Стрес чи струс?

10.09.2013
Стрес чи струс?

Сейсмографи регулярно реєструють пiдземнi поштовхи.

Із такою заявою виступив фахівець авторитетного румунського Географічного товариства, яке знаходиться в Бухаресті. На думку сейсмологів, у зоні Вранча (в яку потрапляє територія Молдови, Румунії і частина України) може статися потужний землетрус. Оскiльки епіцентр катастрофи очікується поблизу Кишинева, то проблеми можуть бути і на території нашої держави.

Проте вітчизняні експерти запевняють, що такі заяви досить умовні і серйозно їх сприймати не варто, оскільки на сьогодні наука не має достатньо надійних методик, щоб прогнозувати час виникнення сильних землетрусів. У коментарі «УМ» заступник директора з наукової роботи Інституту геофізики Олександр Кендзер зазначив: «Єдине, що сучасна наука дозволяє визначити, — це величину максимально можливих землетрусів у сейсмоактивних зонах (магнітуду за Ріхтером), величину сейсмічних струшувань (сейсмічна бальність за шкалою MSK–64) на різних частинах території країни і навіть форму, тривалість і спектральний склад коливань, прогнозованих при максимальних для конкретного будівельного майданчика землетрусах. Проте до заяв iз боку румунської сторони щодо 8–бального землетрусу на території України також варто ставитись обережно і не прогнозувати про це настільки глобально»

В Інституті геофізики «УМ» розповіли, що в Румунії дійсно часто відбуваються землетруси, які відчувають люди в Україні. Таке спостерігається при сильних підкорових землетрусах зони Вранча з магнітудами понад 7,0. Останні землетруси, які відчувалися населенням майже усієї України, відбулися в 1977, 1986 і 1990 роках. Найбільша інтенсивність землетрусів на території України може бути 9 балів у Криму та 8 балів в Одесі. Імовірність виникнення такого землетрусу один раз на 5000 років.

Румунські ж фа­хівці зазначають, що землетрусу слід чекати вже в найближчий тиждень–два. Про це свідчать дані їхніх сейсмологічних станцій. Як заявив румунський фахівець iз геофізики Рою Ніку, «за потужністю прогнозується 8 балів за шкалою Ріхтера, землетрус повторить підземні поштовхи 1986 року під Кишиневом. Тоді коливання пошкодили 55 тисяч будинків, майже 13 тисяч людей залишилися без притулку»

Румунський експерт говорить, що підземні поштовхи будуть найбільше відчутні в Одеській, Миколаївській, частково Чернівецькій областях та в Криму.

Проте, як повідомляє «Комсомольская правда в Украінє», незважаючи на тривожні новини з боку румунської сторони, у Держслужбі з НС України про прогнозований землетрус нічого не чули. «Усе під контролем, сейсмологічні станції нічого не фіксують. Отже, хвилюватися і панікувати не варто», — заспокоюють українців вітчизняні фахівці з техногенних катастроф. На думку вчених, подібні новини виникають щороку і довіряти їм не варто.

«Так, ми співпрацюємо з румунським Географічним товариством і обмінюємося інформацією, але там працює багато людей. Невідомо, яку мету переслідував чоловік, котрий зробив таку гучну заяву, — скептично підкреслює український сейсмолог Сергій Вербицький, завідувач відділом сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики НАНУ. — Передбачити землетрус складно. А назвати точні терміни неможливо. Сильні підземні поштовхи в зоні Вранча трапляються раз на 25–30 років. Враховуючи, що останній був у 1986 році, мабуть, румуни вирішили: час чекати наступного».

За словами Сергія Вербицького, можливо, румуни на одній зі своїх станцій зафіксували потріскування земної кори, це й послужило підставою для «точних термінів».

Вербицький стверджує: щодня ситуацію моніторять десятки сейсмологічних станцій і датчиків по всій Україні. Ніяких відхилень від норми у нас не виявлено. Водночас, за словами вченого, якщо Кишинів почне трясти з силою 8 балів, то найбільша небезпека буде в Одесі, де слід очікувати не менше 7 балів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>