Правда про терор 1941–го

Правда про терор 1941–го

За даними опитування Центру досліджень визвольного руху, 86% громадян України стикалися з проблемою доступу до архівних даних. «Вважаю, що з перших років незалежності Україна не зробила важливих кроків у доступі до архівних даних, — каже в коментарі «УМ» голова вченої ради ЦДВР Володимир В’ятрович. — Певні спроби були у 2008—2010 роках, але вони залишилися розробками (В’яторович тоді був головою архіву СБУ. — Ред.). На сьогодні ж кардинально змінилася політика доступу до архівних матеріалів, і причиною цього є керівництво, яке не надає належної інформації».

У прийми до пана Юза

У прийми до пана Юза

Верховна Рада ухвалила постанову про святкування 200–річчя з дня народження «засновника Донецька» Джона Юза. Причому цього разу несподівану активність проявили опозиційні депутати. Обізнані люди в столиці підказують, що, мовляв, поступку «донецьким» зроблено в обмін, зокрема, на 80–річний ювілей поета–дисидента Симоненка. Навряд чи сам Василь схвалив би проведення казенного урочистого зібрання за участі можновладців, які його віршів точно не читали. Тож чи адекватною була рокіровка?

Спробуємо розібратися. Енциклопедія підказує, що Джон Джеймс Х’юз (англ. John James Hughes) народився 1814 року в містечку Мертір–Тідвіл, Велика Британія. Змолоду почав працювати на сталеливарному заводику, де його батько був обер–майстром. Через роки Джон дослужився до директорського крісла на потужному металургійному підприємстві, яке спеціалізувалося на військових замовленнях. 1868 року великий контракт на броню для Кронштадта привів 55–річного інженера до царської Росії, в Донецькі степи...

Всі статті рубрики