«Навіть платно не означає якісно»

18.06.2013

Українців не влаштовує якість вітчизняного медичного обслуговування. Про це свідчать оприлюднені дані спеціального соцопитування агенції IFAK. Згідно з дослідженням, у цілому незадоволені якістю вітчизняної медицини 87%. При цьому 32 відсотки співвітчизників повністю незадоволені тим рівнем медичного обслуговування, яке надає держава, а більша частина опитаних (55%) кажуть, що обслуговування в медзакладах їх більше не влаштовує, ніж навпаки. Цікаво, що тільки 13 відсоткам українців у цілому підходить те, як їх лікують, а один відсоток опитаних цілковито влаштовує рівень медичних послуг в Україні. «Мабуть, ці 13 відсотків щасливців дуже давно не зверталися до наших лікарів», — коментують скептики результати опитування.

«Мене такі дані не дивують, — каже киянка Ельвіра Степаненко. — Наша медицина зараз спрямована на заробляння грошей, навіть оплачуючи лікарям «гонорари», ти не певен, що отримаєш адекватні послуги. Пролікуватися якісно можна лише в лікаря, до якого йдеш «по знайомству» або за рекомендацією. Згадую власний випадок: після УЗД лікар поставила діагноз, який під час повторної діагностики не підтвердився. А за обидва обстеження заплатила чималу суму, плюс фахівцю за консультацію «віддячила». У нас не тільки діагностика кульгає — при поліклініках майже не залишилося лабораторій. Такі обстеження ще можна якісно зробити при лікарнях, але не скрізь таку можливість надають тим, хто не лікується в стаціонарі. Аналізи ж у приватних лабораторіях — це викачка грошей, і ніяких гарантій, що результат достовірний. Про райцентри взагалі не йдеться. Якщо в районній лікарні знайдете бодай один апарат УЗД, ще не факт, що там є фахівець, який розбирається в такій техніці. Або це взагалі апарат, списаний з обласного центру».

До речі, 75% опитаних українців вважають, що в Україні нині переважно використовують обладнання значно гіршої якості, ніж у провідних світових країнах. І лише 8% переконані, що все навпаки. Рівні професійної підготовки та кваліфікації лікаря в Україні нижчі, ніж у провідних зарубіжних країнах, переконані 47% опитаних. А ось сім відсотків респондентів певні, що наші медики значно професійніші за своїх зарубіжних колег, водночас 28% опитаних думають, що їхня кваліфікація приблизно на одному рівні.

«Недавно по «швидкій» потрапила з дитиною в Київську обласну клінічну лікарню, — розповідає «УМ» жителька Боярки Вікторія Марчук. — Купувати довелося все — від елементарних бинтів зі спиртом, антибіотиків до хірургічного ножика. Держава мала б забезпечувати лікарні хоча б найнеобхіднішим, але нам сказали: аптечки у відділенні порожні. Довелося зі списком бігати в найближчі аптеки. Але нарікань на професійність медиків не маю, ставлення до хворих добре: лікарі та медсестри чуйні, уважні, вміють знайти підхід до найменших пацієнтів. Їм також не позаздриш — враховуючи рівень зарплатні, яку медикам сплачує держава».

«Якщо порівнювати з аналогічним опитуванням 2011 року, то частка тих, хто в цілому задоволений якістю вітчизняної медицини, за два роки скоротилася майже втричі, — зауважують автори дослідження. — Тоді ця цифра становила 34%, а 2% українців запевняли, що вітчизняна медицина їх повністю влаштовує».

Цікаво, що 80% українців, які проживають у південних і східних областях, погоджуються, що медицина в нашій країні має низький рівень, на Заході і в центральних регіонах таку думку розділяють 68%.

Під час дослідження, яке тривало з 26 квітня по 22 травня, було опитано 1000 респондентів у віці від 18 до 60 років. Похибка ви­бірки, за словами соціологів, становить 3,2%.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

IFAK є українським офісом міжнародної дослідницької агенції IFAK Institut GmbH & Co., центральне бюро якого розташоване в Німеччині. IFAK Institut успішно працює на ринку досліджень iз 1958 року і належить до десятки кращих дослідницьких агенцій Європи.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>