Провокатори в білих футболках

09.04.2013

Акція демократичних сил «Прийшов час діяти!», котра відбулася у суботу в Черкасах, ознаменувалася нечуваними радикальними провокаціями. Серед людей, які прийшли на мітинг на Театральну площу, з’явився гурт молодиків і почав лупцювати прихильників опозиції.

Молодики були одягнені в білі футболки, причому на спинах було написано «ВО Свобода», а на грудях — «Бий жидів!» Справжні представники «Свободи» почали вимагати в невідомих зняти провокаційні футболки, але ті кинулися в бійку. Людей, у тому числі й народного депутата від «Свободи» Юрія Сиротюка, облили кефіром.

У цій бійці найбільше дісталося правозахиснику Віктору Смалію. Із черепно–мозковою травмою, вибитими зубами та підозрою на перелом верхньої щелепи його забрала в лікарню «швидка допомога». Смалій каже, коли нападники його били, то промовляли «Тобі привіт від Тулуба!».

Опозиціонери назвали хуліганів «тулуб–югендом» (від прізвища обласного голови). Із цих молодиків устигли затримати одного. Зрештою його забрала міліція, однак один із «кураторів» у цивільному, котрий ховався за капюшоном, усіляко намагався визволити право­порушника.

Як стверджують представники черкаської «Свободи», найманці одягали білі футболки у наметах Партії регіонів, котрі стояли біля Будинку торгівлі.

У зв’язку з такими провокаціями народний депутат Сиротюк підготував звернення до Генпрокуратури. А депутат Черкаської облради, голова обласної організації ВО «Батьківщина» Анатолій Бондаренко надіслав відкрите звернення голові Черкаської облдержадміністрації Сергію Тулубу, головним міліціонеру та прокурору Черкащини Валерію Дерновому й Геннадію Дем’яненку. «Головну провину покладаю на тих, хто їх (найманих провокаторів) фінансує та ними ж і керує — Партію регіонів. Такими бездумними провокаціями ще зовсім молодих хлопців за пару сотень гривень штовхають на реальний термін покарання за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, завдавання тяжких тілесних ушкоджень», — наголошує Бондаренко. Від імені черкаської опозиції він вимагає встановити особи злочинних найманців поіменно та притягнути їх до відповідальності.