Кожний про своє

20.08.2013
Кожний про своє

Мiтинг пiд Київрадою: два свiти — два способи захисту. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Учора на головній вулиці Києва зібралися тисячi мітингувальників. Бюджетники (вчителі й лікарі) виступали за проведення сесії Київради, наполягаючи, аби на ній ухвалили виплату їхніх премій і муніципальних надбавок. Представники партій «Свобода», «УДАР» і «Батьківщина» прагнули зірвати засідання, обґрунтовуючи це тим, що воно не є легітимним. Деякі люди прийшли на мітинг із власними цілями, зокрема, серед натовпу були ті, хто висував вимоги повернути безкоштовну передплату на газету «Вечірній Київ».

Більше ніж за дві години до початку роботи Київської ради біля неї почали збиратись міліціонери і молодики спортивного вигляду, яких у народі називають «титушками». Вони оточили головний вхід, виставивши залізні ґрати. Інші правоохоронці чатували у 15 автобусах, розставлених навколо будівлі. Окрім того, що було заблоковано центральний прохід, депутатів від опозиції не пропускали і через двiр.

Близько восьмої години почали збиратись бюджетники. Вони стояли із табличками, представляючи різні райони міста, та плакатами з гаслами «Де гроші на оздоровлення наших дітей?», «Вимагаємо проведення засідання Київради» та іншими. Над ними майоріли прапори Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки. Перед освітянами виступали директори шкіл, голова профспілок та вчителі. На їхню підтримку учасники акції дзеленчали шкільними дзвониками.

«На сьогодні нам не вистачає 98 мільйонів гривень, і ось за це ми вийшли боротися, — коментує «УМ» голова Оболонської районної профспілки Ірина Іванівна Штукатурова. — Ми вимагаємо лише наші законні надбавки». Вчителі отримують 1147 грн. мінімальної заробітної платні, і ці 20% щомісячної надбавки, які становить від 240 до 380 грн. щомісячно, є важливими для нас. Таким чином, за рік заборгованість становить близько 4 тисяч гривень на одного працівника.

Бiля вчителів розташувалися «свободівці», яких одразу ж затаврували провокаторами. Націоналісти, на відміну від освітян, вимагали скасувати сесію, адже її повноваження закінчилися ще 2 червня. Між сторонами неодноразово виникали суперечки, в яких «свободівців» звинувачували у продажності, а їхню акцiю називали безглуздою. Ті, у свою чергу, доводили власну правоту, вигукували гасла «Досить дурити людей», «Гідна зарплатня, а не подачки».

На протилежному від КМДА боцi свою акцію розпочали представники «Батьківщини» і партії «УДАР». Слово брали народні депутати Олександр Бригинець, Арсеній Яценюк та інші.

«Попов перестав виплачувати людям заробітну платню, вчинив провокацію і використав це для того, аби змусити якусь частину людей прийти на цей пікет під силою адміністративного тиску. Одразу ж після засідання він скаже, що воно мало успіх і внаслідок розгляду питання вчителів було вирішено. Просто владі на сьогоднішній день потрібно знайти кілька популістських фішок та зімітувати стурбованість проблемами», — каже нардеп Бригинець. Загалом мітингуючі також виступали за дострокові вибори Київради і, традиційно, за звільнення Юлії Тимошенко.

До 9:50 мітинги проводилися мирно, без заворушень. Проте за 10 хвилин до початку засідання біля будови зібралися опозиційні депутати Іллєнко, Леонов, Сиротюк, Ярема, Яценюк та інші. Вони побачили відчинене вікно, у яке спробували залізти. Почасти їм це вдалося. Проте в приміщенні вони зустріли близько сотні «беркутівців» і з десяток «титушок». Не змігши пройти до зали засідань, народні депутати вийшли з будівлі у такий самий спосіб, в який і залізли. «Свободівець» Едуард Леонов під час «штурму» порізав руку.

Присутній під час цих подій народний депутат вiд «Свободи» Андрій Мохник охарактеризував «УМ» ситуацію так: «До акції владна верхівка задіяла всі ресурси, включаючи центральні та київські загалом. У приміщенні Київради було близько сотні народних депутатів від Партії регіонів, близько тисячі бійців спецпідрозділу «Беркут» та працівників міліції».

На думку нардепа, влада намагалася протиставити освітян політичним партіям, які прийшли протестувати проти проведення засідання Київради, а події всередині ради називає узурпацією: «Інформаційно подію піднесли так, буцімто опозиція вийшла супроти вчителiв та лікарiв і протестує проти розподілу соціальних благ. Насправді ж нас просто хочуть нацькувати один на одного, але ми воювати з нашими людьми не збираємося».

У свою чергу, як розповів «УМ» депутат Київради від Партії регіонів Володимир Фiлiппов: «Уперше за останній час ми провели культурно засідання. Ніхто нікому не виривав мікрофони, тому ми спокійно та швидко проголосували по п’яти питаннях, які були внесені на розгляд вже давно».

За словами Фiлiппова, у приміщення зали засідань пускали всіх депутатів при наявності посвідчення. «Я бачив, як до сесійної зали заходили опозиціонери, є фото їх присутності, — каже пан Фiлiппов. — Тому всі заяви про те, що їх тримали міліціонери, я вважаю нісенітницею. Кожен, хто мав бажання, потрапив усередину. Були депутати, які, запізнившись, навіть о десятій ранку спокійно потрапили на засідання».

Тепер же, після проведеного засідання, Київрада йде у відпуску. «До кінця літа відпочинемо, а у вересні знову станемо до роботи. Працюватимемо доти, доки не буде обрано новий склад Київради», — додав Володимир Вікторович.

О 10–й годині сесія розпочалася, а через одинадцять хвилин її закрили. На той момент учителі потихеньку почали розходитись. Ще трохи помiтингувавши, звiльнили Хрещатик i опозицiйнi партiйцi.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>