ТВір на заплутану тему

25.04.2013
ТВір на заплутану тему

Ситуацiя навколо ще донедавна чи не єдиного опозиційного телеканалу досi не зрозумiла. Позавчора ближче до вечора на збори колективу приїхав бізнесмен Олександр Альтман, новий інвестор. Разом з Артемом Шевченком, який називає себе новим гендиректором ТВі, він переконував журналістів, що «зміна інвестора ніяк не позначиться на редакційній політиці, буде багато грошей» тощо. А вчора незгоднi журналiсти вже були звiльненi.

Лише пообiдi з’явилося повiдомлення, що мiлiцiя порушила кримiнальну справу щодо «майнового самоуправства».

 

Замість компромісу — «рефрен»

На згаданих зборах журналісти почали вимагати пропустити в примiщення Костянтина Кагаловського, власника ТВі (може, вже колишнього?) і екс–гендиректора Наталку Катеринчук. Категорично проти цього висловився Шевченко: мовляв, їхня присутність «може бути використана для неправомірного тиску на колектив».

У пошуках компромісного рішення журналіст телеканалу Мустафа Найєм виступив із пропозицією запросити на вечірній випуск його програми усі зацікавлені сторони. На що Артем Шевченко відповів згодою. Тож на цьому збори закінчилися. А ближче до часу, коли програма мала вийти в ефір, а Кагаловський з Катеринчук знову спробували потрапити всередину, той же Шевченко раптом... змінив своє рішення, заборонивши охороні пропускати останню, бо «вона заважатиме робочому процесу». Саме це, за словами очевидців, стало тією краплею, після якої колектив зажадав від Шевченка якщо не дати можливість озвучити в ефірі позицію Кагаловського і Катеринчук, то принаймні дозволити самим журналістам озвучити їхній погляд на те, що відбувається. Та і тут новопроголошений гендиректор «включив задню передачу». Журналiсти розцінили це як перший прояв цензури на телеканалі й оголосили страйк.

Зокрема, журналісти вимагають: припинити рейдерське захоплення телеканалу, дати їм можливість вийти у прямий ефір із заявою щодо ситуації на каналі, забезпечити невтручання в діяльність телеканалу і припинити новiтню цензуру. А правоохоронців просять «встановити законність зміни керівництва та інвесторів». «До того часу журналісти не видаватимуть новин. Також сьогодні не вийде програма Павла Шеремета «Проти ночі». Не виходить також програма «Альбертейнштейн» і «Тендер–News з Наталією Седлецькою». Юрій Макаров теж вирішив не видавати в ефір власну програму «Цивілізація», але оскільки вона була вже змонтована, то її видали проти волі автора», — написала у своєму блозі на «Українській правді» журналістка ТВі Анастасія Станко. Заклики Артема Шевченка з офіційного сайта «продовжити роботу в ефірі» залишились непочутими.

Позицію журналістів про страйк, окрім «колег по цеху», підтримала і Незалежна медіа–профспілка, пообіцявши реагувати на будь–які порушення їхніх прав: «Медіа–профспілка з сумом констатує факт, що ТВі, який тривалий час займав незалежну позицію і асоціювався з реальною свободою слова, сам опинився в епіцентрі нездорових розборок. Це загрожує не лише втратою репутації телеканалу, а й самому його існуванню. А відтак послаблює позиції вільного слова в Україні».

Без «сім’ї» не обійшлося?

Цiкаво, що вже пізно ввечері 23 квiтня з’явилося повідомлення, що Артем Шевченко «внесений до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб–підприємців як керівник ТОВ «ТРК «Телерадіосвіт», яке здійснює супутникове мовлення під логотипом «ТВі». Така оперативність державного органу влади виглядає дивною. «Можливості мовлення контролює Артем Шевченко. Більше того, за цей день Державний реєстр юридичних осіб поповнився прізвищем Артема Шевченка як керівника каналу. Що це означає? Така позиція правоохоронних структур та швидка реакція державних — це комусь треба з тих, хто вміє в Україні пришвидшувати процеси і хто контролює силові структури», — написала у блозі на «УП» виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

Водночас медіа–експерт звертає увагу, що скандальні пертурбації на телеканалі вигідні владі, а точніше — «сім’ї». «Спочатку ми спостерігали позбавлення ТВі ліцензії, далі були проблеми, пов’язані із вимкненням кабельними операторами з мережі, через що канал втратив левову частку аудиторії i можливість існувати в ринкових умовах. Втративши аудиторію, вартість реклами на каналі знизилася. І прибутки телеканалу стали фактично мізерними, — веде далі Вікторія Сюмар. — Захоплення каналу представниками чи пряма купівля могли б сприйнятися негативно. Відтак була задіяна схема захоплення без введення прямої цензури. Різко змінювати редакційну політику — ризик. А восени інтерес до теми впаде, тому і розголос буде значно менший».

«Впізнаю брата Колю...»

Учора близько обіду з’явився витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, що Наталка Катеринчук знову зареєстрована керівником юридичної особи телеканалу ТВі ТОВ «Телерадіосвіт», написала «Телекритика». Водночас один із колишніх власників ТВі, а нині народний депутат (БЮТ) Микола Княжицький, який напередодні у «Фейсбуцi» підтримав зміни на телеканалі, оприлюднив документ про структуру власності ТВі. Згідно з документом, власниками ТВі є фірми «Вілкокс» (Британські Віргінські Острови) та «Балмор» (Лондон) зі статутним внеском аж у... 50 і 950 грн. відповідно! Таким чином пан Княжицький, який ще донедавна заявляв, що після обрання народним депутатом не має жодного стосунку до ТВі, стверджує, що Кагаловський не є власником телеканалу, а всі нинiшнi зміни власника — законні.

«Одкровення» нардепа, який учора відкрито став на бік начебто нових власників, ще більше посилило підозри про добре сплановану рейдерську атаку. Як написав у блозі «УП» журналіст Дмитро Гнап, власницею «Балмора», як і сотень інших подібних фірмочок, є жінка з Нової Зеландії Рейчел Емі Еріксон. А цікава вона тим, що є матір’ю трьох дітей і подругою новозеландця Яна Тейлора — відомого організатора офшорних компаній, «послугами якого свого часу користувалися і високопосадовці, наближені до Віктора Януковича».

А тим часом Микола Княжицький учора особисто приїхав на телеканал «гасити пожежу», з чим не впорався Артем Шевченко. Утім замість захищати журналістів візит нардепа на телеканал закінчився образами і звільненням. Так, спершу він заявив, що зміни відбулися, бо «Кагаловський продавав канал Хорошковському і Медведчуку, і тому його треба було швидко захопити». Що викликало іронію в журналістському середовищі. «За версією Миколи Княжицького, Хорошковський виявився любителем садо–мазо. Спочатку його змусили/він захотів продати «Інтер» і вісім каналів на додачу. Але Хорошковському так сподобалося «вигрібати» від української влади, що він вирішив придбати ТВі. Дивна логіка. Якби Хорошковський хотів залишитися в медіа–бізнесі, то продав би не дев’ять каналів, а вісім — а дев’ятий залишив би собі для організації руху опору», — пише вiдомий журналiст Сергій Лещенко у «Фейсбуцi».

Крiм того, під час зустрічі з колективом, написав у «Твіттерi» ведучий програми «Проти ночі» Павло Шеремет, «Княжицький почав ображати журналіста Мустафу Найєма, обзивати його провокатором, брехуном». А вже через кілька хвилин після появи цієї інформації той же Шеремет написав: «Тепер черга дійшла і до мене. Княжицький сказав, що громадянин іншої країни, тобто я, не може ставити політичні запитання. Мене звільняють iз каналу руками колишнього нібито чесного журналіста Шевченка. Просять зайти і забрати повідомлення у вiддiлi кадрiв».

Водночас, за інформацією «УМ», звільнення також чекають на інших співробітників каналу. «На черзі — Анастасія Станко, Андрій Сайчук і Роман Недзельський», — розповів «УМ» один зі співробітників ТВі. Оскільки журналісти програми новин відмовилися готувати вечірній випуск, Шевченко запропонував це зробити журналістам програми «Знак оклику!».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>