Пивна церемонія

04.08.2004
Пивна церемонія

Ведуча сторiнки з колегами iнодi знiмає стрес пiсля робочого дня за гальбою пива. (Фото Юрiя ЄЖЕЛЯ.)

      «Півная» — не люблю це слово, воно відгонить сирістю, пліснявою й іншими неприємними запахами. У Львові заклади, де можна випити кухоль пива, називають красивим і трохи незвичним для слов'янського вуха словом «кнайпа». А в часи мого студентства найвищим шиком для іногородніх було приїхати двогодинним потягом зі Станіслава чи електричкою з Тернополя до Львова на гальбу свіжого «Львівського», яке на той час вважали чи не найкращим пивом на наших теренах (нагадаю, що в ті донезалежницькі часи асортимент цього популярного напою був більш ніж скромним — окрім «Жигулівського», згаданого «Львівського» та ще якогось місцевого трійла, важко пригадати ще щось).

      Справжні любителі пива нізащо не принизять себе до того, щоб споживати цей улюблений демократичний напій з банальних склянок. Для цього існують глиняні, дерев'яні кухлі, а в особливих випадках — срібні (чи просто металеві) з кришечками. Останнім часом набувають популярності скляні гальби: з логотипами різних марок пива, з ручками і без, найвибагливіших форм і простенькі. Гальбу обов'язково слід ставити на спеціальні картонні, коркові, пластикові тощо підставочки, інакше конденсат (адже пиво п'ють охолодженим), що утворюватиметься на стінках посуду, стікатиме на стіл, а це — неестетично.

      Найкращий смак пиво має, коли його температура не перевищує 7 градусів за Цельсієм. Тому його варто літом охолоджувати до цієї температури, а взимку — підігрівати, як би це комусь дико не видавалося.

      Відкривати пиво варто безпосередньо перед уживанням, щоб вуглекислий газ, що міститься у пиві і надає йому гостроти і специфічного смаку, не вивітрився. Не забувайте також, що під дією світла і дуже низької чи високої температури пиво мутнішає, кисне, втрачає смак. Не випадково пивні пляшки виготовляють з темного скла. Зберігати пиво варто в темному прохолодному місці.

До речі

      Трохи історії. Мистецтво пивоваріння сягає глибини віків. Так, пиво як ячмінний відвар у Єгипті було відоме ще за 2 тисячі років до нашої ери. Геродот описував його як ячмінне вино. Діодор Сіцілійський стверджував, що навчив варити пиво єгиптян сам Озіріс — один із найшанованіших богів у давньоєгипетській міфології, який запровадив споживання пива замість вина.

      В Англії, Бельгії, а також у північній Франції пивоваріння було в пошані з давніх-давен. Пізніше пиво прийшло і в Німеччину, де згодом стало справжнім національним напоєм.

      Узагалі пиво в сучасному його розумінні як напій із солоду та хмелю з'явилося порівняно недавно — у ХІІІ-ХІV століттях. А раніше хміль у пиво не додавали. До виникнення міст пиво варили в кожній господі. У містах же з'явилися цехи майстрів-пивоварів, які спеціалізувалися на виготовленні різних сортів пива.

      Знаменитий англійський портер з'явився в 1770 роцi.

      Пивоваріння на Русі має дуже давні традицiї. Згадка про «перевар» — досить міцний напій, який готували наші предки з пива і меду, зустрічається вже в стародавніх літописах.

Цікаво знати

      Можна довго і безрезультатно сперечатися про користь чи шкідливість пива, хоча статистика споживання цього напою свідчитиме на його користь. З кожним днем учені-медики роблять усе нові й нові відкриття щодо позитивного впливу пива на організм людини. (Звісно, йдеться про розумні дози споживання.) А вчені-архіваріуси розкопують письмові свідчення, наскільки цей напій був поширений у давнину і які дива творив.

      Так, у 1455 р. на південний захід від Мюнхена був заснований бенедиктинський монастир Андекс. Монастирські хроніки свідчили про чудесні випадки зцілення прочан і їхніх близьких. Тільки з 1624 по 1657 роки були поставлені на ноги 355 паралітиків, 188 епілептиків, прорізався слух у 237 глухих, прозріли 860 сліпих. Яким чудодійним засобом користувалися монахи? Звісно, пивом!

      Ви не повірили цьому свідченню? Звичайно, можна скептично ставитися до подібних документів, адже піаром займалися навіть у сиву давнину, тим паче монахи. Проте відтоді, як люди стали варити пиво, вони знаходили в ньому все нові й нові цілющі властивості.

      Починаючи від стародавніх шумерів, лікарі прописували прополіскування ротової порожнини і вживання теплого пива для лікування зубного болю. У середні віки пиво радили вживати тим, у кого було каміння в нирках, а ще — для лікування виснаження як фізичного, так і духовного; розтирали ним утомлені ноги після далекої дороги. В XVI столітті знаменитий Парацельс лікував хвороби печінки пивом з папороті, а захворювання дихальних шляхів — пивом із шавлії.

      А ось вам і свіженька інформація щодо цілющих властивостей пива. Німецький першовідкривач збудника холери професор Кох повністю підтримував своїх чеських колег — професорів Главу і Томаєра, котрі вбачали в пиві ліки від холери. Бацили гинуть у пиві за кілька годин, і хвороба не розвивається. Спустошливі епідемії холери в Європі рідко зачіпали працівників середньовічних броварень.

      Вам може видатися дивним той факт, але в XVIII і на початку XIX століття більшість ліків у шпиталях вживали тільки з пивом. Як чудовий тонізуючий, дезінфікуючий і загальнозміцнюючий напій пиво давали хворим, котрі одужують, у лікарнях Петербурга аж до середини XIX століття.

      Мюнхенський інститут пива науково довів, що один літр нефільтрованого пива в 10 разів корисніший, ніж один літр молока. А ось австрійські пивовари пишаються тим, що їхнє пиво в дитинстві пив один хлопчик з міста Грац. Ріс він хворобливим, слабеньким, от і порекомендували його батькам, крім молока, давати дитині пиво. І виріс хлопчина здоровим та дужим. Хто такий? Арнольд Шварценеггер.

      А от у скандинавів пиво — офіційно дозволений тамтешнім міністерством охорони здоров'я антидепресант.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>