглу суму — простіше розпиляти корабель на метал, пише одеське видання «Думская».

Спершу було повідомлення, що капітан «Ольшанського» Дмитро Коваленко потрапив у полон до росіян і йому не пробачать «порчу майна», яке могло б прислужитися Чорноморському флоту РФ. Проте вчора в ефірі ТСН пан Коваленко заявив, що ні він, ні інші члени екіпажу не були взяті в полон. «Я та мій екіпаж усі здорові та цілі — це найголовніше. Люди не покинуті — з усім екіпажем я маю контакт, поважаю вибір кожного, нікого не засуджую. Можу лише сказати «дякую» Україні за те, що так підтримувала», — сказав він. Про подробиці штурму розповідає таке: «Штурм проходив за схемою, щоб не дозволити використання зброї, вони одразу попередили, що висаджуються цивільні... Людей у мене було мало, оборонятися було мало сенсу, ми вирішили забарикадуватися всередині корабля, закидали нас гранатами світло–шумовими, вибуховими пакетами, зламали троє дверей.... З шашкою наголо проти танка не попреш».

Станом на 17.00 учорашнього дня останнє нескорене судно українського флоту — морський тральщик «Черкаси» — виконувало вказівку вже колишнього (бо Верховна Рада прийняла його відставку) керівника МО Ігоря Тенюха — «тримати оборону». Першу половину дня тральщик постійно рухався по озеру Донузлав — таким чином екіпаж намагався уникнути висадки десанту з російських катерів та гелікоптерів. Нагадаємо, що вихід з озера давно вже заблокували росіяни затопленими старими суднами, отож як довго «Черкаси» залишатимуться нескореними — на жаль, тільки питання часу. Але екіпаж у складі приблизно двох десятків моряків (до них минулого тижня приєдналися четверо українців з корабля «Чернігів», який здався на поталу окупантам) проявляє геройську впертість. Днями влада «однойменного міста» запевнила, що готова дати родинам членів екіпажу тральщика притулок і житло. «На борту корабля перебувають надзвичайно мужні й гідні поваги люди. Незважаючи на тиск і небезпеку, вони залишилися вірними присязі», — сказав голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.

А тим часом решта українських вояків iз Криму, які залишилися вірними присязі, потроху готуються до евакуації на материк, або, кажучи військовою мовою, до передислокації. Першими виїхали з півострова феодосійські морпіхи. Частина їх розташувалася вже в Генічеську. Чоловіки, на обличчях яких — «сліди рукопашного бою», нарікають тільки на те, що «важко битися без зброї», і вимагають звільнення захопленого росіянами в полон свого командира Дмитра Делятицького. Де «чорні берети» (а виявили бажання служити Україні приблизно 120 iз них) нестимуть службу надалі, наразі не відомо, проте вже є рішення про те, що вони не будуть розформовані. Так, заступник начальника головного командного центру ЗСУ генерал–майор Олександр Розмазнін заявив, що на базі Феодосійського 1–го батальйону морської піхоти буде створено бригаду морської піхоти України.

Загалом після кримського протистояння залишилася вірною Україні чверть військовиків. Принаймні так випливає з учорашнього повідомлення Ігоря Тенюха у залі Верховної Ради. За його словами, загалом у Криму та Севастополі на початок російської військової агресії перебувало 18 800 українських військовослужбовців (представників Військово–Морських сил — 11 900, Повітряних сил — 2900). Виявили ж бажання продовжити службу в Україні 4300 вояків. Разом iз ними будуть евакуйовані понад 2,5 тисячі осіб — це члени родин військовослужбовців.

Пан Тенюх також повідомив, що у понеділок у ході переговорів начальника Генштабу МО України Михайла Куцина з керівником Генштабу РФ Валерієм Герасимовим було досягнуто домовленості, що українці вийдуть iз Криму в повному складі «з озброєнням на штатній основі». Проте по обіді інформагенції повідомили новину від прес–секретаря президента РФ Дмитра Пєскова, який заявив: «Українські військові можуть вільно піти з території Криму, але зі зброєю чи ні — вирішуватиме Міноборони Росії».

А ТИМ ЧАСОМ...

Станом на 15.00 учорашнього дня, попри заяви РНБО про проведення переговорів зі звільнення захоплених українських військових, нічого про їхню долю не було відомо. Серед захоплених у полон українців — командир «бельбекської сотні» полковник Юлій Мамчур, заступник командувача ВМСУ Ігор Воронченко, командувач феодосійських морпіхів Дмитро Делятицький, його заступник Ростислав Ломтєв та інші.

 

НА КОРДОНІ

«Росія не відмовилася від плану нападу на Україну», — заявляє секретар РНБО

Росія не відмовилася від плану нападу на територію України і тримає на кордоні 100–тисячну армію, заявив на брифінгу секретар Ради національної безпеки та оборони Андрій Парубій. Він зазначив, що на кордонах з Україною продовжує перебувати майже 100–тисячний бойовий загін російської армії. «Ми можемо сьогодні стверджувати, що продовжується дія їхнього плану під умовною назвою «Русская весна», продовжуються спроби дестабілізації ситуації в південно–східних регіонах України», — цитує Парубія агенція УНІАН. За його словами, тільки за два останні дні в Одесі було затримано злочинно–диверсійну групу у складі чотирьох осіб, які були озброєні автоматами і пістолетами; було скоєно напад на склад стрілецької зброї в Одесі. Крім того, також на Чернігівщині затримано громадянина РФ при спробі переправити через кордон боєприпаси, в Херсоні було арештовано підозрюваного, який займався незаконним збором даних про українські війська.

У Держприкордонслужбі також б’ють на сполох. За даними голови служби Миколи Литвина, російські військові щодня здійснюють провокації на українсько–російському кордоні. Росіяни здійснюють несанкціоновані польоти гелікоптерів i безпілотників над українською територiєю, каже Литвин. Крім того, їхня військова техніка підходить на максимальну близькість до нашого кордону, а потім повертається на попереднє місце дислокації. Ще було зафіксовано випадки біля кордону з Кримом, коли російські військові вночі запускали сигнальні міни в бік українських військових.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>