Протистояння заморожено

31.01.2014
Протистояння заморожено

Співробітник спецпідрозділу фотографує «водоспад» бурульок на вулицях Києва. (УНІАН.)

За якісь два дні частина території України перетворилася на снігову пустелю. Зима ошелешила хуртовинами і двадцятиградусними морозами, до яких частина українців виявилася зовсім не готовою.

Через снігові замети мешканцям восьми сіл Котовського району Одеської області не можуть доставити хліб, його до магазинів доводиться підвозити рятувальникам на спецтехніці.

На трасі Миколаїв—Кіровоград другий день зі снігового полону не можуть вибратися автомобілі. Через сильний вітер дорогу постійно засипає снігом і водії не в змозі самостійно виїхати з пастки. Не ліпша ситуація на Кіровоградщині. Рятувальникам час від часу доводиться евакуаторами витягати загрузлі легковики і вантажівки. У Донецькій області на найважчій ділянці — трасі Донецьк—Маріуполь — застрягло понад 140 автомобілів.

У Тернопільській області найбільше постраждали рейсові автобуси. Як повідомили «УМ» у Держслужбі з надзвичайних ситуацій, протягом минулої доби її підрозділи визволили зi снігових заметів 4 рейсовi автобуси (серед них і «Київ—Тернопіль»), автомобіль швидкої допомоги з важкохворою людиною та 3 приватні легковики. На спусках і підйомах постійно виникають проблеми у водіїв великовагових фур, для допомоги яким на трасах подекуди чергує спеціальна техніка.

На Рівненщині за 7 км від найближого населеного пункту зупинився шкільний автобус із 15 учнями, однак їх швидко вдалося витягнути. А на Житомирщині у Коростишівському районі серед дороги застряг шкільний автобус, який рухався за маршрутом Старосільці — Коростишів. У ньому перебували лише один учень і вчителька, яких вчасно евакуювали. А в Маріуполі через негоду та низькі температури навчання у школах скасували.

Близько третьої ночі 29 січня на пункт зв’язку пожежно–рятувальної частини Ружина надійшов сигнал, що у замет потрапила карета «швидкої», яка поспішала до вагітної жінки у с. Березянка. Рятувальники відбуксували автомобіль на місце виклику, а потім до розчищеної траси. Звідти швидка сама продовжила рух до лікарні. Негода застала зненацька ще трьох породіль у Донецькій та Запорізькій областях. Утiм вони успішно дісталися до лікарень.

Учора негода взяла в облогу майже весь Крим, окрім хiба що Південного берега. У Чорноморському, Сакському і Роздольненському районах через обрив обледенілих дротів (на них утворилися нарости зі снігу і льоду товщиною до 7 сантиметрів) і падіння опор ліній електропередач знеструмлено понад 206 населених пунктів. Снігові замети і заметілі, що посилюються поривчастим холодним вітром, паралізували сполучення на автотрасі Красноперекопськ—Сімферополь, а також у західній і східнiй частинах півострова. Станом на вчора туди повністю чи частково скасовано деякі автобусні рейси із Сімферополя, зокрема до Керчі, Феодосії, Євпаторії і Бахчисарая. Через штормове попере­дження не працює Керченська поромна переправа.

Метеорологи заспокоюють, що негода триматиметься недовго. «Ми потрапили в зону сильного циклону. Його центр десь над Москвою та Петербургом. Україна на периферії, але нам усе одно, як бачите, дісталося. Протягом усього наступного тижня протримається досить холодна погода, але не така, як цими днями. Температура зупиниться на позначці –15°С. Сніжити не буде», — розповіла «УМ» Тетяна Щербуха, начальник відділу метеорологічного забезпечення аеронавігації «Украероруху».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>