Знак біди

20.02.2014
Знак біди

Постраждалих забезпечили усім необхідним. А от загиблих уже не повернеш. (УНІАН.)

У середу в Макіївці ховали гірників, які загинули внаслідок аварії на шахті «Північна». Найстаршому з них, Сергію Савенкову, було 42 роки, наймолодшому — Артемові Теплякову — 25 років. Загиблих поховали на міських кладовищах, організацію похоронiв узяла на себе місцева влада. Державне підприємство «Макіїввугілля» пообіцяло сім’ям загиблих виплатити середню зарплату за три місяці, а з Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві родинам нададуть допомогу в розмірі 2 млн. 826 тис. грн. Із членами сімей загиблих працюють психологи із Державної служби з надзвичайних ситуацій, ними опікуються лікарі «швидкої допомоги».

Ще десять працівників шахти з різними ступенями ушкоджень перебувають у лікарнях Донецька. Троє — в опіковому центрі, у них — від 6 до 12 відсотків ураження шкіри та опіки верхніх дихальних шляхів. Ще шестеро проходять курс лікування в лікарні профзахворювань. А в Донецькому обласному територіальному клінічному медичному об’єднанні в реанімацію потрапив шахтар у важкому стані з черепно–мозковою травмою та отруєнням чадним газом. За словами медиків, учора вранці його стан трохи покращав і відповідає середній тяжкості.

Шахтарі не можуть оговтатися від трагедії. «Ми працювали на дільниці монтажу–демонтажу, доставляли в шахту матеріали. В момент аварії ми були на глибині 800 метрів, піднімали порожняк. І раптом — вибух. Каска з мене злетіла, а мій напарник Коля Кожокарь просто відлетів. Перемички повиривало. Далі ми хвилин п’ять пересувалися вниз, на колінах, щоб не забитися. Я «хапанув» газу. Бачив двох мертвих: хлопці не з нашої дільниці — Сашко Смірнов і Серьога Головін», — згадує один із постраждалих, тридцятитрирічний гірник Олександр Князєв.

Як уже повідомлялося, у вівторок зранку на шахту прибули в.о. віце–прем’єра України Юрій Бойко та в.о. міністра енергетики і паливної промисловості Едуард Ставицький. Бойко, який очолив комісію з розслідування причин аварії, повідомив журналістам, що вибух стався через порушення техніки безпеки при проведенні робіт, не пов’язаних із видобутком вугілля. Однак у перший день члени комісії спуститися на місце аварії так і не змогли. «Ця шахта небезпечна по газу, тому зараз роботи з видобутку вугілля призупинені», — заявив Бойко.

Директор Донецького державного Науково–дослідного вугільного інституту Борис Грядущий припустив, що розслідування причин аварії займе не один день. «Необхідно дослідити велику площу, продивитися всі кабельні мережі, контрольну апаратуру, світильники, саморятувальники, тобто все, що могло спричинити іскру». За його словами, газу в робочій виробці не було, але, як кажуть шахтарі, «буде газ — іскра знайдеться».

На шахті «Північна» працювало 1184 працівники. На підприємстві видобували 500 тонн вугілля на добу. За словами працівників, зарплату шахтарям виплачували вчасно і в повному обсязі. Це одна із небагатьох працюючих шахт у робітничому селищі Ханжонкове. Наприкінці минулого року на «Північній» запустили нову лаву.

Загалом же зовнішній вигляд виробництва має риси занепаду та розрухи. За 42 роки існування шахти тут жодного разу не проводили рекон­струкцію.

І ЗНОВУ ЖЕРТВИ...

 

У сусідньому з Макіївкою Харцизьку 18 лютого в результаті витоку метану загинули два гірники. Це сталося на недіючій шахті імені Ткачука державного підприємства «Шахтарськантрацит». За інформацією Донецької облдержадміністрації, о 7.30 на ділянці внутрішньошахтного транспорту відчув себе зле 44–річний механік — він помер на робочому місці. А о 8.15 поблизу перемички південного відкачувального штреку був виявлений мертвим 28–річний гірник цієї ж ділянки. Обоє отруїлися копальневим газом. Третій гірник цього підприємства, також з отруєнням, був доставлений до Центральної міської лікарні Харцизька.

Шахта, на якій сталася трагедія, працює лише в режимі відкачки води. За інформацією, отриманою від одного з постраждалих, усі постраждалі не були офіційно працевлаштовані на підприємстві. У прес–службі теруправління Держ­комнагляду заявили, що смерть одного із загиблих була природною, іншого гірника було знайдено мертвим з ознаками опіків. Інформацію про смерть двох шахтарів підтвердив на брифінгу в Донецьку і прокурор Донецької області Олег Сюсяйло.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>