Миєш посуд в Італії? Допоможи українським олігархам

30.05.2013
Миєш посуд в Італії? Допоможи українським олігархам

Збирання полуниці — одне з розповсюджених сезонних занять для українських остарбайтерів у Польщі. (з сайта tsn.ua.)

Набрав чинності Закон N184–VII «Про внесення змін до деяких законів України про добровільну сплату єдиного внеску». Цей документ вносить зміни до законів, де йдеться вже про обов’язкові, а не добровільні платежі (Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). Відтак із нарахувань у валюті, які отримують фізичні та юридичні особи з–за кордону, держава буде знімати 15 відсотків або 17 — якщо сума, отримана протягом місяця, перевищує десять мінімальних заробітних плат (тобто вища за 11 тисяч 470 грн.).

Податок треба буде сплатити після надання річної декларації про доходи. Він стосується тих осіб, які протягом року отримали з–за кордону грошовий переказ чи нарахування на банківський рахунок або картку. Йдеться насамперед про родичів армії заробітчан, які працюють за кордоном. Іншими словами, заробітчанам доведеться платити податки не лише до бюджету тієї країни, у якій вони працюють, а й ділитися «кровно заробленими» з країною, яка не змогла забезпечити їх роботою.

«Бажаного ефекту цей закон не дасть, лише викличе хвилю негативу, — переконаний експерт Центру Разумкова Павло Розенко. — Більшість людей не буде вносити ці гроші до своєї декларації про доходи. Податкова робить собі ведмежу послугу, бо ринок праці в Україні ще більше тінізується. Прийнятий закон не є правомірним. Водночас прийняття цього закону підтверджує найгірші здогади: економіка держави стала, грошей не вистачає навіть на те, щоб покрити соціальні виплати, і влада йде на крайні заходи».

Держава справді планує отримати карколомну суму, збільшивши відсоток iз переказів заробітчан. Як повідомляє НБУ, впродовж 2012 року офіційно заробітчани перерахували в Україну 4,3 мільярда доларів. Простий підрахунок показує, що влада хоче отримати суму щонайменше в 645 мільйонів доларів.

Вiдповiдно до статистики, найбільше трудових мігрантів з України працює в Росії, на другому місці — Польща, а далі Італія i Чехiя.

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Згідно з даними, наданими Держстатом та Інститутом демографії Національної академії наук України, кількість трудових мігрантів за останні кілька років скоротилася з 1,5 млн. осіб до 1,2 млн. Експерти пояснюють тенденцію затяжною економічною кризою, що її переживає Європа, пише видання «Коммєрсант–Україна».

У середньому заробітчани отримують 930 доларів на місяць. На сьогодні за кордоном офіційно працевлаштовано 775 тисяч чоловіків та 406 тисяч жінок. Типовий портрет остарбайтера виглядає так: чоловік 37 років, одружений, має середню спеціальну освіту та знає мову країни, де перебуває. Крім того, у чоловіків після 50 років шанс поїхати на заробітки зменшується, а у жінок, навпаки, зростає: домогосподарок «у віці» залюбки запрошують у свої оселі італійці, німці та іспанці.

Цікаво, що серед жителів Західної України 10,8 відсотка працюють за кордоном. Водночас процент трудових мігрантів з інших регіонів не перевищує 2 відсотків.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>