Маніфестування Благовіщення

Маніфестування Благовіщення

Після провального мітингу 2 квітня під Верховною Радою, коли опозиція не змогла зібрати належну підтримку, три фракції вирішили «реабілітуватися» і провести в Києві достроковий мітинг у рамках акції «Вставай, Україно!» Заклик на головне зібрання 18 травня лишається чинним, а позавчора в парку Шевченка біля Червоного корпусу університету зібралося близько 10—12 тисяч прихильників опозиції.

Чи то погідний вихідний день — Благовіщення — так подіяв на киян та гостей міста, чи новина щодо можливої появи на трибуні звільненого Юрія Луценка, але політичні лідери залишилися задоволені явкою своїх прихильників. Як сказав у коментарі «УМ» народний депутат від «Батьківщини» Олександр Бригинець, «українці почали серйозніше ставитись до подій, які відбуваються у країні, — це однозначно. І, можливо, саме пасивність 2 квітня змусила їх прийти сьогодні. Ми бачимо, що людей сьогодні однозначно більше, але водночас їх недостатньо».

Авжеж, судячи з плакатів, багато маніфестантів приїхали з областей. При цьому, як на око, принаймні половина учасників маніфестації була рекрутована на платній основі. Їх можна було майже безпомилково впізнати по прапорах у руках. Численні прапороносці щільно оточили постамент пам’ятника Шевченку й не бажали відкривати огляд тим, хто стояв трохи далі. Навіть умовляння Арсенія Яценюка з цього приводу були марними. Незважаючи на те, що значна частина зелених прапорів на вудлищах належала його «Фронту змін». Залишалося тільки слухати.

Провокатори в білих футболках

Провокатори в білих футболках

Акція демократичних сил «Прийшов час діяти!», котра відбулася у суботу в Черкасах, ознаменувалася нечуваними радикальними провокаціями. Серед людей, які прийшли на мітинг на Театральну площу, з’явився гурт молодиків і почав лупцювати прихильників опозиції.

Підписка про виїзд

Підписка про виїзд

Владна парламентська більшість не збирається йти на поступки у ставленні до легітимності законів, ухвалених на «виїзному» засіданні на вулиці Банковій. «Я закони, які були прийняті, підпишу, і відправлю Президенту на затвердження», — заявив в інтерв’ю каналу «Інтер» Голова ВР Володимир Рибак.

З милості Януковича

З милості Януковича

Не інакше як фантастичною новиною вважають відомі політики ЄС помилування Президентом Віктором Януковичем екс–глави МВС Юрія Луценка після 27,5 місяця «відсидки». Кадри, на яких засуджений до чотирьох років «колючки» колишній головний міліціонер позавчора вранці радів достроковому звільненню у вишиванці разом із дружиною та соратниками, не залишили байдужими не лише вітчизняних політиків і журналістів, а й закордонних експертів. Учора ж помилуваний Юрій Віталійович уже зустрічався з послами ЄС та США — Яном Томбінським та Джоном Тефтом, а також приймав численні вітання по телефону від відомих європейських політиків. Луценко наголошує: влада не висувала йому жодних умов перед звільненням. Тим більше що, за його словами, з Януковичем він не спілкується з 2009 року. Відпочивши у колі родини та підлікувавшись у приватній лікарні, самому Луценку вочевидь доведеться розриватися між Європейським судом з прав людини (де він планує домагатися повної реабілітації свого імені та скасування двох вироків вітчизняної Феміди) та опозиційними майданчиками в Україні (адже про бажання вести боротьбу з режимом він неодноразово заявляв за ґратами). Чи додасть присутність Луценка масовості поки що не чисельним мітингам «Батьківщини», «УДАРу» та «Свободи», побачимо вже невдовзі.

Всі статті рубрики