Знiмемо стрес у колi друзiв

04.08.2004

      — Біфштекс з цибулею, смажену картоплю і пляшку басса (сорт пива. — Авт.). Принесіть його в срібному кухлі з кришкою.

      Джулія не їла смаженої картоплі, мабуть, років з десять. <...> Принесли устриць. Джулія ласувала ними з насолодою. Вона з'їла два шматки чорного хліба з маслом із захопливим відчуттям, що губить свою безсмертну душу, і відпила великий ковток з високої пивної гальби.

      — «О пиво, славне пиво!»* — пробурмотіла Джулія.

(Сомерсет Моем, «Театр»)

 

      Перефразовуючи героїню роману Моема, можна сказати: «Що таке любов у порівнянні з пивом!». Навіть у найскрутніші хвилини життя, в час душевного смутку найкращим антидепресантом стане гальба пива з порцією смаженої з цибулькою картоплі. Якщо ж запросити на це «свято живота» ще й друзів, то хороший настрій вам забезпечений. Проте не переводьте вечірку в площину банальної пиятики, підійдіть до цього процесу творчо.

      «Пиво таке-то сприятиме вашому успіху!» — почула я якось рекламу по радіо і задумалася. А й справді, одна моя колега, маніпулюючи своїми нібито захопленнями пивом і футболом, «заангажувала» собі хлопця, правда, згодом таки перейшла на звичніше для себе вино, проте результату було досягнуто. Досить ризикована затія, проте є й інші варіанти: якщо ваш обранець любить пиво і футбол, то чому вам не вбити двох зайців одразу і не запросити на пивну вечірку його друзів разом з подружками та дружинами. І вовки ситі, і вівці цілі — коханий вдома, та й вам буде компанія, а ще ж можна продемонструвати свої кулінарні здібності та хист гостинної газдині!

      Звісно, можна дотримуватися демократичних совкових традицій і подати до пива в'ялену воблу, проте це не охарактеризує вас як господиню дому у вигідному для вас світлі. Така «закусь» пасуватиме більше для пивної ятки. Удома ж найкраще подавати до пива різні види сирів, але для цього насамперед дізнайтеся, які сорти пива люблять ваші друзі. Так, коли ви п'єте темне пиво, то найкраще до нього подавати різні види сирів чеддер — від прісного до дуже гострого. Коли ж ви подаєте лагерне пиво, то друзі особливо відзначать ваш творчий підхід до цієї справи і з приємністю поєднають споглядання футбольного матчу зі споживанням ніжніших видів сиру — брі, емментальського, гауда, голубого, рокфор. Підійде також м'ясне та рибне асорті. Якщо ж ви подасте ще й цибульнички чи сирні пальчики, вами випечені, — без сумніву, у цьому матчі ви — переможець.

* Початок вiрша «Пиво» Чарльза С. Коверлi (анг. поет середини ХIХ ст.)

 

Цибульнички

      250 г борошна, 150 г смальцю, 1 склянка маку, 20 г дріжджів, 2 цибулини, 3 яйця, 2-3 ст. ложки молока, сіль.

      Цибулю підсмажити зі смальцем (1 ст. ложка), дати охолонути. Борошно посікти з рештою смальцю, додати розведені теплим молоком дріжджі, яйця, мак, сіль, підсмажену цибулю, замісити тісто. Посипати борошном стільницю, розкачати тісто і вирізати ромбики, змастити жовтком і викласти на деко. Пекти в гарячій духовці (200оС) 15-20 хв.

Сирні пальчики

      150 г борошна, 150 г маргарину, 100 г тертого твердого сиру, 1 яйце.

      Посікти борошно з маргарином, додати тертий сир, 1-2 ложки холодної води, жовток, замісити тісто. Розкачати, нарізати на смужки шириною 2 см і довжиною 10 см, помазати збитим білком, вмокнути у кам'яну сіль, змішану з кмином. Пекти в гарячій духовці (200—220о С) 15 хв.

      Ви можете обійтися й «малою кров'ю», зекономивши час, проте здивувавши друзів своєю кулінарною майстерністю й оригінальністю: приготуйте різноманітні соуси до звичайнісіньких чіпсів — ви вразите всіх.

      Соус із паприки: посікти невеличкий стручок паприки, підсмажити його на 2 ст. л. олії з дрібно посіченою цибулиною та зубчиком часнику. Вистудити і вимішати з ложкою перетертих помідорів та 6 ст. л. кетчупу, розвести з майонезом та сіллю.

      Соус із бананів: обчистити банан від шкірки, розім'яти виделкою, скропити 2 ложками соку з лимону. Вимішати з 0,5 склянки йогурту (без смакових і фруктових домішок), 3 ложками сметани і 2 ч. л. карі. Приправити сіллю, цукром та соєвим соусом до смаку.

      Соус із авокадо: вибрати стигле авокадо, розім'яти м'якоть, скропити соком з цитрини і змішати з ложкою олії. Додати дрібно порізані помідори (попередньо знявши з них шкірку) і посічений зубчик часнику, вимішати, додати майонез, кайєнський перець, сіль.

      Соус сирно-йогуртовий: 200 свіжого сиру добре перетерти зі 150 г йогурту. Додати дрібно посічені свіжий огірок і 3 зубчики часнику. Приправити перцем і сіллю.

 

      Якщо ж ваша вечірка плавно переросте у вечерю, то тут уже самими сухариками не обійтися. Можна запропонувати гостям страви, приготовлені на пиві — в тему й оригінально. Скажімо, картопляна запіканка і свинина з пивом.

Картопляна запіканка

      2 кг картоплі й 1 кг цибулі, 200 г вершкового масла. Для соусу — склянка пива, склянка сметани, сіль, перець, зубчик часнику, 200 г будь-якого твердого сиру.

      Картоплю почистити, нарізати пластинками. Цибулю дрібно нарізати і підсмажити на маслі. Приготувати соус: пиво змішати зі сметаною, додати сіль, перець, подрібнений часник. Всипати у суміш тертий сир. У посуд для запікання викласти шарами картоплю, цибулю, знову картоплю. Зверху має бути цибуля. Залити соусом і запікати 1,5—2 години.

Свинина з пивом

       500 г свинини, 0,5 л пива, часник, 200 г черствого хліба, цедра лимона, сіль, перець.

      Нарізану шматочками свинину залити пивом, додати часник і відварити. При необхідності доливати ще пива. За кілька хвилин до готовності додати тертий хліб, лимонну цедру, сіль, перець. Подати з картопляною запіканкою.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>