Навіщо в Криму використовують «тушку» Януковича

28.02.2014
Навіщо в Криму використовують «тушку» Януковича

«Звичайний» мiлiцонер охороняє будiвлю ВР Криму, в якiй забарикадувався сiмферопольський «Беркут». (УНІАН.)

Будівля парламенту, окупована озброєними професіоналами, ймовірно, «беркутівцями», десятки російських БТРів на дорогах, військові кораблі Балтійського флоту РФ, що передислоковуються в Чорне море, блок–пости на перекопському перешийку, які впускають на півострів лише автівки з місцевими номерами (щоб не приїхали «бандерівці») — усе це вчорашні реалії Криму. Експерти бачать у цьому розроблений у Москві сценарій з метою військового втручання в український Крим.

Нічна варта «Беркута»

Учора о 4.30 ранку двi групи озброєних людей в масках, приблизно по 60 осіб, професійно і синхронно захопили примiщення ВР i Ради мiнiстрiв Криму. До будівлі парламенту спершу ввірвалася група з 30 людей, а потім на вантажівці під’їхала ще приблизно така ж кількість. Сергій Куніцин, колись голова кримського уряду, а нині депутат ВР України від «УДАРу», повідомив «Українській правді», що «ці люди професійно навчені, кожен знав, що і коли треба робити під час захоплення адмінбудівель», і що «зброї в них на місяць: «калашникови», снайперські гвинтівки, гранатомети».

Захопники застосували свiтлошумові гранати i в такий спосiб нейтралiзували міліцейську охорону обох адмiнпримiщень. Потiм вивели геть мiлiцiонерiв, а самі забарикадувалися в будівлях. У місті спершу курсували чутки, що це спецназ РФ. Але потім оглядачі впевнилися в думці, що це місцевий «Беркут», який кілька днів сидів, забарикадувавшись на своїй базі. Самі штурмовики не вказали, хто вони, від чийого імені діють, які організації представляють і які їхні вимоги (якщо не враховувати, що вивішений над ВР і Кабміном російський триколор уже, по суті, натякає на сенс вимог).

Вiдразу пiсля захоплень до парламенту з вулицi Карла Маркса пiд’їхав автобус iз номерами росiйського Чорноморського флоту. З нього вивантажили оснащення для загарбникiв, яке вiднесли до примiщення будiвлi.

Управління СБУ в Криму знайшло в собі сили завести кримінальну справу за статтею «незаконне захоплення адмінприміщень».

Спершу захопники не висували ніяких вимог і не спілкувалися з журналістами. Проте ближче до полудня в будівлю якось почали проходити нечисленні депутати місцевої Ради. Скільки — достеменно не відомо. Напевно відомо, що на робоче місце пробрався голова парламенту Володимир Константинов.

Депутати, які не зажадали брати участь у «позачерговій сесії» під дулами автоматів, сповістили ЗМІ, що кворуму точно не буде (для легітимності голосування треба набрати 50 голосів). Напевно, це правда, адже о 14.30 світ побачила заява не ВР АРК, а тільки її президії. «Президія кримського парламенту вважає єдиним можливим шляхом виходу з ситуації, що склалася, застосування принципів прямого народовладдя. Переконані, що тільки проведення загальнокримського референдуму з питання удосконалення статусу автономії та розширення її повноважень дозволить кримчанам самим без зовнішнього тиску і диктату визначити майбутнє автономії», — цитує УНІАН заяву прес–секретаря голови парламенту Оксани Корнійчук. На відміну від рішення парламенту, яке мало б юридичну силу, рішення його президії носить декларативний характер. Проте справу зроблено... Нелегітимне рішення радісно вітав натовп перед парламентом, який складали лише близько 400 чоловіків iз партiї «Русский блок» i громадської органiзацiї «Русское движение Крыма». Поспілкувавшись iз ними, «УМ» з’ясувала, що більшість мітингарiв приїжджі — iз Севастополя.

Тим часом містяни наполохані останніми подіями. Вчора в першій половині дня в’їзди в центр Сімферополя були заблоковані, а в середмісті скасували заняття у вишах та школах.

Броньований аргумент

Про те, що Росія була зацікавлена в подібному розвитку ситуації і чекала на нього, свідчить дивний трафік на трасах, що ведуть зусібіч до кримської столиці. Вранці з різних боків до Сімферополя посунули колони російських БТРів: одна заглушила мотори в районi села Чистеньке (ця автотраса веде з Севастополя), сім бронетранспортерiв спинилися бiля села Укромне (автотраса Сiмферополь — Євпаторiя).

По 11–й годині співробітники прес–групи кримського СБУ оповістили журналістів, що їдуть в Укромне, щоб «перехопити російські БТРи». «Наші співробітники проведуть певні дії, щоб не допустити порушення громадського порядку», — сказали в прес–групі. Як вони говорили, наразі не відомо, проте до полудня бронетранспортери розвернулися і поїхали «на парковку» у свої гарнізони. Кримські активісти, які стали свідками цих подій, запевнили «УМ», що броньовані машини були чистими, новенькими, натякаючи, що їх могли літаками доставити в гарнізон ЧФ у Гвардєйському.

Водночас, за даними сайту «Цензор.нет», який посилається на BlackSeaNews, близько 8–ї години великий десантний корабель Балтійського флоту Росії «Калінінград», який належить 71–й бригаді десантних кораблів Балтійського флоту Росії, пройшов протоку Босфор і рушив у напрямку Криму.

Московське брязкання зброєю має більше психологічну мету. Наразі бракує «зачiпок», щоб звинуватити Україну в «ущемленні прав соотєчєствєнніков», і відповідно, ввести війська на їхній «захист» (хоч чималій кількості кримчан, як свідчать джерела «УМ», таки були видані поспіхом паспорти громадян РФ). Проте Київ усерйоз занепокоївся цими військовими ескападами.

В.о. Президента України Олександр Турчинов нагадав із трибуни ВР, що «будь–які пересування російських військових по територіях, які не визначені у підписаних з Росією угодах, є незаконними». І звернувся до керівництва ЧФ РФ з вимогою повернути своїх бійців у місця дислокації. «Будь–які пересування військових за межами цієї території буде розцінено як військова агресія», — наголосив Турчинов. Надвечір, коли українська армія отримала нового очільника — адмірала Ігоря Тенюха, він вилетів до Криму. Перед першим засіданням новопризначеного уряду Тенюх сказав журналістам, що мусить поспілкуватися з керівниками Генштабу, і заявив про сподівання «на тісну співпрацю з російськими колегами в цьому питанні, однак спершу мушу вивчити ситуацію на місці».

Маємо заяву ще одного новопризначенця — першого віце–прем’єра Віталія Яреми. Він припустив, що «ми не підемо на провокації тих сил, які від нас чекають саме цього — силових сутичок, збройних конфліктів». «Крим невід’ємний від України. Вся ситуація в Криму буде вирішена дипломатичним шляхом», — цитує Ярему УНІАН.

«Посталі з пекла». Янукович з’явився... у вигляді заяв

Зовсім несподівано на арену кримських баталій вийшов Віктор Янукович. Через російські інформагенції ІТАР–ТАКС та РІА «Новості» він розповсюдив заяву, в якій не визнає рішення нової влади України та вважає її нелегітимною, а також досі вважає себе чинним президентом. Мовляв, якщо нова влада віддаватиме наказ про втручання армії у внутріполітичні події [на Сході України та в Криму], такі накази «будуть незаконними та злочинним». В згаданих інформагенціях вказують, що заява надійшла їм у рукописному варіанті.

З’явилися неперевірені повідомлення, що втікач переховується у Підмосков’ї, а на сімферопольському мітингу було запущено чутки, начебто Янукович відсиджується на військовій базі ЧФ. Навіть ця сумнівна «поява» Януковича додала «легітимності» кримським мітингарям. Перед ними виступив активiст «Русской общины Крыма» Олег Слюсаренко, озвучивши розповсюджений в iнтернетi «указ» і натякнувши, що «армія — з нами».

А от колишня радниця екс–президента Ганна Герман сумнівається в «намірах Віктора Януковича йти на подальшу дестабілізацію ситуації в Україні та Криму» і в коментарі «Радіо «Свобода» висловила думку, що згадана заява — фальшивка.

А ТИМ ЧАСОМ...

У ніч проти четверга на всіх в’їздах до Севастополя були встановлені капітальні блок–пости, де несуть чергування так звані дружинники, наряди міліції та ДАІ. Вони перевіряють «підозрілі» автомобілі і автобуси. Керівництво ними здійснює особисто новопризначений голова Севастопольського міськуправління із забезпечення життєдіяльності міста, російський бізнесмен Олексій Чалий. За його словами, всі конфліктні питання вирішуватимуться шляхом координації дій із щойно створеним антитерористичним центром Севастополя.

Тим часом на пiдтримку проросiйських сил мiста прибувають полiтики сусiдньої держави та публiчнi люди, зокрема боксер Валуєв та зiрка радянського фiгурного катання Ірина Роднiна.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>