Блокадний півострів

05.03.2014
Блокадний півострів

Ось такі вони, «хлопці з самооборони», які, за твердженням російського президента, «купили військову форму в магазині». (Рейтер.)

Учора ситуацiя в Криму дещо змiнилася на краще: помiтно знизилася кiлькiсть блокувальникiв на аеродромi Бельбек, у самому Севастополi. Проте блокада військових частин триває. Стрілецька бухта, де дислокуються кораблі «Славутич» і «Тернопіль», перекрита російськими кораблями.

Уранці близько 70 представникiв партiї «Русскiй блок», а також прибiчникiв росiйських громадських органiзацiй стояли бiля КПП штабу ВМС України, а перед воротами на той момент несли варту четверо росiйських спецназiвцiв. Командувач ВМСУ Сергiй Гайдук продовжував вести перемовини з групою проросiйських активiстiв, яких очолював представник ЧФ, капiтан третього рангу. Усi чекали вказiвки з Ростова–на–Дону. Це свiдчить про одне: загальне керiвництво блокуванням вiйськових частин українського флоту в Севастополi й загалом у Криму здiйснювали зi штабу Пiвденного командування збройних сил РФ, штаб якого саме в Ростовi–на–Дону. Тому і кримчани, і тим більше українські вояки пiдсміювалися над учораш­ньою заявою Володимира Путіна про те, що російських військових (окрім сил ЧФ РФ) на півострові немає. «Це місцеві сили самооборони... А військовий одяг зараз можна купити в магазині будь–який», — заявив Путін. Нагадаємо, що всі військовики на півострові не мають шевронів, інших опізнавальних знаків.

Серед козачків на блок–постах у Севастополі майже половина — не мiсцеві, це добре чутно з їхньої говірки. Подейкують, що це козаки з Пiвнiчного Кавказу. Саме ці люди вчора категорично вiдмовлялися пропустити у штаб українського флоту групу медикiв — лiкаря i чотирьох медсестер на чолi з начальником медичної служби ВМСУ Ігорем Зарайським. «УМ» була і свiдком того, як козачки завадили активiсткам жiночої ради Вiйськово–морської академiї України передати харчi заблокованим вiйськовослужбовцям. Вiдбулася незначна штовханина. Юрiй Тришин, корiнний севастополець, зiзнався «УМ»: «Молодцi, так тримати. Менi це нагадує другу оборону Севастополя. Пам’ятаєте, в 1942–му нашi червоноармiйцi так захищалися вiд нiмецьких окупантiв». У пана Тришина син — капiтан–лейтенант, служить у штабi ВМСУ, i батько прийшов його пiдтримати, щоправда, не встиг поспiлкуватися — проросiйськi активiсти не дали...

«Жодна військова частина, жоден гарнізон чи корабель не виконав ультиматуму російських військових здати зброю і присягнути самопроголошеному «уряду Криму» чи покинути  службу», — повідомили у штабі ВМСУ. Пан Зарайський розповів «УМ», що загальний стан здоров’я вiйськовослужбовцiв, заблокованих у штабі, занепокоєння не викликає, проте психологiчний пресинг, який триває сьомий день, може датися взнаки. Як довго триватиме облога — невідомо. З усього, російські війська не збираються покидати Крим, а «чорнофлотці» — повертатися на місця своєї дислокації.

Самопроголошена влада автономії продовжує грати московський сценарій про зміну статусу Криму. Так, учора прем’єр АРК Сергій Аксьонов заявив, що має намір провести референдум про розширення прав автономії навіть раніше, ніж планував він досі, тобто ще до 30 березня. Тим часом ЦВК України заявила, що цей референдум не може бути проведений у рамках конституційного поля України. Врешті, в країні не існує взагалі законодавства про місцеві референдуми.

Відчуваючи підтримку Москви, самопроголошена кримська влада продовжує атаку на українські державні об’єкти. Так, учора, за повідомленням порталу « События Крыма», представники Аксьонова прибули в головний офіс держкомпанії «Чорноморнафтогаз» — великого видобувача газу в Україні — і зажадали зміни її керівництва. «Невідомі люди зайняли кабінет першого заступника голови правління компанії Володимира Плечуна і перебували там. Заступник Аксьонова Андрій Ільїн заявив, що Аксьонов призначив його новим керівником «Чорноморнафтогазу». Але це незаконно. Рішення про призначення або звільнення керівника компанії приймає винятково НАК «Нафтогаз України», як власник 100% пакета акцій «Чорноморнафтогазу», — повідомило джерело у держкомпанії.

ГЛАС НАРОДУ

95% громадян вважають своєю Батьківщиною Україну

Такі дані соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» та Київського міжнародного інституту соціології, проведеного ще до найбільш драматичних подій останніх тижнів — з 8 по 18 лютого. На той час навіть серед мешканців Криму прихильники об’єднання з Росією становили менше половини — 41%. У Донецькій області таких було 33%, у Луганській та Одеській — по 24%, на Запоріжжі — 17%, а в Харкові — 15%.

 

МАНЕВРИ

Москва відвела війська. Але не ті й не звідти

Володимир Путін віддав наказ військам і з’єднанням, які брали участь у військових навчаннях, повертатися в місця постійної дислокації. Про це вчора вранці повідомив агентству «Інтерфакс» прес–секретар президента Росії Дмитро Пєсков. За його словами, таке рішення прийнято після того, як Путіну як верховному головнокомандувачу ЗС РФ «було надано доповідь про успішне проведення маневрів».

Дехто в Україні поспішно сприйняв цю інформацію як виведення окупаційних військ Росії з Криму. Але насправді йдеться про навчання Західного й Центрального округів ЗС РФ. Як повідомив міністр оборони Росії Сергій Шойгу, в маневрах на шести загальновійськових та п’яти морських полігонах було задіяно близько 150 тисяч військовослужбовців, 90 літаків, понад 120 вертольотів, більше 880 танків, близько 1200 одиниць іншої військової техніки, а також до 80 кораблів. У місця постійного перебування, згідно з наказом, вони мають повернутись до 7 березня.

«Настільки успішні були військові навчання Росії, що завалився рубль і обвалилася біржа», — написав у своєму «Фейсбуці» юрист Андрій Магера, заступник голови Центрвиборчкому України.

Напередодні МЗС України повідомляло, що російські військові сили продовжували накопичуватися на кордонах України, зокрема і на південному напрямку. Частина з них протиправно прорвалася у Крим захопленою поромною переправою «Кавказ—Керч».

Росія вже станом на вечір понеділка незаконно перекинула на територію України близько 5,5 тисячі військових, заявив в. о. міністра оборони Ігор Тенюх. На той час чисельність російських військ в Україні загалом налічувала 16 тисяч осіб — передбачений договором кількісний склад Чорноморського флоту РФ плюс окупанти з підрозділів спецпризначення. В.о. міністра підкреслив, що таким збільшенням кількості військових на території України ЧФ РФ грубо порушує чинні угоди між країнами, що стосуються базування ЧФ у Криму.

МЗС України оприлюднило перелік 12 пунктів двосторонніх угод iз Росією, які порушив Кремль своєю військовою інтервенцією в Криму. Україна вважає дії російської сторони «односторонніми та волюнтаристськими».

 

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>